Dekor / Otthon

5 praktika, hogy a hálószobád a nyugalom szigetévé váljon

5 praktika, hogy a hálószobád a nyugalom szigetévé váljon

A pihenésed szempontjából a lakás legfontosabb része a hálószoba, illetve maga az ágy. Ha sokszor alszol nyugtalanul, vagy úgy ébredsz fel, hogy egyáltalán nem érzed kipihentnek magad, akkor van számodra néhány tippünk! Megmutatjuk, hogyan alakíthatsz ki a lakásod ezen pontján egy hívogató, nyugodt, relaxációs kis szigetet, ahol bármikor kikapcsolhatsz és feltöltődhetsz.

Színek

Számos kutatás bizonyította már, hogy a színek pszichológiája egy létező dolog, azaz a különböző színek más és más érzéseket váltanak ki belőlünk.

Vannak ugyan általános igazságok a meleg és a hideg színekről, de sokszor az egyéntől is függ, hogy például a világoskék színt megnyugtatónak vagy ridegnek érzi-e.

A hálószobák esetében alapigazság, hogy jó, ha számodra megnyugtató színeket választasz mind a falak, mind a bútorok és a dekorációk terén is.

A lényeg, hogy a színek harmonizáljanak; ne használj 6-8 különböző, nagyon eltérő árnyalatot, hiszen a kevesebb több. Ha ragaszkodsz egy kis színhez a hálószobában, akkor válassz ki egy vagy két hangsúlyosabbat, és ahhoz igazíts minden mást!

 

Padló

Ha szereted a puha, meleg anyagokat, akkor jó döntés, ha padlószőnyeget választasz a hálószobádba, hiszen ez nagyon otthonossá és meleggé varázsolja a teret.

Ha kevésbé vagy padlószőnyeges típus, akkor dönthetsz természetes hatású padlóburkolat mellett is, amire (főleg télen) jó, ha egy puha szőnyeget is teszel. 

Ha két hosszabb futószőnyeget teszel az ágy két oldalára, akkor reggelente az első lépteid a pihe-pihe talajon teheted meg. 🙂

 

Ágy és matrac

Nagyon fontos, hogy olyan ágyat, illetve matracot válassz, amin pihentetően és nyugodtan tudsz aludni.

Nincs aranyszabály arra vonatkozóan, hogy mennyire legyen puha vagy kemény a matrac, hiszen mindenki mást kedvel, így azt javasoljuk, hogy a döntés előtt többször próbálgasd, melyik a legkényelmesebb neked! Mivel ez egy hosszabb távú beruházás, ami talán 10-20 évre is szól, inkább áldozz rá nagyobb összeget – hidd el, megéri. 

Ha megvan a tökéletes ágy, már csak a megfelelő helyet kell megtalálnod neki a hálószobán belül: próbálj ki több elrendezést is – egy-egy héten keresztül –, és biztosan érezni fogod majd, melyik verzió volt a számodra legmegfelelőbb!

 

Párnák és takarók

Szuperül néz ki egy párnákkal és puha takarókkal telerakott ágy, de ezt leginkább az alvás előtti időben javasoljuk, amikor csak pihensz, relaxálsz, vagy esetleg olvasol az ágyban. A sok-sok puha párna és takaró a kényelmedet szolgálják, de amikor az alvásra kerül a sor, akkor vigyázz, nehogy kiszorítsanak a saját ágyadból! Attól függően, hogy te hogyan szeretsz aludni, vedd magad körül egy-két párnával és esetleg két különböző vastagságú takaróval.

Tipp: Ha ágyneműkről van szó, akkor mindig válaszd a jó minőségű, természetes anyagokból készült változatokat, hiszen ezek kényelmesebbek, tartósabbak, jobban hagyják levegőzni a tested és általában komfortosabbak is. 

 

Fények és hangok

Mivel a hálószobádban a nyugalom a legfontosabb szempont, így különösen ügyelned kell arra, hogy kizárd a nem kívánt fényeket és hangokat. Ha épp mostanában keresel lakást vagy albérletet, tartsd szem előtt azt is, hogy a hálószoba lehetőleg belső udvarra nézzen, és ne a forgalmas útra.

A hangok kizárása mellett a különböző erősségű és funkciójú fények is nagyon fontosak egy hálószobában. Praktikus, ha redőnyt vagy sötétítőfüggönyöket használsz a kinti fény kizárására, hiszen ha sötét van, akkor az agyad is átkapcsol éjszakai üzemmódba, és sokkal nyugodtabban tud regenerálódni.

A hangulatvilágításhoz szerelj fel egy égősort az ágytámlához, vagy szerezz be egy állítható fényerejű állólámpát, funkcionális fényként pedig mind a két oldalra tegyél egy-egy olvasólámpát.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást