Rémisztő csontváz emelkedik ki a vízből!

Rémisztő csontváz emelkedik ki a vízből!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Rémisztő csontváz emelkedik ki a vízből!

Ha valami, hát a művészet tényleg kiszámíthatatlan és meglepő, és szerintünk még azzal sincs baj, ha sokkol. Az Indian Sculptures Parkban található Victoria’s Way azonban tényleg olyan szobrokat rejt, ami még talán a legelszántabb műértők állát is leejti.

Ennek ellenére ha tehetnénk, mi végigsétálnánk rajta. Te meg mernéd nézni az időnként borzongató szobrokat?

Út a felszabadulás felé

A park ezen szakaszába egy erdőn keresztül vezet az út.

A zöld lombok és árnyas fák között bandukolva valószínűleg a vízből kimászó zombi, vagy csontvázzá aszalódott Buddha képe az, amire legkevésbé számítanánk, de az Indian Sculpture Parkban minden megtörténhet, és meg is történik.

A park célja azonban nem egyszerűen a riogatás vagy a polgárpukkasztás: a Victoria’s Way a buddhista felszabadulást jelképezi, azt az utat, amit mindenkinek végig kell járnia, amíg eljut a Nirvana tökéletes állapotába.


Ilyen a szemlélet: táplálkozásunk hatása az életünkre a buddhisták szemével


Európai kultúrkörben gondolkodva nem csak a szobrok különlegesek, néha a jelentésük is meghökkentő.

Amin minden embernek keresztül kell mennie

A park célja szerint a szobrok azokat a lépcsőket szemléltetik, amiken minden embernek keresztül kell mennie, vagyis olyan küzdelmeket mintáznak, amik mindannyiunk számára ismerősek lehetnek.

A “Separation” nevű például – a magyarázat szerint – azt a fájdalmat testesíti meg, amit egy nőnek át kell élnie, hogy az önmaga által világra hozott élőlénytől elváljon.

A leírás szerint a nőnek nem jó magányosnak lennie – mit is mondjunk, nem kifejezetten feminista megközelítés – de nem is szabad örökre egybeforrnia másokkal, mert akkor nem érheti el a vágyott teljes megtestesülés állapotát.

Nem kell mindent szó szerint venni

Nincs olyan megközelítés, amiből ne lehetne valami tanulságot leszűrni, így mi is megpróbálunk nyitottan állni a szobrok üzenetéhez, de azért nem kell mindent szó szerint értelmezni.

A “Split Man” például egy önmagát kettéhasító férfi mása – a magyarázat szerint azért, mert aki képtelen egyetlen nagy célra fordítani a teljes figyelmét és életét, az nem is találhatja meg a beteljesedést.

Bár nem vitatjuk, hogy erőink elaprózása, vagy a mindennapi, talmi értékek kergetése a nagyobb jó helyett tényleg káros lehet, azért azt talán kijelenthetjük, hogy ennek a szobornak az üzenetét nem kell szó szerint értelmeznünk.

Senki ne dőljön a saját kardjába, ha egyszerre telefonál, és levest is kavar.

Zombi a vízben

Ami első pillantásra ijesztő vízi szörnynek tűnik, az valójában a “Ferryman’s End” címet viselő szobor.

Tény, hogy a lápos vízből kimeredő csontváz meglehetősen riasztó látványt nyújt, de az üzenet itt tényleg elgondolkodtató: a szobor azt a tehetetlenséget szemlélteti, amikor nem tudunk változást elérni, nem tudunk örömet vagy erőt meríteni valamiből, és ez saját magunkat is felemészti végül.

A révész hajója víz alá került, így nem tud mozogni, soha többé nem érheti el a másik partot, ahol megpihenhetne és erőt meríthetne, mozdulatlanságában pedig lassan csonttá és bőrré aszalódik.

A leírás szerint a szobor metafórája annak, aki elvesztette a kapcsolatot a valódi világgal, és üres értékeket kerget a valódiak helyett.

Bemutat a park

A bizarr és néha riasztó szobrok között elsőre talán kicsit mókásnak hat a hatalmas ujj, ami egy rét közepéről mered felénk: konkrétan bemutat a park az erre járóknak.

Üzenet persze itt is van, a totemszerű szobor tetején, a körmökön a “Create or Die” vagyis “Alkoss vagy halj meg” felirat szerepel.

A magyarázat szerint a boldogságot csak akkor érhetjük el, ha létrehozunk valamit, aki alkot, az létezik, és boldog, míg aki nem, az olyan, mintha nem is létezne, és ráadásul még boldogtalan is lesz.

Mi csak azt reméljük, hogy aki ezt a különös parkot megalkotta, az nagyon boldog valahol.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást