Prémium, kézzel készült csokoládékat álmodott a magyar család – a Demeter Chocolate téged is elvarázsol 

Prémium, kézzel készült csokoládékat álmodott a magyar család – a Demeter Chocolate téged is elvarázsol 

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Prémium, kézzel készült csokoládékat álmodott a magyar család – a Demeter Chocolate téged is elvarázsol 

A gyerekkori álmokban talán az a legszebb, ha valósággá is tudnak válni. De mi van akkor, ha egy ilyen álomból aztán még sokkal fantasztikusabb dolgok is születhetnek?

Nos, pontosan ez történt a Demeter családdal is – az édesapa saját cukrászdát szeretett volna, mostanra pedig már egy prémium kézműves csokoládémárka kötődik a nevéhez, amelyből felesége és gyermekei is kiveszik a részüket. Lánya, Demeter Klaudia inspiráló történetükről, hatalmas, nagyszerű csokoládé kínálatunkról és jövőbeli terveikről is izgalmas részleteket árult el.

Honnan ered a csokoládé iránti szeretetetek?

Apukám gyermekkori álma egy saját cukrászda volt, melyet a 90-es években nyitottak meg anyukámmal. Így mi már testvéremmel szó szerint beleszülettünk az Édes Életbe, gyakorlatilag a szüleink cukrászdájában nőttünk fel kakaópor meg piskóta illatban és óriási rajongásban a csokoládé iránt. 

Fotó: Demeter Chocolate Kft.

Hogyan született meg a Demeter Chocolate?

Miután bezártuk a cukrászdát, sokáig átlagos, bárhol kapható csokikat és szaloncukrokat készítettünk, aztán egy kiállítás mindent megváltoztatott. Megismertük a prémium csokoládék világát és tudtuk, innen nincs visszaút. Elkezdtük kutatni a finomabbnál finomabb kiemelkedő alapanyagokat és újabb és újabb recepteket alkottunk. 2012-ben pedig azért hoztuk létre a Demeter Chocolate-t, hogy megmutassuk mindenkinek, milyen gasztronómiai ízélményeket tud adni akár egy falat csokoládé is. 

Fotó: Demeter Chocolate Kft.

Milyen alapelvek szerint készülnek a csokoládéitok?

A legfontosabb az alapanyagaink kiváló minősége és hogy a hazai ízvilághoz illeszkedjünk. Nagyon szeretünk új, modern ízekkel kísérletezni, de nagyon fontos, hogy magyar szájízre alkossuk meg a recepteket.  

Fotó: Demeter Chocolate Kft.

Mekkora termékkínálattal rendelkeztek jelenleg?

104 egész évben elérhető csokoládénk van és emellett még van sok, ami szezonálisan változik, ezért csak rövid ideig elérhető. Ilyenek pl. a sütőtök fűszeres őszi ízek, a szaloncukrok vagy akár a répatortás húsvéti tojás. 

Fotó: Demeter Chocolate Kft.

Mely édességeitek a legkedveltebbek?

Vásárlóink leginkább bonbonjainkat és táblás csokoládéinkat keresik, ízekben pedig az első számú a sós karamella, ami nálunk egy ínycsiklandozó nyúlós karamellás ízélményt jelent. 

Fotó: Demeter Chocolate Kft.

Mi inspirál titeket az új ízek megalkotásakor?

Nagyon sok helyről gyűjtünk inspirációt, sokszor iparágon kívülről is, de olyan is volt már, hogy a vásárlók kerestek nagyon egy új ízt és ezért alkottuk meg. Ilyen volt anno a sós pisztáciás szaloncukrunk is, amit a vásárlók folyton kerestek. Így csokoládémestereink több receptet is készítettek, melyeket törzsvásárlóink végigkóstoltak és véleményeztek, majd annak alapján született meg a sós pisztáciás szaloncukrunk. 

Fotó: Demeter Chocolate Kft.

Miről ismerhető fel szerintetek egy laikus számára a prémium csokoládé?

Ha a boltban a kezedbe veszel egy táblás csokit, úgy nehéz lesz megállapítani, de a címke segíthet. Egy sima táblás csoki esetében pl. minél kevesebb összetevőt találsz a címkén, annál jobb. Ha pedig találsz olyat rajta, hogy növényi zsír, akkor menekülj! Ezt általában a drága alapanyagnak számító kakaóvaj kicserélése miatt használják, így olcsósítva a terméket. Persze ha krémmel töltött termékről van szó, akkor nem feltétlenül ez a helyzet. A kakaó szárazanyag tartalom is nagyon fontos, egy prémium tejcsokoládé átlagosan 35-40%-os kakaótartalmú, egy prémium étcsokoládé pedig minimum 56-60%-os kakaótartalmú.  

Fotó: Demeter Chocolate Kft.

Mely eddig kapott elismerésekre gondoltok vissza a legszívesebben?

Nagyon nehéz választani, mindig az újakra vagyunk épp a legbüszkébbek, de ami a szívünk csücske marad örökre, az a 2020-as Év szaloncukra díj, mellyel sós karamellás szaloncukrunk lett 2020 legfinomabb szaloncukra. Családként a legbüszkébbek az Irsai Olivér szőlőpálinkás bonbonunk 2019-es sikerére vagyunk – ami legfiatalabb csokimesterünk, Ádám élete első receptje alapján készült, és rögtön 3 nagy díjat is bezsebelt abban az évben.

Fotó: Demeter Chocolate Kft.

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

A karácsonyi szezonra már nagyon készülünk, sok-sok bonbonnal és 2 szaloncukor-válogatással, melyből az egyik olyan különleges prémium alapanyagokból készül majd, amit szaloncukor még nem látott, és csak limitált mennyiségben fogják csokoládémestereink készíteni. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy fogadják majd a csokirajongók. 

Nyitófotó: Demeter Chocolate Kft.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!