Örökzöld fejfedő: a svájci sapka

Örökzöld fejfedő: a svájci sapka

Címlap / Stílus / Divat / Örökzöld fejfedő: a svájci sapka

Az idei téli divatban is elmaradhatatlan kellékként jelennek meg a svájci sapkák. A jellegzetes formájú fejfedők már a XV. század óta divatban vannak, vagyis igazi túlélőről beszélhetünk. A barett néven is ismert fejfedők népszerűsége töretlen, hiszen szépek, könnyen variálhatóak, szinte bármivel felvehetőek és majdnem mindenkinek jól állnak.

Díszes sapka régen

A XV. században volt a barettek első virágkora: hordták a nemesek, az elöljárók, korra és nemre való tekintet nélkül. Különösen a színes anyagokból készült, tollakkal és kövekkel díszített darabok számítottak divatosnak.
 

Az évek múlásával a barett sapka sokat változott és többször ki is ment a divatból, majd visszatért. Egyik ilyen nagy visszatérése a XIX. században volt, amikor a kor híres művészei is előszeretettel mutatkoztak ilyen sapkában.

Kép forrása: Albrecht Dürer (Fiatal nő beretben) WHERE id = Rembrant (Önarckép)

XX. századi elegancia és munkássapka

A XX. század a barett sapka népszerűségének csúcsa volt. Megjelentek a kötött és a szövött változatok, amelyekből számtalan színben és formában választhatott bárki. A filmvászonról ismert színésznők is szerették és viselésével hozzájárultak hírnevéhez.
 
Ahogy a női divatban az elegancia és a báj megfelelője volt a barett sapka, úgy a férfiak körében inkább a munkások voltak azok, akik előszeretettel viselték. Hagyományosan barna és sötétkék, sűrű szövésű darabokat viseltek – gyakorlatilag az egész országban.

Kokron-gyár

A hódmezővásárhelyi szövőgyár, amely a világháború előtt a Kokron-család tulajdonában volt, a saját maguk által kialakított technológiának köszönhetően (amely egyben magyarországi szabadalom is) éppen ezeknek a sapkáknak a gyártásának köszönhette sikerét. 

Barett, baszk vagy svájci sapka?

Ezt a sapkatípust kizárólag nálunk hívják svájci sapkának, az igazság az, hogy nem sok köze van Svájchoz.
Eredetileg a baszkok viselték, majd tőlük került francia közvetítéssel Európába. A barett a sapkafajta német elnevezése, melyet egyre többet hallunk manapság újra.

Kinek áll jól?

A svájci sapka óriási előnye, hogy gyakorlatilag mindenkinek jól áll.
A túl magas homlokot rövidíti, a széles arcot nyújtja, nem utolsó sorban pedig nem lapítja le annyira a hajat, mint a többi sapkafajta. Ferde vonala pedig kiválóan alkalmas az arc aszimmetriáinak kiegyensúlyozására.

Divatos barett 2012-ben

Igaz, hogy a svájci sapkának a szövött fajtája vált leginkább ismertté az elmúlt időben, idén mégis a kötött változatban lehetünk igazán divatosak.
Viselhetjük sportos, lezser vagy akár elegáns ruhatár mellé, mindegyikkel tökéletes választás lesz. Nőies, lágy, vidám és nőies hatást érünk el vele!
Alice & Olivia ősz/tél 2012

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást