Az őszi esküvő előnyei és hátrányai

Az őszi esküvő előnyei és hátrányai

Címlap / Szerelem / Esküvő / Az őszi esküvő előnyei és hátrányai

Nem túl nagy divat ősszel esküvőt tartani, legalábbis nem akkor, amikor az indián nyárnak már nyoma sincs, és a levelek is gőzerővel hullanak. Az őszi esküvőnek több előnye és hátránya is van, amiket mindenképpen érdemes mérlegelnetek a végleges időpont kitűzése előtt.

Könnyebb szervezés

Az őszi esküvő legnagyobb előnye egyedi hangulatában és könnyed lebonyolíthatóságában rejlik. Mivel a főszezon legkésőbb szeptember közepén-végén véget ér, az esküvőszervezők az ezt követő időszakban jóval több szabadidővel rendelkeznek.

Ez egyúttal azt jelenti, hogy gyorsabban tudnak számotokra szélesebb körben lehetőségeket kínálni.

Ha vagy a híve a hosszan tartó, bonyolult szervezésnek, a szükséges lemondásoknak, de mégis szereted az egyediséget, akkor az őszi esküvő igazán neked való.

Sokkal könnyebben, gördülékenyebben fog menni minden, hiszen alig-alig akad olyan pár, aki ugyanabban az időszakban szeretné tartani a nagy napot. 

Nem utolsó szempont az sem, hogy sokan egyáltalán nem vettek még részt őszi esküvőn, így nem lesz nehéz olcsón, különleges, látványos alkalmat megszervezni.

Több szabad hely és dátum

Ahogy írtuk, ősszel nincs akkor divatja az esküvőknek, mint nyáron, s ez az olcsóbb kivitelezés mellett más előnyökkel is jár.

A kisebb konkurencia miatt nem kell versengenetek a jó helyekért, kiváló zenészekért, vőfélyekért, vagy éppen az anyakönyvvezetőért, akik nyáron sok esetben évekre előre be vannak táblázva.

Az ősz második felében rendelkezésetekre álló másfél-két hónap általában üresjárat az említett személyek számára. Mivel semmilyen különlegesebb esemény nem vár ránk egészen karácsonyig, az éttermek is tárt karokkal várják mindazokat, akik rendezvényt szerveznének. 

Nem csupán a dátumválasztást illetően nyílik sok opció előttetek, mivel kevesebb a rendezvény, nagyobb kedvezményekkel szembesülhettek, ami mindenképpen jól jön a kisebb büdzsé esetében.

Ugyanez igaz a nászútra is, ami őszi dátum esetén éppen főszezonon kívülre esik.

Egészen egyedi dekoráció

Mivel kevesen jártak őszi esküvőn, gyakorlatilag bármilyen szezonális dekorációval garantált sikeretek lehet.

A klasszikus őszi alapszíneket, így a pirosat, sárgát, narancsot, barnákat felölelve sokkal különlegesebb lesz a végeredmény, mintha a jól bevált, nyáron bejáratott tónusokat használnátok.

Nem utolsó szempont az sem, hogy bár virágok továbbra is a rendelkezésetekre állnak, azokon felül is igen egyedi díszítő motívumokat vethettek be.

A kisebb nagyobb tökök, bogyós termések, színes falevelek, gyertyák, fényfüzérek, lámpások nem hiányozhatnak az őszi esküvőről. 

Ismét csak előtérbe kerül az egyúttal olcsóbb lebonyolítás is, hiszen a dekoráció igen jelentős részét begyűjthetitek, elkészíthetitek ti magatok, főleg akkor, ha egy évvel előre készültök a nagy alkalomra.

Szokatlan fotózás

Az esküvőről a későbbi évek során egy igazán fontos emlékünk marad, ez pedig nem más, mint a fotózás.

Tény és való, megvan a maga varázsa a zöldellő természetnek és a nyíló virágoknak, de talán még látványosabb tud lenni a hófehér ruha az élénkvörös és sárga levelek között. 

Persze ahogy az év minden szakaszában megrendezett esküvőhöz, úgy az őszi alkalomhoz is kell egy jó adag szerencse, hiszen ahogy a nyári vihar elmoshatja az egész fotózást, úgy az őszi ködszitálás is pontot tehet a pózolás végére.

Ez utóbbi egyébként az őszi esküvő legnagyobb hátránya, mert bár az idei nyár sem volt éppen forró és száraz, ősszel természetesen jóval nagyobb az esély a rossz időre és a hidegre.

Különleges menü- és italválaszték

Ősszel sokkal inkább ízletesebbnek és aktuálisnak találjuk majd a klasszikus esküvői menüt, hiszen a forróságban nem igazán vágyunk sem a töltött káposztára, sem a pörköltre. Nem úgy a hideg hónapokban! 

A nehéz ételeket könnyű még inkább szezonálissá, aktuálissá tenni, nem beszélve az egyedi megoldásokat kínáló lehetőségekről.

Sem a karamellás alma, sem a cipóban tálalt sütőtök krémleves nem tipikus esküvői finomság, de ősszel mégis kihagyhatatlanok, akárcsak a forró, alkoholos, fűszeres italok, diós, szilvás sütemények, tömény csokoládék.

A frissen megérett borok, pálinkák kínálására ugyancsak nem találhatnánk jobb időszakot, de a házi aprósütemények is garantáltan finomabbak lesznek az idén készült, erre a célra gyártott dzsemek felhasználásával.

Milyen hátrányai vannak?

Ahogy írtuk, az őszi esküvő legnagyobb hátránya a hideg, ami bár egy borongós nyári napon is gond lehet, a hideg hónapokban sokszor már mínuszokat jelent.

Persze, a zárt teremben mit sem számít a hűvös időjárás, a lagziig el is kell jutni, s az odavezető út nem hagyható figyelmen kívül. 

A dátum kizár bizonyos lehetőségeket, így a szabadtéri esküvőt, a hosszan elnyúló, kültéri fotózást, a kinti, éjszakába nyúló programok jelentős részét is.

További hátrány lehet az az egyediség, amit maga az esküvő jelent, hiszen egyértelműen felrúgja az aktuálisan elfogadott hagyományokat, a megszokottat.

Egyeseket kifejezetten ezért vonz az egész, másokat pedig ezért taszít, de csupán az számít, hogy ti ketten miként gondolkodtok a kérdésről: egy rokon, vendég sem véleményezheti a ti esküvőtök milyenségét. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást