Ősszel kell megalapozni a szép pázsitot: a füvesítés trükkjei

Ősszel kell megalapozni a szép pázsitot: a füvesítés trükkjei

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Ősszel kell megalapozni a szép pázsitot: a füvesítés trükkjei

Éppen a füvesítés kellős közepén járunk: a szép gyep megalapozásának legjobb időszaka szeptember közepétől kezdődik és egészen addig tart, amíg a nappali hőmérséklet tartósan nem megy 15 °C alá.

Mivel egyre jobban kitolódik az ősz és egyre enyhébb a tél, még most sem késő nekilátni a füvesítésnek – főleg, hogy októberre is igazi vénasszonyok nyarát ígérnek!

Első lépés: Az ideális talaj előkészítése

Ahhoz, hogy szép legyen a pázsit, elengedhetetlen, hogy jól előkészítsétek a talajt. Ez nem csak annyiból áll, hogy akár több fázisban is gyomirtóztok, hanem bizony az ásásra, talajlazításra, majd kiegyenlítésre is gondolnotok kell. A rosszabb minőségű földet nem árt feljavítani akár trágyával, akár hozatott földdel, így a füvesítés már tápanyagokban gazdag talajban kezdődhet meg. Az előkészítés tehát hosszadalmasabb folyamat lehet attól függően, éppen milyen a füvesítésre szánt terület.

Ha úgy vélitek, minden lépésen át kell mennie a kerteknek, akkor érdemes lehet most megtenni a szükséges előkészületeket, de a tényleges füvesítést inkább tavaszra meghagyni.

Akkor már látszódni fog, kell-e még egyszer gyomirtózni, illetve nem kell aggódni sem a hideg, sem az alacsony napsütéses órák miatt sem.

Második lépés: A fűmag elvetése

Ha a talaj előkészítésén már túlvagytok, akkor jöhet a fűmag elvetése. Itt a leglényegesebb szempont az, hogy a talajnak, a környezetnek, a helyi fény- és csapadékviszonyoknak megfelelő fűmagot válasszatok – ez alapjaiban határozhatja meg a füvesítés sikerét. Érdemes kikérnetek szakértő véleményét, vagy a hasonló adottságú kerttel rendelkező szomszédokkal egyeztetni, ők milyen fűmagot használtak. Mivel a fűmagok csírázásához nem szerencsés, ha 15 °C alá megy a nappali hőmérséklet (tartósan), érdemes figyelni az időjárást. Ha még kb. 3-4 hétig nem várható jelentős csökkenés, akkor nyugodtan elvethetitek a magokat.

Ahogy hűl az idő és csökken a napsütéses órák száma, úgy lassabban fognak csírázni a fűmagok is, de nem kell attól aggódnotok, hogy feleslegesen fektetitek be az időtöket és a pénzeteket.

Hogyan szórd el a magokat? Az elegyengetett, lesimított talajra egyforma sűrűséggel próbáld szórni a magokat (négyzetméterenként kb. 20-30 grammal számolhatsz). Ezután a frissen vetett magokat óvatosan gereblyézd meg, majd hengerezd le. Már jöhet is az öntözés!

Harmadik lépés: A pázsit gondozása

Az őszi füvesítésnek megvan az a jelentős előnye, hogy ilyenkor az esős idő miatt kevesebbet kell öntözni, de ez nem jelenti azt, hogy elfelejthetitek a locsolást. Az ideális csírázáshoz és a fűmag növekedéséhez az kell, hogy nedvesek legyen a fűmagok, valamint a talaj felső, kb. 2-3 centis rétege. Ehhez naponta legalább két locsolás kell (reggel és este), kivéve, ha egész nap borús van, illetve esik az eső.

Ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kell kísérnetek a talajt, hiszen ilyentájt sokszor nincsenek nagy zivatarok, gyakran inkább csak szitáló esővel kell számolni, ami sajnos nem mindig elegendő. Sőt, ha fák is állnak a füvesítendő terület fölött, akkor azok jó eséllyel nem engedik a talajig jutni a csapadékot. Szóval ősszel valószínűleg kevesebbet kell öntöznötök, ami spórolás szempontjából előnyös, de arra azért vajmi kevés esély van, hogy teljesen megússzátok ezt a procedúrát.

Fontos tanácsok

Az öntözés során nagyon ügyelj arra, hogy magasabb ívben, lágyabb vízsugárral locsold a pázsitot, különösen addig, amíg nem eredtek meg a fűmagok. Ha túl durva vagy, könnyen elsodorhatod a magokat, így egyes helyekre túl sok mag jut, máshova viszont alig jut néhány szál.

Az ősszel elvetett fűmagot az idei évben már nem szabad nyírni! Nem probléma, ha a hosszúra nőtt szálak idővel elfekszenek, ennek ellenére sem kell őket visszavágni. Erre legkorábban tavasszal kerülhet majd sor.

Lényeges dolog az is, hogy a nagy őszi szelek könnyen elfújhatják a fűmagokat az adott területről, így ennek kivédése fontos szempont a füvesítés során. Szerencsére egyszerű a megoldás: sosem szabad hagyni, hogy a föld teljesen kiszáradjon. A nedves talaj és a vizes fűmagok már sokkal jobban ellenállnak a szélnek.

Kép forrása: Kassandra2/depositphotos.com, narapoport/depositphotos.com

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!