Kikapcsolódás / Szórakozás / Otthon

5 őrült fogadás, ami megváltoztatta a világot

A nanotechnológia születése

Nem is gondolnánk, de a tudósok bizony előszeretettel kötnek egymással fogadásokat. 1959-ben Richard Feynman fizikus tartott egy előadást arról, hogy a jövőben a számítógépek és minden egyéb technikai vívmány parányi méretű lesz. Ne feledjük, ekkor még a kevés létező komputer lakóháznyi méretű volt és olajjal működött.

Jóslatát kollégái nevetségesnek találták, ezért Feynman fogadott velük, hogy valaki hat hónapon belül igenis képes lesz egy működő miniatűr motor építeni.

Bill McLellan villamosmérnök volt az, aki csipesszel és fogpiszkálóval képes volt megoldani a feladatot, motorja mindössze 0,44 mm méretű volt.

Ezzel a fogadással indult a ma már nanotechnológiának nevezett tudományág.

 

Világhírű könyv félóra alatt

Theodor Seuss Geisel, ismertebb nevén dr. Seuss már befutott gyerekmese-író volt, mikor 50 dollárban fogadott kiadójával, hogy tud írni egy rendes történetet mindössze 50, vagy még kevesebb szóból.

Seuss félóra alatt összedobta az irományt, mely „Zöld sonkás tojás” címmel a mai napig a világ negyedik legnépszerűbb gyerekkönyve.
 

 

Steven Spielberg egy vagyont keresett a Csillagok háborújával, amihez semmi köze nincs

George Lucas pont akkor forgatta a Star Warst, mikor Steve Spielberg a Harmadik típusú találkozások című sci-fit. Mikor Lucas meglátogatta a szomszédos stúdiót, teljesen lenyűgözte Spielberg filmjének díszlete és említette is barátjának, hogy az ő sci-fije biztos bukás lesz, mert „nem sikerült belevinnie az eredeti vízióját”.

Spielberg megpróbált lelket önteni belé, majd Lucas előállt egy légből kapott ötlettel, miszerint ha az ő béna űreposza több pénzt hoz majd, mint a Harmadik típusú találkozások, akkor Spielberg élete végéig 2,5 százalékot kap a film bevételeiből és fordítva.

Spielberg nevetve belement a képtelen fogadásba és a mai napig kapja a csekkeket Lucastól, mivel a Star Wars elképesztő siker lett.
 

 

Newton és a bolygók röppályája

1683-ban egy Cristopher Wren nevű úriembert annyira érdekelte, hogy a bolygók miért elliptikusan mozognak és miért nem kör-alakban, hogy mikor csillagász ismerőseitől nem kapott választ erre, fogadott velük, hogy 40 shillingért valaki biztosan meg tudja neki magyarázni.

A fogadás eljutott egy Isaac Newton nevű fizikus fülébe is, aki ezen felbuzdulva ugyan évek alatt, de megírta „Principia” néven elhíresült könyvét, benne a fizika alapjait jelentő törvényeivel.

Egyébként Kepler, aki legelőször fogalmazta meg, hogy a bolygók elliptikus pályán mozognak, szintén egy fogadás miatt ásta bele magát a témába, ugyanis egy barátjával fogadott, hogy nyolc nap alatt megfejti a bolygók mozgását. Igaz, 8 nap helyett mindez nyolc évébe telt, de munkája nélkül lehet, hogy Newton sem jutott volna el a jelenség bizonyításáig.
 

 

A fogadás, ami megszüntette az amerikai-angol ellenségeskedést

1870 körül Amerika két háborút is vívott Angliával és köztudott volt az is, hogy a britek többsége a déli államokat támogatta a Függetlenségi Háborúban, így kijelenthetjük, hogy a két nemzet nem szívlelte egymást túlzottan.  A politikusok szintén szították a tüzet, de Gilbert Bates úgy gondolta, nem ilyen tragikus a helyzet, ezért egy ezer dolláros fogadást kötött barátaival, miszerint keresztülsétál Anglián amerikai egyenruhában, egy hatalmas zászlóval és semmi atrocitás nem fogja érni.

A barátai őrültnek hitték, de Bates 300 mérföldes útján csakis barátságos angolokkal találkozott, akik útja végén Londonban még egy hatalmas ünnepséget is szerveztek neki.

Az újságok kénytelen voltak beszámolni a pozitív eseményről és a két ország közötti ellenségeskedés egyből alábbhagyott.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást