Párkapcsolati tévhitek, amik beépültek a köztudatba – pedig alaptalanok!

Párkapcsolati tévhitek, amik beépültek a köztudatba – pedig alaptalanok!

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Párkapcsolati tévhitek, amik beépültek a köztudatba – pedig alaptalanok!

Nincs két egyforma ember, így két egyforma kapcsolatról sem beszélhetünk – már csak ezért is alaptalan a legtöbb párkapcsolati tanács. Mégis akadnak olyanok, amik kirínak közülük, hiszen beépültek a köztudatba. Itt az ideje, hogy lerántsuk a leplet róluk!

„Létezik örök szerelem”

Szeretnéd ezt gondolni, és bizonyára úgy is érzed, hogy akivel együtt vagy hónapok, évek óta, ő valóban az igazi, és soha többet nem akarsz majd mást. Nos, talán tényleg igazad van, lehet, hogy te valóban megtaláltad a nagy Őt, de a kezdeti lángolást már sosem fogod érezni.

Nem azért, mert elmúlik köztetek a szerelem, hanem mert nem tudod megakadályozni és átírni a kémiai folyamatokat. Márpedig ezek a szerelem rovására óhatatlanul gyengülnek – ezt sajnos több tudományos kutatás is bizonyítja.

Persze a szerelmet más, talán valami sokkal jobb váltja fel: az őszinte kötődés, a szeretet, és ha tesztek érte, akkor ennél jóval több is a kapcsolatotokban maradhat.

De fogadd el, hogy minden kapcsolat átalakul, idővel eljut erre a szintre, a kezdeti vad szenvedélyt tehát nem árt alaposan kiélvezned.

„A szerelem mindent legyőz”

Ez az állítás jó néhány évtizeddel ezelőtt sem állta meg a helyét, de még manapság is kétségbe lehet vonni nem egy alkalommal. Számtalan romantikus regény, még több városi pletyka született a beteljesületlen, tragédiába fulladt szerelemekről, s ezek éppúgy valósak, ahogy az örökké tartó szerelemről szóló történetek.

Talán te is szeretnéd azt hinni, hogy nem számítanak a körülmények, de az emberek ennél jóval bonyolultabbak. Nem mindenki tud, vagy éppen akar kizárólag az érzelmeire koncentrálni, ha így lenne, valószínűleg kevés hosszú távú kapcsolatról, még kevesebb boldog házasságról hallhatnál.

Bár igaz, hogy ha valaki szerelmes beléd, akkor mindent meg fog tenni érted, de néha a körülmények igenis gátat vetnek a boldog végkifejletnek.

„A szerelem kortalan”

Még ha akadnak is ritka kivételek, sajnos általában az az igazság, hogy nagyon sokat jelent a kor a párkapcsolatok minőségében. Persze nem az elfogadható és általános korkülönbségekről beszélünk, hanem adott esetben évtizedekről, ami már generációs eltérést jelent.

Az ilyen jellegű kapcsolatok csak és kizárólag akkor működhetnek, ha a felek mást akarnak, mint amit a koruk diktál, vagy lemondanak céljaikról a kapcsolatuk javára. Nem ritka, hogy valaki sokkal inkább másra vágyik, mint amit a társadalom, vagy éppen a családja elvár tőle (pl. nem mindenki szeretne gyereket), de ennél mélyebb problémák is felüthetik a fejüket.

Hogy csak a legalapvetőbbet említsük: a párkapcsolat alapját többek között az együttlétek képezik, márpedig ennek fontossága a kor előrehaladtával természetes módon háttérbe szorul – legalábbis az egyik felet illetően. 

„Ha közösen győztök, sokkal erősebbek lesztek”

Tény, hogy a gondok alkalmanként összekovácsolhatják a feleket, a csapattagokat, de ez az állítás csak akkor igaz, ha a probléma nem kifejezetten a kapcsolatotokra koncentrálódik.

Nem mintha egy jelentős félrelépés ne tudna rávilágítani a komoly és megoldandó feladatokra, de azért elég nagy butaság ilyesmire alapozni egy kapcsolat jövőjét.

Sőt, időnként a viszonyon kívül álló feladatok is veszélyeztetik a szerelmet, legalábbis aktuálisan mindenképpen. Kivédhetetlenek ezek a gondok, és idővel garantáltan sor kerül rájuk: munkahelyi problémák, a beteg szülők ápolása, kihívások a gyereknevelésben, vagy éppen az építkezésben…

Mindez nem feltétlenül fog pozitívan hatni a kapcsolatotokra még akkor sem, ha idővel közösen sikerül felülkerekednetek rajtuk.

