Dekor / Otthon

Otthonunk színei – A fekete szín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Otthonunk színei – A fekete szín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Sokszor olvashattuk már, hogy környezetünk színei hatással vannak mindennapjainkra, de ennek tényleges megtapasztalása mellett sajnos legyintve elmegyünk. Bevallom, én élesen emlékszem arra a nehéz időszakomra, amikor a színek lassan kikoptak életemből, s a korábbi élénkséget és harmóniát a szürkeség és a depresszió foglalta el. Aztán, amikor sikerült megrázni magam, s szembenéztem végre problémáimmal, a színek és velük együtt a harmónia, szinte azonnal visszakúsztak életembe. Remélem, hogy színválasztó sorozatunk aktuális fejezete is ennek az összhangnak a megteremtését segíti, a te életedben is.

Terápiás hatás, színpszichológia

Ha a fekete színt magunk elé képzeljük, akkor bizony olyan érzésünk lehet, mintha a félelmeinkkel néznénk szembe. Köszönhető ez talán annak is, hogy a fekete negatív jelentéstartalmat hordoz magában – gondoljunk csak például a feketelista vagy akár a fekete halál kifejezésekre. A gyászt, a szomorúságot, a bánatot társítjuk hozzá, az élet ellentéteként gondolunk rá. Valljuk be, hogy szigorúan véve nem tekintünk rá színként, mivel elnyeli a fényt, pedig a fehér ellentéteként nagyon fontos szerepet is képes betölteni. Ha pozitív oldalára koncentrálunk, akkor beláthatjuk, hogy a termékenységhez szorosan köthető, mivel úgy tartják, hogy a holdfogyatkozáskor (fekete égbolt) elvetett mag termést hoz teliholdkor és a termő talaj is épp a fekete színében tetszeleg. A fekete szín erőt sugall, fegyelmezett és befolyásolhatatlan, a depresszióra hajlamos embereknek azonban nem ajánlott talán túlságos zárkózottsága miatt sem.

Így használd a fekete színt az otthonodban!
Galéria / Így használd a fekete színt az otthonodban!

A fekete a lakberendezésben

Manapság a lakberendezés területén a fekete szín sűrűn tűnt fel az ezüst, a csillogó felületek, nemesebb színek, a barokkos megjelenés mellett, de a fekete némileg nyomasztó hatását még ezekkel a megoldásokkal sem lehetett feledtetni, nem beszélve arról, hogy a fekete nemcsak szűkíti a tereket, de fényelnyelő képességének köszönhetően még erőteljesebb megvilágítást is igényelnek. Ugyan a fekete háttér előtt a vibráló, meleg színek szinte kiemelkednek és tény, hogy nincs olyan szín, amely a fekete mellett ne mutatna jól, de lakásokban kevésbé ajánlott használni nagy felületeken, negatív asszociációs tartalma miatt. Ha mégis ragaszkodunk a feketéhez, érdemes inkább kiegészítő színként megjeleníteni, vagy a fekete-fehér klasszikus párosával játszani. A hatás elmaradhatatlan még a mai modern, vegyes atmoszférákban is. Azonban bárokban, vendéglátóhelyeken már bátrabban alkalmazható, mivel karakteres megjelenése szinte beleéghet retinánkba.

És, ha már ennyi szót ejtettünk a feketéről, nyilván nem mehetünk el amellett a már említett tény mellett, hogy a fekete a klasszikus stílus névjegyévé vált, természetesen szigorúan a fehérrel társítva, de a loft enteriőrök és a férfias otthonok is előszeretettel nyúlnak a fekete karakteres megjelenéséhez.

Ehhez az íráshoz a Sniezka festékek oldalán elérhető Színpszichológia cikkeket is felhasználtuk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást