Pók, hangya vagy szúnyog? Így ismerd fel a csípéseket – és ekkor hívj orvost

Pók, hangya vagy szúnyog? Így ismerd fel a csípéseket – és ekkor hívj orvost

Címlap / Életmód / Pók, hangya vagy szúnyog? Így ismerd fel a csípéseket – és ekkor hívj orvost

Bár ezek a találkozások többnyire csak kellemetlenséget jelentenek, mégis jó tisztában lenni vele, hogy mikor mire számíthatsz. Fontos azt is tudni, hogy a különböző csípések az egyéni reakciók és a csípést okozó állat fajtája miatt is eltérőek lehetnek, de azért adunk néhány támpontot, amelyek segíthetnek az azonosításban.

Így ismerd fel a pókcsípést!

A pókcsípés jellemzően kicsi, piros, esetleg szúró vagy viszkető érzéssel járó duzzanatot okoz, amely vagy egészen apró, vagy 1-2 centiméteres sugarú körben terjed ki. Jellegzetessége, hogy a közepén látszik az apró lyuk, amin keresztül a pók sebet ejtett. A pókcsípést megkülönbözteti még a többi csípéstől, hogy jellemzően az egész testen egy, vagy legfeljebb néhány darab van belőle. A pók ugyanis nem táplálkozás céljából „támad” az emberre, és mivel sokkal jobban fél tőled, mint te tőle, csak végső esetben csíp, és amint teheti, már menekül is tovább. A pókcsípés általában egy-két napon belül nyomtalanul eltűnik.

 

Mikor fordulj orvoshoz?

A pókcsípés esetében legtöbbször a vakarózás következtében kialakuló felülfertőződés jelent veszélyt, különösen a gyerekek esetében, ezzel már mindenképpen fel kell keresni az orvost. Van azonban néhány hazánkban élő pókfajta, melynek csípése tényleges veszélyt jelenthet. Bár ezek nagyon ritkák, érdemes tisztában lenni vele, hogy ha pókcsípést találsz magadon, majd a területen nagyon erős fájdalmat, égő érzést, esetleg zsibbadást érzékelsz, lázad van vagy heves szívdobogást tapasztalsz, akkor azonnal fordulj orvoshoz.


Így ismerd fel a hangyacsípést!

A hangyacsípést legkönnyebben arról lehet felismerni, hogy sok van belőle. A hangyák egyrészt kitartóak, másrészt többnyire nincsenek egyedül, így ha például a fűben egy hangyaboly közelébe telepszünk le, gyorsan sok kis támadásnak tehetjük ki magunkat. A hangyacsípés nagyon apró, piros vagy rózsaszín, esetleg gyulladt közepű, és a hangyasav miatt erős viszkető, égő érzést okoz.

Mikor fordulj orvoshoz?

A hangyacsípés szerencsére gyorsan elmúlik, és szinte soha nem okoz komolyabb problémát. A legnagyobb veszélyt itt is a felülfertőzés jelenti. A csípés vakarásával felsérthetjük a bőrt és baktériumokat juttathatunk be. Ezért nagyon fontos, hogy különösen gyerekeknél, akik még kevésbé tudnak önuralmat gyakorolni, enyhítsük a viszketés érzését. Erre használhatunk gyógyszertári krémet, de akár egy kevés vízben feloldott szódabikarbónával is bekenheted a hangyacsípést. Ez az enyhén lúgos szer semlegesíti a hangyasavat.


Így ismerd fel a szúnyogcsípést!

A szúnyogcsípés többnyire reggelre jelenik meg, mert ezek a vérszívó rovarok jellemzően éjjel és hajnalban aktívak. A csípések általában a ruhával nem fedett bőrfelületen jelentkeznek piros, viszkető dudor formájában. A tüneteket a szúnyog nyálára adott immunreakció okozza, így egyénenként eltérhet .Hellemzően gyerekeknél súlyosabb, mint felnőttek esetében, a csípést követő 48 órán belül a duzzanat bármikor jelentkezhet vagy növekedhet még.

Mikor fordulj orvoshoz?

Bár a szúnyogcsípés a legtöbb esetben csak kellemetlenséget okoz, ha sikerül elkerülni a vakarózás miatti felülfertőzést, még mindig nem biztos, hogy megúszod az orvost.  A szúnyogcsípés egyes embereknél súlyos allergiás reakciót okozhat, így ha a csípés környékén nagy területen kipirosodik és viszket a bőr, ha csalánkiütés jelentkezik vagy a torokban, szájban duzzanatot, fojtogató érzést tapasztalsz, fordulj orvoshoz!

Szintén nem szabad megfeledkezni azoknak a betegségeknek a tüneteiről sem, amelyeket a szúnyogok terjeszthetnek. Bár a nyugat-nílusi vírusra, a dengue lázra vagy a maláriára inkább egzotikus külföldi nyaralások esetén kell gondolni, ha a szúnyogcsípés után hirtelen magas lázad lesz, fejfájást, izomfájdalmakat, zavartságot vagy neurológiai panaszokat tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást