Otthon / Kert és terasz

5 praktika a tökéletes konyhakertedhez

Kisgyermek koromtól kezdve jelen van az életemben a kertészkedés. A nagyszülők mindkét ágon foglalkoztak a növénytermesztéssel, és ezt a példát egy ideig a szüleim is követték. Aztán valahogy háttérbe szorult a kertészkedés és nem is tudtam, mennyire hiányzik, amíg lehetőségem nem nyílt arra, hogy a saját kertemben nekivágjak a projektnek. Persze nem akartam, hogy minden szabadidőm a növények gondozására menjen el, ezért megelégedtem néhány gyümölcsbokorral, zöld levelessel, fűszernövénnyel és persze a kihagyhatatlan paradicsomokkal. Mire figyelj oda, ha idén te is belevágsz a kertészkedésbe?

Minden helyet ki lehet használni

Nem csak akkor gondolkodhatsz konyhakertben, ha egy komplett udvar áll a rendelkezésedre – nálunk is a virágos és a sziklakertben kaptak helyet a fűszernövények, és tökéletesen érzik magukat ezen a területen.

Akkor is akad alternatív lehetőség, ha egyáltalán nem áll a rendelkezésedre kert, hiszen a balkonon elfér a konténer, a konyhaablakban a fűszernövény, az ablakpárkányon pedig gond nélkül növekedhet valamilyen salátaféle, például a rukkola.

A siker érdekében persze nem árt, ha némi ismeretre teszel szert a növények igényeit illetően, mert míg egyesek remekül érzik magukat az aprócska kaspóban is, addig akadnak olyanok, amik a legnagyobb gondoskodás mellett sem hoznak így terméseket.

 

Kezdd kicsiben!

A kertészkedés nagy munka, és bár alapvetően egyszerű dolog, sok energiát, időt és tájékozottságot igényel.

Olvastad már?  Minden udvart feldob: sziklakert építése lépésről lépésre

Sokkal egyszerűbb, ha kicsiben kezded a projektet, mert így garantáltan nem megy el a kedved, ellenben a sikerélmény miatt egyre lelkesebb leszel.

Elég, ha az első években csak paradicsomot, paprikát palántázol egy konténerbe, esetleg mentát, citromfüvet és metélőhagymát ültetsz a kövirózsák mellé.

Ha kedvet kaptál, a következő évben már elkeríthetsz egy kisebb részt az udvarból, ültethetsz néhány gyümölcsbokrot, esetleg cukkinit, zellert, mángoldot, olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amiket szívesen és sokszor fogyasztotok.

 

A jó talaj kulcsfontosságú

Ahogy a szobanövényeknek alapvető a tápoldatozás, úgy a kertben és a konténerben növekvő növényeknek is létfontosságú a megfelelő talaj. Ez legalább annyira lényeges, mint a rendszeres folyadékpótlás – szükség esetében öntözés formájában.

Mielőtt bármit is ültetnél, szerezd be a legjobb talajt, lehetőleg organikus formában.

Ha ez nem megoldható, akkor a talajgazdagítás jöhet még szóba trágyázás formájában. Erre a célra nincs is tökéletesebb, mint a ház körül maradt zöldségek és gyümölcsök maradványai, amikből kiváló és tápanyagokban dúskáló komposztot készíthetsz.

 

Készíts tervet!

Szintén a tájékozódás szerves része, hogy a kertednek részletes tervet készítesz. Ez nem csak abból a szempontból fontos, hogy tudd, mit kell beszerezned, illetve mit, hova szeretnél majd ültetni – azt is figyelembe tudod venni, hogy minden időszakban legyen mit betakarítanod. Természetesen a tél kivétel, de egy kis kihagyással ilyenkor is van mit tenni: ekkor kell elkezdeni palántázni a lakásban, pincében.

Ha ügyesen állítod össze a tervedet, akkor már tavasszal kezdheted a begyűjtést, a nyár folyamán pedig bőséggel válogathatsz a kínálatból.

Ha nagyon tudatos vagy, akkor a korántermő, egynyári növények helyére szinte azonnal ültethetsz majd olyanokat, amik ősszel érnek be és hoznak termést – így még az egészen kicsi kertből is kihozhatod a legtöbbet.

Olvastad már?  Ezek a trükkök segítenek életre kelteni a szobanövényeket, bármennyire is rossz állapotban vannak

 

Válassz praktikus növényeket!

A kezdeti sikerélmények bezsebeléséhez nagyon fontos, hogy praktikus, ellenálló növényeket válassz. Olyanok mellett érdemes voksolnod, amik ellenállóak, gyorsan növekednek, regenerálódnak és lehetőleg nem egynyáriak. Rengeteg ilyen növény van, csak győzd kiválogatni a kedvenceidet!

A sóska például valósággal eláraszt majd friss hajtásokkal, és ezért szinte semmilyen gondoskodást nem igényel. Hasonlóan igénytelen finomság a rebarbara, ami dísznövénynek sem utolsó.

A fűszernövények gyakorlatilag egytől egyig ide sorolhatóak, de nagy sikerélményed lehet a zöld levelesekkel és a korábban említett gyümölcsbokrokkal, tökfélékkel is.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást