Hozzávalók
– 125 g leöblített quinoa (dél-amerikai gabonaféle, egyes hypermarketekben, bioboltokban kapható)
– 1 közepes répa, nagyobb darabokra vágva
– 6 mogyoróhagyma, vékonyra szelve
– 425 g bab, leöblítve és leszűrve
– 65 g zsemlemorzsa
– 1 nagy tojás, lazán felverve
– 1 evőkanál őrölt római kömény
– durva só
– őrölt bors
– 2 evőkanál olíva olaj
– 65 g sima, zsírszegény görög joghurt
– 1 evőkanál friss citromlé
– 4 pita
– fél kígyóuborka, vékonyra szelve
Elkészítés
1. Egy kisebb edénybe önts körülbelül 2 dl vizet. Amikor felfőtt, add hozzá a quinoát, fedd le és csökkentsd alatta a lángot. Főzd, amíg magába szívja a vizet, körülbelül 12-14 percig, majd tedd félre.
2. Egy konyhai robotgépben aprítsd finomra a répát. Add hozzá a quinoát, a mogyoróhagymák felét, a babot, a zsemlemorzsát, a tojást, a római köményt, 1 teáskanál sót és ¼ teáskanál borsot. Daráld amíg összeáll, de még finom darabkákat tartalmaz.
3. A masszából formázz burgereket. Ha túl puha tedd be a hűtőbe 10 percig. Egy nagy serpenyőben, közepes lángon hevítsd fel az olajat, majd süsd át benne a burgereket, körülbelül 8-10 percig oldalanként.
4. Közben, egy kis tálban keverd össze a joghurtot a citromlével és a maradék mogyoróhagymával. Sózd, borsozd. A burgereket helyezd pitába, halmozz rá uborkát és joghurtos szószt.
Jó étvágyat kívánunk!