Nos, pontosan ez történt a Demeter családdal is – az édesapa saját cukrászdát szeretett volna, mostanra pedig már egy prémium kézműves csokoládémárka kötődik a nevéhez, amelyből felesége és gyermekei is kiveszik a részüket. Lánya, Demeter Klaudia inspiráló történetükről, hatalmas, nagyszerű csokoládé kínálatunkról és jövőbeli terveikről is izgalmas részleteket árult el.
Honnan ered a csokoládé iránti szeretetetek?
Apukám gyermekkori álma egy saját cukrászda volt, melyet a 90-es években nyitottak meg anyukámmal. Így mi már testvéremmel szó szerint beleszülettünk az Édes Életbe, gyakorlatilag a szüleink cukrászdájában nőttünk fel kakaópor meg piskóta illatban és óriási rajongásban a csokoládé iránt.

Hogyan született meg a Demeter Chocolate?
Miután bezártuk a cukrászdát, sokáig átlagos, bárhol kapható csokikat és szaloncukrokat készítettünk, aztán egy kiállítás mindent megváltoztatott. Megismertük a prémium csokoládék világát és tudtuk, innen nincs visszaút. Elkezdtük kutatni a finomabbnál finomabb kiemelkedő alapanyagokat és újabb és újabb recepteket alkottunk. 2012-ben pedig azért hoztuk létre a Demeter Chocolate-t, hogy megmutassuk mindenkinek, milyen gasztronómiai ízélményeket tud adni akár egy falat csokoládé is.

Milyen alapelvek szerint készülnek a csokoládéitok?
A legfontosabb az alapanyagaink kiváló minősége és hogy a hazai ízvilághoz illeszkedjünk. Nagyon szeretünk új, modern ízekkel kísérletezni, de nagyon fontos, hogy magyar szájízre alkossuk meg a recepteket.

Mekkora termékkínálattal rendelkeztek jelenleg?
104 egész évben elérhető csokoládénk van és emellett még van sok, ami szezonálisan változik, ezért csak rövid ideig elérhető. Ilyenek pl. a sütőtök fűszeres őszi ízek, a szaloncukrok vagy akár a répatortás húsvéti tojás.

Mely édességeitek a legkedveltebbek?
Vásárlóink leginkább bonbonjainkat és táblás csokoládéinkat keresik, ízekben pedig az első számú a sós karamella, ami nálunk egy ínycsiklandozó nyúlós karamellás ízélményt jelent.

Mi inspirál titeket az új ízek megalkotásakor?
Nagyon sok helyről gyűjtünk inspirációt, sokszor iparágon kívülről is, de olyan is volt már, hogy a vásárlók kerestek nagyon egy új ízt és ezért alkottuk meg. Ilyen volt anno a sós pisztáciás szaloncukrunk is, amit a vásárlók folyton kerestek. Így csokoládémestereink több receptet is készítettek, melyeket törzsvásárlóink végigkóstoltak és véleményeztek, majd annak alapján született meg a sós pisztáciás szaloncukrunk.

Miről ismerhető fel szerintetek egy laikus számára a prémium csokoládé?
Ha a boltban a kezedbe veszel egy táblás csokit, úgy nehéz lesz megállapítani, de a címke segíthet. Egy sima táblás csoki esetében pl. minél kevesebb összetevőt találsz a címkén, annál jobb. Ha pedig találsz olyat rajta, hogy növényi zsír, akkor menekülj! Ezt általában a drága alapanyagnak számító kakaóvaj kicserélése miatt használják, így olcsósítva a terméket. Persze ha krémmel töltött termékről van szó, akkor nem feltétlenül ez a helyzet. A kakaó szárazanyag tartalom is nagyon fontos, egy prémium tejcsokoládé átlagosan 35-40%-os kakaótartalmú, egy prémium étcsokoládé pedig minimum 56-60%-os kakaótartalmú.

Mely eddig kapott elismerésekre gondoltok vissza a legszívesebben?
Nagyon nehéz választani, mindig az újakra vagyunk épp a legbüszkébbek, de ami a szívünk csücske marad örökre, az a 2020-as Év szaloncukra díj, mellyel sós karamellás szaloncukrunk lett 2020 legfinomabb szaloncukra. Családként a legbüszkébbek az Irsai Olivér szőlőpálinkás bonbonunk 2019-es sikerére vagyunk – ami legfiatalabb csokimesterünk, Ádám élete első receptje alapján készült, és rögtön 3 nagy díjat is bezsebelt abban az évben.

Milyen jövőbeli terveitek vannak?
A karácsonyi szezonra már nagyon készülünk, sok-sok bonbonnal és 2 szaloncukor-válogatással, melyből az egyik olyan különleges prémium alapanyagokból készül majd, amit szaloncukor még nem látott, és csak limitált mennyiségben fogják csokoládémestereink készíteni. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy fogadják majd a csokirajongók.
Nyitófotó: Demeter Chocolate Kft.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!