Pünkösdi királyok és királynék

Pünkösdi királyok és királynék

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Pünkösdi királyok és királynék

A pünkösd ünnepét már-már el is felejtettük. Hogy mit is ünneplünk és milyen hagyományok fűződnek ehhez az eseményhez, azt a következőkben megtudhatod.

Lassan már csak egy újabb hosszúhétvége, amit pihenéssel tölthetünk, vagy mégsem? Pünkösd ünnepe eredetileg keresztény ünnep, melyen a keresztény emberek a Szentlélek eljövetelét ünnepelik a Húsvét utáni ötvenedik napon. A magyar népszokások közül több is kapcsolódik a Pünkösdhöz. Azonban ezek közül számos a kereszténység előtti tavaszköszöntő ünnepekre vezethető vissza.   Pünkösdi királyné Általában kiválasztották a legszebb kislányt a faluban és őt vitte körbe eleinte négy, később pedig több nagyobb lány énekek és jókívánságok kíséretében. Meg-megálltak az udvarokon és az énekek és mondókák után mindenhol ajándékot kaptak.   Pünkösdi király A középkorra visszanyúló ügyességi verseny, mely során a fiúknak olyan különféle próbákat kellett kiállniuk, mint például a tűzugrás, vagy a tuskócipelés. A legügyesebb fiú lehetett később a pünkösdi király, aki később vezette a többieket. Pünkösdi királynak lenni nagy megtiszteltetés volt, hiszen aki viselte ezt a címet egy évig a falu összes ünnepségére és lakodalmára hivatalos volt.   Fontos jelképe a Pünkösdnek a pünkösdi rózsa, melyet a legények annak a lánynak az ablakába tettek, amelyiknek udvarolni akartak. A zöld ág pedig, amely szintén hagyományos jelkép, az ártó és gonosz szellemek távoltartására szolgált. De mi is ma a Pünkösd? Ma már máshogy zajlik a Pünkösd. Azonban ha szeretnénk visszarepülni a múlt játékos ünnepeinek hangulatába, akkor ezt számos helyen megtehetjük.   Nyíregyháza-Sóstófürdőn (2011. június 13) a hagyományos pünkösdi királynéjárás és pünkösdi királyválasztás mellett megismerhetjük a régi népszokásokat is.

Noszvajon (2011. június 11 – 13.) egy többnapos ünnep keretében bortúrával és kemencével sütött pogácsával várnak minket, ahol mindezek után még néptáncbemutatón is részt vehetünk.

Szentendrén (2011. június 12 – 13.) a látogatók maguk is részesei lehetnek a régi pünkösdi hagyományoknak, ahol nem csupán pünkösdi vásár, hanem bábjáték is várja az érdeklődőket.

Badacsonyban (2011. június 11 – 13.) pünkösdi eljegyzési ünnepségen vehetünk részt, ami után megcsodálhatjuk és kipróbálhatjuk a helyi kézművesek foglalkozását is.

Ópusztaszeren (2011. június 12 – 13. ) lovasbemutatóval összekötött pünkösdi királyválasztásnak lehetünk a szemtanúi.

Egerben (2011. június 11 – 12.) mindenféle korosztály felfedezheti a neki való kikapcsolódást, hiszen a játszóházak és a nagyszínpad előadásai kiváló szórakozást nyújtanak az összes korosztálynak.

Tehát nem érdemes otthon maradni, mert ki tudja, talán még magával a pünkösdi királlyal is találkozhatunk. Bár azt ne feledjük, hogy ez a hétvége is csak olyan rövid lesz, mint a pünkösdi királyság.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!