Ötletes DIY megoldások, ha nincs elég hely egy ajtónak

Ötletes DIY megoldások, ha nincs elég hely egy ajtónak

Címlap / Otthon / Dekor / Ötletes DIY megoldások, ha nincs elég hely egy ajtónak

Amikor egy szobát berendezünk, elképzeljük a színeket, anyagokat, bútorokat, sokszor a valóság keresztülhúzza a számításainkat – mert egy ajtónak bizony holttér kell.

Ha a hely szűkös, az ajtó viszont nélkülözhetetlen, érdemes fontólóra venni az alábbi lehetőségeket!

Alternatív tolóajtók

A csúf, műanyag harmónikaajtók kétségtelenül olcsó megoldást jelentenek, de ha nem tudsz megbarátkozni velük, akkor sem kell feltétlenül olyan mélyen a pénztárcádba nyúlnod, csak némi utánajárásra lesz szükséged.

Egy tolóajtó szerkezetét egy ügyes lakatossal, de akár asztalossal is elkészíttetheted, maga az ajtó pedig lehet egészen egyedi is.

Járd a használt cikk piacokat, keress érdekes anyagokat.

Egy régi asztallap, egy pajta ajtaja, vagy akár egy polgári lakás nyílászárója is lehet a hálószobaajtód.

Lehet, hogy nem lesz olyan egyszerű megtalálni a tökéletes méretet és stílust, de ha sikerül, aránylag olcsón lehet az otthonodhoz illő, nagyon egyedi nyílászáród.

 

Összehajtható ajtók

A több szárnyas, összehajtható ajtók remek megoldást jelenthetnek az olyan helyekre, ahol a megszokottnál nagyobb nyílászárót kell eltakarni, de nem akarsz értékes felületet veszíteni a duplaszárnyas ajtók holtterével.

Például, ha a konyhádban van egy kis beugró, akkor ilyen, egymásba hajtható ajtólapokkal leválaszthatsz magadnak egy kis mosósarkot, ahol nem lesznek szem előtt a háztartási gépek.

Engedd szabadjára a fantáziádat, kend le például az ajtók külső felét mágneses, vagy táblafestékkel, és kívülről akár menő üzenőfalnak is tűnhet az, ami a mosókonyhádat rejti maga mögött!

 

Tervezz előre!

Ha két helyiséget készülsz elválasztani egymástól, és ehhez gipszkarton falat használsz, akkor már a tervezésnél érdemes előre gondolkodni, és kihasználni a lehetőséget, ami a kezedbe került.

Ezeknél a falaknál egyszerűen megoldható, hogy a tolóajtó belecsússzon a fal üregébe, így akár gyönyörű üvegajtó is választhatja el a két helyiséget, vagy el is rejtheted teljesen az ajtókat a fal mélyedésébe, ahol egyáltalán nincsenek szem előtt.

 

Gondolj a funkcióra!

Sokakat zavar, hogy a tévé akkor is meghatározza a nappalijukat, amikor éppen nem azt nézik, és ilyenkor legszívesebben elrejtenék a készüléket.

Ezek az ügyes tolóajtók nem csak illeszkednek a szekrény stílusához, de tökéletesen el is rejtik a képernyőt, és megmutatják a két polcot, amin apró dísztárgyak, tárolók kaphatnak helyet.

Ezekre mindig jól esik ránézni, de ha tévét nézel éppen, akkor úgysem ezeket figyeled, úgyhogy ők kerülhetnek az ajtók mögé.

Tökéletes megoldás, ha helyet szeretnél spórolni, ráadásul az is fogja látni a tévét, aki a kanapé szélén ül, és a nyíló ajtó esetleg belelógna a látóterébe.

 

Kis helyre is elfér

Ha már késő ahhoz, hogy a falba rejtsd, de mégis olyan ajtót szeretnél, ami eltűnik valahová, és nem lesz útban, akkor érdemes átgondolni, hogy tudod-e úgy mozgatni a bútorokat, berendezési tárgyakat, hogy néhány centiméter helyet hagyj csak köztük és a fal között.

Egy ügyesen megválasztott tolóajtót ide éppen el lehet rejteni, ezért érdemes ebben a megoldásban is gondolkodni, ha kevés a hely.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást