Otthon / Dekor

Attól, hogy kicsi a konyhád, még lehet gyönyörű

Többször bebizonyítottuk már, hogy a kis lakás nem jelenti azt, hogy nem lehet kreatívnak maradni, vagy hogy nem lehet szép tereket létrehozni. Vonatkozik ez a konyhára is, ami sok szempontból a lakás szíve, és egyáltalán nem mindegy, hogy néz ki. Az alábbiakban mutatunk néhány ötletet, hogyan tudod gatyába rázni az aprócska konyhádat is.

Használj tükröződő felületeket!

Nem véletlen, hogy minden kis helyiségbe tükröt ajánlanak:

a visszatükröződő felületek optikailag nagyítják a teret, és ugyanez igaz a konyhára is.

Persze nem kell ezt a helyiséget telerakni tükrökkel, elég, ha néhány helyre olyan tükröződő felületet választunk, ami kinyitja egy kicsit a teret, és világosabbá teszi, ha esetleg nincs elég napfény benne.

 

Tedd magadévá a minimált!

Minél kisebb a tered, annál kevésbé ajánlott túlzsúfolni a helyiséget, az ugyanis még jobban összenyomja, és végül teljesen kuszának tűnhet majd.

Éppen ezért használd ki, hogy a minimalizmus most nagy divat, és rendezd be így a konyhádat:

letisztult vonalak, kevés kacat, elegáns színek és minél több szabadon hagyott felület.

 

Olvastad már?  Szőnyeg a konyhába? - Ezért és így lesz jó választás

Legyen csak az egyik fal különleges!

Ha olyan tapétát vagy csempét akarsz választani, ami nagyon különleges, hivalkodó, színes, akkor semmiképp ne mindegyik falat csempézd ki vele

– ez egy pici konyhában túlzsúfoltnak és harsánynak fog látszani.

Ha mindenképpen ragaszkodsz a mintához vagy a színhez, akkor csak az egyik falon alkalmazd, és hagyd, hogy ott érvényesüljön.

 

Legyenek többfunkciós bútoraid!

A pultra vagy a pultba lehessen pakolni, biztosítsd, hogy sok olyan helyed legyen, ahová tudsz dolgokat tenni, egy ilyen konyha ugyanis nagyon hamar kicsinek bizonyulhat nélkülük.

A kicsi helyiségekbe elengedhetetlen a multifunkcionalitás, erre nagyon figyelj, mikor berendezed a konyhádat.

Használj ki minden négyzetcentimétert!

 

Engedd be a fényt!

Pontosan azért, mert a konyhád kicsi, fontos, hogy legalább világos legyen.

Ahol tudod, ott oldd meg, hogy természetes fény érkezzen a helyiségbe, még akkor is, ha kicsit trükköznöd kell a megoldásokkal.

Nincs rosszabb, mint egy sötét, kicsi konyhában főzőcskézni – azt az embernek rendben és tisztaságban sincs kedve annyira tartani, mint egy gyönyörű, napfényes, ugyanakkor aprócska helyiséget.

Olvastad már?  A kicsi konyha is lehet szuper: lakberendezési trükkök, amikkel feldobhatod a szoba hangulatát

 

Óvatosan a színekkel!

Ahogy a csempe vagy a tapéta esetében is, a konyhabútornál is érdemes vigyázni, hogy ne legyen túl harsány, és ne legyen túl színes se, hiszen ezek mind szűkítik és zsúfolttá teszik a teret.

A világos árnyalatok jöhetnek, és egy-egy visszafogottan használt élénkebb színt is nyugodtan használhatsz, de érdemes odafigyelni az arányokra, és csak olyat választani, amitől még világos és nyitott marad a konyha.

 

A sötét árnyalatokat sem kell megvetned

Attól, hogy világossá akarod tenni a konyhát, és nem szeretnéd, ha a színek összenyomnák, még nem kell lemondanod a sötét árnyalatokról sem.

Ugyanaz vonatkozik rájuk, mint a színekre: ha okosan használod őket, nem túl sokat belőlük, és figyelsz arra, hogy stílusban megegyezzenek a konyháddal, akkor nem tudsz mellényúlni.

Inkább a pasztelles, világosabb sötéteket részesítsd előnyben, mint a fényes, nagyon mély árnyalatokat.