Ez történik a zuhanyzóba vizeléstől. Mennyire higiénikus?

Ez történik a zuhanyzóba vizeléstől. Mennyire higiénikus?

Címlap / Életmód / Egészség / Ez történik a zuhanyzóba vizeléstől. Mennyire higiénikus?

Nem szokás az ilyenekről beszélni, mégis az emberek nagy része, ha kérdezik, bevallja: bizony belepisil a zuhanyzóba, mert lusta kilépni a vízsugár alól, ha szólítja a természet. A kérdés az, hogy mennyire higiénikus ez valójában – egy urológus válaszol.

Egy brit felmérés szerint az emberek 76 százaléka nem száll ki a zuhany alól, ha éppen pisilnie kell – ez annak, aki nem csinál ilyeneket, valószínűleg gusztustalannak tűnik, pedig valójában sokkal higiénikusabb, mint amilyennek tűnik.

Először érdemes tisztázni, hogy mi is pontosan a vizelet: attól függően, hogy mennyi folyadékot iszol, jellemzően a 90 százaléka egyszerű víz. Ha egészséges vagy, akkor a vizeletben nincsenek baktériumok, sem egyéb olyan kórokozók, amelyek problémát okozhatnának. A maradék 10 százalék olyan felhasználatlan anyag, amit a szervezeted képtelen volt hasznosítani, valamint különböző sók. Ezen kívül az összetétele változhat aszerint, hogy mit eszel, mit iszol, és milyen szereket, például gyógyszereket használsz.

Amiért nem olyan para, ha bele akarsz pisilni a zuhanyzóba, az pontosan a vizelet összetétele: nincs benne semmi olyan fertőző kórokozó, ami később problémát okozhatna.

Más a kérdés akkor, ha valamilyen fertőzésed van, ilyenkor már lehetnek olyan mikrobák a vizeletben, amik később újrafertőzhetnek, ha a zuhanyban könnyítesz magadon. Ugyanebből a megfontolásból érdemesebb inkább csak a saját zuhanyzódba pisilni, nyilvános helyen nem, hiszen továbbadhatod vagy fel is veheted a különböző fertőzéseket.

Ha amiatt aggódsz, hogy a zuhanyzónak lesz problémája a vizelettől, megnyugodhatsz: mivel gyakorlatilag csak vízből és sókból áll, nem fogja károsítani az anyagot. Ha belegondolsz, a kosz, amit mindennap lemosol magadról, főleg egy kiadós edzés után például, sokkal károsabb lehet, mint az egyszerű pisi. 

londondeposit/depistphotos.com

Persze nem tűnik túl gusztusosnak, ha lepisiled a saját lábadat, de a módszer mellett szól, hogy legalább jó helyen vagy ahhoz, hogy azonnal le is mosd. Ha pedig amiatt aggódnál, hogy egy nyílt seb esetleg elfertőződhet a lábadon, nem érdemes: a vizeletről sokáig azt hitték, hogy antibakteriális hatású, ezért szokták például a medúzacsípést is (helytelenül) lepisilni. Ugyan ez hülyeség, azért az biztosan elmondható, hogy ha nincs valamilyen húgyúti fertőzésed, biztos, hogy nem kerül kórokozó a testedbe a vizeletedből.

Eddig csak arról beszéltünk, hogy miért nem probléma, ha a zuhanyzóba pisilsz, de most érdemes szót ejteni arról is, hogy tulajdonképpen így még a környezeten is segítesz, hiszen egy vécé aránytalanul sok vizet használ ahhoz képest, hogy hányszor látogatjuk egy nap, és hogy mennyivel kevesebbel is le lehetne húzni az emberi végterméket.

Ha a zuhanyzóba pisilsz, ezt a vízmennyiséget legalább megspórolod, és kicsit környezettudatosabb lehetsz az átlagnál.

Nem akarunk persze senkit ilyesmire buzdítani, de a lényeg az, hogy nem lesz semmi bajod a zuhanyzóba pisiléstől, az egyetlen dolog, ami megállíthat benne az, ha esetleg gusztustalannak tartod. Ha viszont a higiénia miatt aggódsz, nem érdemes: ha nincs valamilyen komoly fertőzésed, csak vizet és egy kis szervezetből kilökött, felesleges sót döntesz le a lefolyón. Ha pedig gyakran gyakorlod a magadon könnyítés ezen módját, legalább a lelkiismereted tiszta lehet: kevesebb vizet használsz, amivel még a bolygónkat is megóvod.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!