„Ha mással tölti a szabadidejét, már nem szeret”

Gyakori figyelemfelhívás a „vészhelyzetre”, ha a barátod aktuálisan mással tölti az idejét, nem pedig veled lógatja a lábát otthon.

Megcáfolhatatlan, hogy a kapcsolat elején másra sem tudsz gondolni, minthogy vele legyél, és ő hasonlóképpen van ezzel, így valószínűleg az összes szabadidőtöket közösen töltitek.

Idővel ez átalakul, ami veszélyes is lehet, de nem jelenti azt, hogy a barátod másnál keresi a boldogságot, vagy már nem szeret. Sőt a felmérések rávilágítottak, hogy kifejezetten jót tesz a kapcsolatotoknak, ha nem lógtok állandóan együtt, hanem időnként külön is szereztek élményeket, a saját kis baráti körötökkel múlatjátok az időt.

Így jóval tartalmasabban beszélgethettek, és sokkal türelmesebbek lesztek a másikkal szemben. Szóval, ha legközelebb elmegy a haverokkal, akkor inkább szánd magadra az időt, és nehogy duzzogj, vagy kombinálj!

„Ha féltékeny, akkor biztos szeret”

Sokan azonosítják a féltékenységet a szerelemmel, pedig ez az érzés jobban árulkodik a barátod önbizalmáról, mint a valódi érzelmeiről.

Némi birtoklási vágy is állhat a háttérben, főleg, ha már messze nem egészséges aggodalomról, hanem beteges féltékenységről, adott esetben testi-lelki terrorról beszélünk.

Aki szeret, az vajon képes lenne állandóan üvöltözni veled, leszidni, gyanúsítgatni, vészesen komoly esetben meg is ütne? Tényleg ez lenne a szerelem biztos jele? Aligha, pedig ha szépen fokozzuk a sort, akkor éppen ide jutunk.

Neked azonban nem szabad megvárnod, hogy idáig fajuljanak a dolgok, már csak azért sem, mert sokszor még akkor is féltékeny lehet a barátod, ha már egyáltalán nem szeret.

Kicsit mindenki önző, és hajlamosak vagyunk akkor is féltékenységet érezni, ha már semmi sem fűz minket a másikhoz – ilyen érzelmeket válthat ki pl. egy szeretett exkedves.

„Az igaz szerelemben nincsenek titkok”

Ha nagyon mélyen magadba nézel, biztos van olyan titkod, amit nem mondtál el a barátodnak. Ennek nem kell feltétlenül a kapcsolatotokra koncentrálnia, tehát nem arra gondolunk, hogy egy lopott csókot, vagy görbe estét eltitkolsz.

Lehet, hogy nem mondtad el, kikkel feküdtél le korábban, mert száz éve volt, és az egyik legjobb haverja is érintett, te pedig nem akarod, hogy megváltozzon a kapcsolatuk.

Ilyen és ehhez hasonló titkokat te is őrizhetsz, és hidd el, ő sem tereget ki előtted mindent. Nem azért, mert nem bízik benned, vagy te nem bízol benne, hanem mert egyszerűen felesleges olyan dolgokat feszegetni, amik egyáltalán nincsenek hatással a jelenre.

Szóval titkok és ferdítések igenis lehetnek egy jó kapcsolatban, ugyanis sokkal inkább azt jelentik, hogy figyeltek a másik érzéseire, nem pedig azt, hogy híján vagytok az őszinteségnek és a kommunikációnak.

„Egy közös apróság megerősíti a kapcsolatot”

Óriási tévhit! Sokan remélik egy gyermek érkezésétől, hogy az majd megmenti, vagy éppen még erősebbé teszi a kapcsolatot, pedig eleve nem lenne szabad gyereket vállalnia annak, akinek nem sziklaszilárd a kapcsolata.

Sőt azt mondhatjuk, még kutyát, macskát sem ajánlatos komolyabb háttérismeret nélkül magatokhoz vennetek.

Egy kisállat nevelése messze nem mérhető a gyermekvállaláshoz, de legalábbis kismértékben rávilágít arra, mi is az a lemondás, vagy éppen felelősségtudat. Egy közösen vállalt és akart apróság – legyen négy- vagy éppen kétlábú – óriási kihívás, és egész életre, vagy hosszú évekre szól, a legkevésbé sem szabad azt remélni tőle, hogy kifejezetten jót tesz a kapcsolatnak.

Bár a csöppségek minden másodpercben örömet okoznak, a fokozott gondoskodást ők kapják, nem pedig a szerelmetek. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást