Otthon / Szórakozás

Már pattognak rá a kukoricák: az ősz legígéretesebb mozifilmjei

Már pattognak rá a kukoricák: az ősz legígéretesebb mozifilmjei

Sok színvonalas, díjakra is számító magyar film érkezik a mozikba novemberben. Kőkemény nyomozásokkal, erős jelenetekkel teli thriller a Rókatündér rendezőjétől, a házasságról, az anyaságról súlyos gondolatokat közvetítő magyar dráma Szamosi Zsófi főszereplésével, és egy Oscar-díj jelölésére esélyes, szintén magyar animációs különlegesség is szerepel a filmajánlónkban. A magyar produkciók mellett egy könnyed kis szerelmi komédia és egy karácsonyi hangulatot idéző látványos fantasy is helyet kapott a válogatásunkban.

1. X – A rendszerből törölve

Balsai Móni alakítja Ujj Mészáros Károly ütős filmjében azt a különleges képességekkel rendelkező nőt, Évát, aki olyasféle dolgokat is megérez, amiket mások nem. A skandináv krimik hangulatát idéző filmben Éva észreveszi, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett öngyilkosságok közt összefüggés lehet. A nő észrevételeit, feltételezéseit azonban a kapitányságon nem veszik eléggé komolyan, de a vészjósló jelek pánikszerűen sokasodnak. A lelkes nyomozót, Pétert (Schmied Zoltán) meggyőzi a különc nő, és ráveszi, hogy menjen vele helyszínelni a legújabb öngyilkossági ügyhöz. Sorozatgyilkosra gyanakszanak. Nincs egyszerű dolguk…A film szereplőgárdája is remek, láthatod benne többek közt az Aranyéletből megismert Olasz Renátót is.

2. Egy nap

Szamosi Zsófit a Mindenki című Oscar-díjas kisfilmben is láthattad. Az Egy nap című filmben egy elfoglalt, agyonhajszolt családanyát alakít, aki próbálja a lehető legtöbb dolgot belezsúfolni a napjaiba. 3 gyerek, bölcsi, suli, házik, különórák, bepakolás, bevásárlás, logisztika. Őrült rohanás az élete, több fronton kell megfelelnie. Közben aggódik, hogy a férje megcsalja-e. Rendbe kéne tenni a dolgokat, beszélgetni kellene a férjével, de a feladatok, a napi rutin nem vár. Nincs szünet gomb. Elkerülhető-e a teljes összeomlás, helyrehozható-ea házassága?

3. Ruben Brandt, a gyűjtő

Nem kis dolog, hogy az egyedi vizuális világú Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar akció-thriller is ott van azok között az alkotások között, amelyeket neveztek a legjobb egész estés animációs filmek Oscar-díjára. A Bond-filmek hangulatát megidéző műkincsrablós animációs film a világ leghíresebb múzeumaiba repíti el a nézőt. A rejtélyes bűnbanda sorra lopja a legértékesebb festményeket, műalkotásokat. A képek eszmei értéke miatt is felbecsülhetetlen a kár.

A banda felkutatásában egy magánnyomozó is részt vesz, aki beleszeret a műkincstolvajok Végzet Asszonyába, a csábos Mimibe. A karaktereknek többek közt Hámori Gabriella, Makranczi Zalán és Kamarás Iván adja a hangot. A pörgős, híres festményekkel teli filmről biztosan sokat hallunk majd még a közeljövőben.

4. Pizzarománc

A Pizzarománc könnyű kis szerelmi történet, súlyos mondanivalók nélkül, ismert sablonokkal, sok finomsággal és guszta pizzákkal. Emma Roberts alakítja a profi szakácsnak készülő lányt, aki Angliából, papírok elintézése miatt hazatér gyermekkorának színhelyére, Toronto Little Italy nevű negyedébe. Családja riválisként tekint az egykori barátja, Leo (Hayden Christensen) családjára. Afféle modern Rómeó és Júlia történetbe pottyanunk. Természetesen elmarad a tragikus vég, a szerelem ereje legyőzi a gyűlölködést. A film után biztos ennél majd egy finom pizzát.

5. A diótörő és a négy birodalom

A Disney-produkció már az ünnepekre hangol. Karácsony este bármi megtörténhet, minden nagyon misztikus, sejtelmes, egyszeri és megismételhetetlen. Az E.T.A. Hoffman klasszikus történetét újragondoló filmben Clarának (Mackenzie Foy) egy nagyon fontos kulcsot kell megszereznie. Egy párhuzamos világban találja magát, édesanyja fantáziájának birodalmában. A bájos lényekkel benépesített mesei univerzumot azonban Clarának meg kell mentenie a gonosz erőtől, egy zsarnoktól. A csodaszép Disney-filmben szerepel többek közt Keira Knightley, Helen Mirren és Morgan Freeman is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást