Rákkeltő ételek

Rákkeltő ételek

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Rákkeltő ételek

Tudtad, hogy egyes élelmiszerek fogyasztásával nő a rák kialakulásának kockázata? Hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyekkel kitehetjük magunkat az egyik legvégzetesebb betegségnek, azt itt megtudhatod.

A rák, mint népbetegség

Mai társadalmunk legelterjedtebb betegsége, mivel a biztos gyógymód még teljesen ismeretlen. Kialakulásának lehet természetesen genetikai oka is, de rengeteget jelent életmódunk, és táplálkozási szokásaink.
A szomorú az, hogy az élelmiszergyártó cégek nem az emberek egészségét helyezik előtérbe, de már csak idő kérdése mikorra okosodunk meg mindannyian, és vesszük észre, hogy az orrunknál fogva vezetnek.
Ha most azon töprengsz, hogyan csökkentsd a rák kialakulásának kockázatát, akkor kerüld el a következő élelmiszereket.

Finomított cukor

A rákos sejtek a vérben levő cukorral táplálkoznak. A vércukor szintet ezért érdemes a normál szinten tartani, ezt azonban a finomított cukrokból készült élelmiszerek az egekbe emelhetik.
Ha csökkentjük a cukorbevitelt, akkor elvágjuk a rákos sejtek táplálékforrását, ez pedig hatékonyabbá teszi az immunrendszerünk működését.

Finomított vagy egyszerű szénhidrátok

A finomított szénhidrátokból készült ételek (fehér lisztből) is lényegében cukrok, amelyek táplálják a rákos sejteket és elősegíthetik kialakulásukat.
A finomított szénhidrátok nagy és rendszeres mennyiségben ráadásul elhízást okozhatnak, amelyek kiváló közeget teremtenek a rákos daganatok kialakulásának.

Hidrogénezett olajok, transz zsírok, akrilamidok

Az élelmiszeriparban azért használják ezeket az olajokat, mert általuk hosszabb az eltarthatósági idő. A hidrogénezett olajok által az egészséges zsírsavak helyett transzzsírok kerülnek szervezetünkbe.
Ez nemcsak a szívünkre veszélyes, de tökéletes környezetet biztosít a rák kialakulására. Az akrilamidok a különböző élelmiszerek sütésekor jönnek létre, és minél többször használják az olajat, annál több akrilamid keletkezik. Már bebizonyították, hogy az akrilamidok rákot okoznak a patkányoknál.

Nátrium-nitrit

Ez egy olyan vegyi anyag, amelyet az élelmiszerekhez adnak hozzá tartósítószerként. Ez teszi rózsaszínné a húst, használják pácolt és füstölt élelmiszerekhez, valamint a sörhöz és sajthoz.
A probléma az a nátrium-nitrittel, hogy a szervezetben az emésztés során nitrozamin nevű karcinogénné van alakítva, amely rákkeltő.

Feldolgozott húsok

A legtöbb üzletben kapható hús feldolgozott. Ilyen a legtöbb sonka, párizsi, szalonna, virsli, amelyek ráadásul nátrium-nitrittel vannak tartósítva.
Az Amerikai Rákkutató Intézet (Institute of Cancer Research) szerint napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztásával (napi 1 hotdog) 21%-al növeljük a rák kialakulásának kockázatát.

Sült édességek

A hidrogénezett olajok és szénhidrátok (finomított liszt és cukor) kombinációja, valamint a sütési folyamatban keletkezett akrilamidok miatt potenciális rákkeltő hatású katasztrófák történhetnek.
Tehát kerüljük az iparilag előállított, fast-food jellegű fánkokat és egyéb olajban sült tésztákat.

Sült burgonya

A hasábburgonyákat is hidrogénezett olajban sütik, ráadásul a burgonya egyszerű szénhidrát lévén, a cukrot azonnal a véráramba juttatja.

Csipszek

Nem minden csipsz rákkeltő, minden az előállítás módján múlik. A sültburgonyához hasonlóan a hidrogénezett olajban sült, transzzsírokat előidéző csipszek bizonyítottan növelik a rák kockázatát.

Kekszek

Ha szereted a kekszeket, keress egy teljes kiőrlésűt, amelyet sütőben sütnek. A veszélyes tartósítószereket, transzzsírokat és finomított cukrokat tartalmazó kekszeket ne vásárold meg.

Szénsavas üdítők

Ha szeretnél gyorsan cukrot és vegyi anyagokat juttatni a véredbe, akkor nem kell mást tenned, mint innod egy pohár cukros üdítőt!
Járj egy lépéssel a betegség előtt, mert az életben a legfontosabb maga az élet. Rengeteget tehetsz magadért az egészséges életmóddal és a rendszeres rákszűrésekkel.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!