Így rendezd be az étkeződet, ha kevés hely áll rendelkezésedre

Így rendezd be az étkeződet, ha kevés hely áll rendelkezésedre

Címlap / Otthon / Dekor / Így rendezd be az étkeződet, ha kevés hely áll rendelkezésedre

Az étel egy egészen aprócska konyhában is elkészülhet, de valahol végül még meg is kell enni majd. Ha találsz valahol helyet arra, hogy egy aprócska asztalt és néhány széket elhelyezz, akkor ötleteink segítségével hangulatos étkezőrészt alakíthatsz ki, ahol a desszert elfogyasztása után is jól esik még egy kicsit üldögélni.

Ne félj a színektől!

A legtöbb bútorboltban kollekciókban kínálják a székeket, de szerencsére egyesével is lehet kapni darabokat, sőt például néhány régi széket is vásárolhatsz, amit aztán magad újíthatsz fel, és festhetsz különböző színűre.

Nincs kőbe vésve, hogy egy asztal körül mindennek ugyanolyannak kell lennie, a színes székek kifejezetten feldobhatják az étkezőt, és akkor is jó választásnak bizonyulnak, ha egyébként nincs hely arra, hogy dekoráld az étkezősarkot.


Gyönyörű konyhák 10 négyzetméter alatt! A kicsi is lehet szép


Ügyelj arra, hogy ha a székek színben nagyon elütnek, akkor stílusban harmonizáljanak, az asztal pedig legyen egyszerű, letisztult darab, nehogy az összhatás túl harsány vagy szedett-vedett legyen.

Építsd körbe!

Ebben a skandináv stílusú otthonban mindennek megvan a helye, és nem hagyták veszni az étkező körüli területeket sem.

Egy ilyen okos megoldással akár multifunkcióssá is teheted az asztalodat, ami egyszerre lehet étkező és munkaállomás is.

Ha ügyelsz arra, hogy az anyagok és a stílusok passzoljanak, valamint világos színeket használsz, akkor az összhatás sem lesz zsúfolt, inkább praktikus, rendezett benyomást kelt, és rengeteg extra tárolóhelyet nyerhetsz vele.

Finom kis extra székekre kerülő puha takaró, ami az egyébként kicsit hűvös északi stílust barátságosabbá, hívogatóbbá teszi – éppen olyanná, mint amilyennek egy étkezőasztalnak lennie kell.

Sok jó ember kis helyen is…

Ha nincs sok helyed, viszont időről időre vendégeket látsz, és ehhez plusz ülőhelyekre van szükséged, akkor tegyél az asztal egyik végébe egy padot: ezzel sok helyet megspórolhatsz, többen elférnek rajta, mintha csak székeket raknál ide, ráadásul a végeredmény is mutatósabb.

Néhány színes párnával hívogatóbbá teheted az ülőalkalmatosságot, ami akkor is tökéletes választás egy kis ücsörgésre, ha éppen nem esztek, csak beszélgetni vagy kávézni ülnétek le valahová.

Plusz pont, hogy a pad alatt értékes tárolófelületet is nyersz, így ezzel a megoldással két legyet üthetsz egy csapásra.

Egy valóban helytakarékos megoldás

Ha tényleg igazán aprócska helyen kell megoldanod az étkezést, érdemes egy lehajtható asztalban gondolkodni.

Azonban, ha már úgyis elfoglalsz némi felületet a falon, miért ne használhatnád ki ezt is? Legyen a fa táblád lehajtva asztal, felhajtva pedig egy szekrény ajtaja, amiben fűszereket, evőeszközöket tárolhatsz, így ezek kéznél is lesznek, amikor leültök vacsorázni.

Igyekezz egyszerű, világos színeket használni az ilyen étkezőben, mert ezzel is szellősebbnek, tágasabbnak mutatod a teret. Ez az aquakék például tökéletes választás a fehérrel.

Extra tipp: az asztallap aljára – vagyis arra a területre, ami felhajtva kifelé néz – tükröt is ragaszthatsz, így a helytakarékos asztalod már egyszerre három funkciót lát el, és még a térhatást is növeli optikailag.

Néha egy pult is elég

Ez az étkező remek példa arra, hogy még akkor is hangulatos teret alakíthatsz ki, ha kreatívnak kell lenned, amikor helyet keresel az étkeződnek.

Akár egy beépített erkély is elegendő, hogy olyan étkeződ legyen, ahová ti is és a vendégeid is örömmel ülnek.

A bárpult modern és helytakarékos megoldás, tökéletes választás azoknak, akik nem a mindennapi, nagy családi vacsorához keresnek asztalt, csak időnként ülnének le otthon reggelizni vagy kávézni, esetleg a barátokkal megenni, meginni valamit.

Mivel kevés alapanyagot kell használnod, érdemes jó minőségű bútorokat és burkolatot beszerezni, hiszen itt alapvetően ezek fogják meghatározni az étkező hangulatát.

Ha a beépített erkélyre teszed az étkeződet, akkor a színek és az anyagok kiválasztásakor számolj a kilátással is – míg a zöld parkhoz leginkább a természetes anyagok és színek illenek, addig, ha az erkélyed például városi környezetre néz, érdemes elgondolkodni a modernebb, króm vagy fém berendezésen.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást