A paleo-vegán diéta a kulcs a jó alakhoz és a bolygó megmentéséhez

A paleo-vegán diéta a kulcs a jó alakhoz és a bolygó megmentéséhez

Címlap / Életmód / A paleo-vegán diéta a kulcs a jó alakhoz és a bolygó megmentéséhez

Mi a pegán diéta?

Az elnevezés Mark Hymantől származik, aki neves orvos és dietetikus. Két kollégága vitázott azon, hogy a paleo vagy a vegán étrend egészségesebb-e és őket hallgatva merült fel benne, hogy mi lenne, ha kombinálná a kettőt.

A pegánizmus – ahogy a két másik étrend is – minden feldolgozott ételt mellőz, viszont azokkal ellentétben egyáltalán nem szénhidrát-dús. Gabonából csak teljes kiőrlésűt enged, illetve quinoát és barnarizst. Ezzel az a cél, hogy a vércukorszint végig alacsony maradjon, de a has tele legyen fehérjével és zöldségekkel, aminek segítségével vékonyak maradhatunk, de közben izmot is tudunk építeni.

A pegánok – ahogy a ketogén diéta hívei – sok minőségi zsírt esznek, mint például kókuszolaj vagy avokádó. A hangsúly itt is a zöldségeken van, a vegánokkal ellentétben azonban a pegánok ehetnek etikus forrásból származó húst és tejtermékeket, habár csak limitált mennyiségben.

Miért népszerű ez a táplálkozási forma?

A pegán diéta azért egyre növekvő trend, mert az emberek gyorsan szeretnének megszabadulni súlyfeleslegüktől, de minél kevesebb lemondással. Ez a diéta kevesebb ételfajtát tilt, mint a paleo vagy a vegán étrend, így könnyebb betartani is.

Az orvosok körében is népszerű, mert a növény-alapú táplálkozás jót tesz a szervezetnek, ugyanakkor bizonyos állati proteint is engedélyez, ami sokak szerint elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz.

A teljes kiőrlésű gabona és a tápanyagban gazdag, úgynevezett „egészséges” zsírok mellett a szénhidrátszegény étrend segítségével biztonságosan, egészségesen fogyhatunk. Így a viszonylag kevés önuralommal rendelkező emberek is könnyebben betartják a pegán diétát. Az étrend „engedékenysége” miatt sokkal változatosabb ételekkel kényeztetheti magát az ember. Ugyanakkor a legtöbb pegán ügyel arra, hogy csak organikus termékeket fogyasszon, ami nem olcsó mulatság.

A pegán diéta
LauriPatterson/istockphoto.com
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást