Otthon / Dekor

Ha így rendezed be a lakást, sokkal tágasabbnak fog hatni

Nem véletlenül hódít még mindig a nyitott tér a lakberendezésben: amellett, hogy a sok egybenyitott helyiség növeli a luxusérzetet, funkciója is van ennek a megoldásnak. Végre nem kell a családtagoknak elszeparáltan élniük, mindenki egy térben lehet, még akkor is, ha különböző feladatokra kerítenek éppen sort. De mi a helyzet akkor, ha nem áldott meg a sors hatalmas alapterületű lakással? Hogyan növelheted a térérzetet, ha már túl vagy a világos színek és a tükrök bevetésén?

Használj kisebb bútorokat

Nagy lehet a csábítás egy hatalmas kanapéra a nappaliba, de ha nem elég nagy az alapterület, akkor erről alighanem le kell mondanod.

Azonban a „kevesebb több” alapelvet követve, a kisebb méretű, egymással színben és típusban is harmonizáló bútorok tágasabbnak és hívogatóbbnak mutatják a helyiséget.

Legyen rend

Nem annyira a lakberendezéshez tartozik, mégis fontos dolog, hogy a rend mennyire sokat számít, ha a tér tágításáról van szó.

Még a legméretesebb alapterületű helyiség is zsúfoltnak és aprónak fog tűnni, ha túl sok mindent igyekszel benne elhelyezni.

Ugyanígy, a rendetlenség is a káosz érzetét kelti, és „agyonnyomja” a teret.

Ennek érdekében jó ötlet rendszerezni a holmikat és meg kell próbálnod arra törekedni, hogy meg is őrizd a rendet.

Ebben a segítségedre lehetnek a különféle rejtett tárolók, amikbe sokszor elég csak beleszórni az elől levő kacatokat.

Olvastad már?  Csodásan mutat a fekete a fürdőszobákban is – A 10 legszebb inspiráció a felújításhoz

Tedd félre a felesleget

Ha csak azokat a tárgyakat teszed be az adott helyiségbe, amiknek funkciójuk is van, akkor azzal már eleve sokat javítottál a térkihasználáson.

Azonban optikailag nagyobbnak is mutatja a szobát az, ha nem hagysz elől semmilyen felesleges berendezési tárgyat.

Ezzel két legyet ütsz egy csapásra: jóval könnyebb rendet tartani és takarítani ott, ahol nincs sok kacat, és ugyanezzel a praktikával azt is elérheted, hogy tágasabbnak hasson a helyiség.

Hab a tortán, hogy ezzel a megoldással megcélozhatod a manapság olyan divatos modern, minimalista irányvonalat.

Használj lebegő bútorokat

A praktikusság szempontjából sokat jelent, ha extra tárolókat tudsz biztosítani magadnak, tehát jól jönnek a beépített bútorok, a padlótól a mennyezetig futó szekrények.

Azonban akadnak olyan helyiségek, amik alapvetően kicsik, de nem muszáj őket mindenáron zsúfolttá tenni – például a fürdőszobában nem igazán fogod teljesen kihasználni a beépített szekrényeket.

Ekkor jönnek jól a „lebegő bútorok”, azaz a falra szerelt változatok.

Ezek nem olyan praktikusak, hiszen az alattuk levő hely kihasználatlan marad, cserébe viszont növelik a térérzetet, azaz nagyobbnak mutatják a helyiséget.

Vesd be az üveget

A tükrök mellett nem szabad megfeledkezni a hasonlóan hideg hatású, mégis hihetetlenül praktikus üvegről sem.

Ez a látványos, de áttetsző anyag anélkül tölti be a szerepét, hogy csökkentené a helyiség optikai méretét.

Olvastad már?  Japandi, a 2020-as év legkülönlegesebb lakberendezői trendje

Kiváló választás a kisebb fürdőszobákba, pl. üveg zuhanykabin formájában, de érdemes lehet bevetni akár polcok, kiegészítők formájában is.

Csak a saját igényeid számítsanak

Kisméretű lakásban csak az számít, ami neked fontos, úgy kell berendezned a helyiségeket, hogy számodra kényelmesek legyenek.

Persze, gondolni kell a vendégekre is, de tényleg azért akarod kerülgetni az óriási foteleket, mert néhanapján meglátogatnak majd?

Vagy muszáj helyet biztosítanod egy hatalmas tévének, ha szinte állandóan a laptopodon nézel filmet?

Gondold végig, hogyan telnek a mindennapjaid, és azokra helyezd a hangsúlyt, amik neked fontosak!

Egy barát sem veszi zokon, ha székre kell ülnie és nem egy kényelmes fotelba, vagy éppen pótmatracon alszik egy görbe éjszaka után, nem pedig kihúzható kanapén.

Ne félj a színektől

A fehér nagyítja a teret, de ez a tény annyira beleégett a köztudatba, hogy sokan nem is mernek színeket használni a kisebb alapterületeken.

Nem kell elkövetned ezt a hibát!

Ugyan a fehéret nem érdemes kizárnod a helyiségekből, de sokat segítenek az optikai nagyításon a különféle fényes felületek, csillogó festékek.

Ugyanígy, ha az alap világosnak tekinthető, nem lesz „kórházi” hatása a lakásodnak, ha vidám bútorokkal, feltűnő és színes textilekkel teszed különlegessé.