A pára komoly problémákat okozhat, de van megoldás

A pára komoly problémákat okozhat, de van megoldás

Címlap / Otthon / Háztartás / A pára komoly problémákat okozhat, de van megoldás

Az emberi szervezet számára 40-60 százalékos relatív páratartalom mondható ideálisnak. Ennél alacsonyabb értékkel jellemzően a téli fűtési szezonban szembesülünk, ilyenkor párásítás ajánlott. A párásító és légnedvesítő berendezések gyors és hatékony megoldást kínálnak, de kisebb mértékű hatékonyságot akár kiteregetett nedves törölközőkkel is elérhetünk.

Mindenképpen érdemes tudni, hogy a páratartalom jelentősen befolyásolja a lakókörnyezetünkben szaporodó gombák és atkák mennyiségét. A gombatelepek szaporodásához legalább 75%-os relatív páratartalom tartós fennállása szükséges, az akták pedig 80%-os párásság esetén képesek sokasodni. A szaporodásukhoz szükséges feltételeket megszüntethetjük rendszeres szellőztetéssel, ám erre nincs mindig lehetőségünk, vagy csak jelentős energiaveszteségek árán tehetjük meg. Szerencsére, ilyenkor is van megoldás: a páramentesítő készülék. Utánajártunk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha ilyen készüléket szeretnénk vásárolni.

Ha új készüléket szeretnénk vásárolni, az a legfontosabb kérdés, hogy mekkora helyiség levegőjét szeretnénk páramentesíteni, illetve mekkora mennyiségű nedvességet kell kivonni. Érdemes alaposan megfontolni a döntést, hiszen egy alulméretezett készülék esetében nem csupán kapacitáshiánnyal kell számolni, hanem irreálisan hosszas üzemidőkkel is, ami jelentős energiafelhasználás többletet jelent. De nem feledkezhetünk meg a tartálykapacitásról sem, hiszen hiába választunk hatékony készüléket, ha a magas páratartalom miatt a tartály hamar megtelik és nincs alkalmunk üríteni. Kisebb lakások esetében egy 20 literes tartállyal rendelkező készülék lehet ideális, nagyobb alapterület esetén inkább a 30 liter körüli tartállyal rendelkezők között érdemes nézelődni.

Ha tartósan magas páratartalommal kell megküzdeni, abban az esetben az elvezetéssel rendelkező beépíthető rendszerek biztosítanak észszerű megoldást.

A korszerű páramentesítők rendszerint rendelkeznek néhány extra tulajdonsággal, ami hatékonyabbá vagy kényelmesebbé teszi a használatukat. Kiválasztás során érdemes ezekre is figyelmet fordítani. Az extra funkciók között elsőként az automatikus működést kell említeni, amely képes érzékelni a levegő megnövekedett páratartalmát, ennek megfelelően képes üzembe helyezni a készüléket. Az ilyen funkcióval rendelkező készülékek használata egyszerűbb, illetve az automatikus használatnak köszönhetően elkerülhetjük az „üresjárásokból” származó energiaveszteségeket. Igaz azonban, hogy a ma kapható készülékek rendszerint rendelkeznek ezzel a funkcióval, így extrának aligha nevezhetjük.

Érdemes olyan készüléket választani, ami 40 decibel alatti zajszinttel rendelkezik. E felett már kifejezetten zavaró lehet a készülék működése, különösen abban az esetben, ha csendes tevékenységet szeretnénk végezni. Egyes készülékek képesek kijelezni, ha a légszűrő tisztításra szorul. Hasonlóképpen hasznos az újraindítás funkció, ami egy esetleges áramkimaradás után újra üzembe helyezi a készüléket. Azok a páramentesítők, amelyek belső memóriával rendelkeznek, az utolsó beállításokat is képesek megőrizni, így egy esetleges kimaradás után nem kell újra vacakolnunk a megfelelő értékek beállításával.

Ha kellő figyelmet fordítunk a páramentesítő kiválasztására, biztosak lehetünk benne, hogy a készülék megfelelő hatékonysággal végzi majd a feladatát.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást