Otthon / Szórakozás

Óriási tévhitek a nemi erőszakról, amit tisztázni kell

Óriási tévhitek a nemi erőszakról, amit tisztázni kell

Sajnos a nemi erőszak nap, mint nap része társadalmunk életének, még ha szerencsére országunkban nem is olyan gyakori ez a szörnyűség. Olyan témáról van szó, amiről senki sem beszél szívesen: akivel már megtörtént, ő azért retteg tőle, akivel pedig nem, az azt gondolja, hogy nem is fog, ezért semmi köze nincs hozzá. Oszlassuk el a leggyakoribb tévhiteket!

Csak szép és kihívó lányokat erőszakolnak meg.

Az erőszaktevők sokkal inkább alkalom szerint választják ki leendő áldozataikat, semmint külső alapján.
Persze akadnak olyan esetek, amikor az elkövetők célzottan a kiszemelt áldozatot akarják megerőszakolni (ez jellemző módon igaz a családon-, rokonságon-, ismeretségi körön belüli erőszakra), de általánosságban elmondható, hogy sokkal inkább az alkalom szüli a tettest. Az csak „hab a tortán”, ha a nő még kiemelten csinos is, aminek nem feltétlenül fél hangot adni az öltözködésével.

Ha egy nő minden erejével tiltakozik, nem lehet megerőszakolni.

Ha így lenne, akkor egy nőt sem erőszakolnának meg. Akadnak, akik vész esetén extra méretű energiákat szabadítanak fel, de az az igazság, hogy ezekben a szituációkban a férfiak ereje éppen ugyanannyival nő, hiszen ők is igen komoly stresszhelyzetben vannak.
Ha valaha csak úgy viccből, játékosan verekedtél a barátoddal, akkor is érezhetted, hogy mennyire erős, pedig nem is akart bántani. Akkor vajon milyen erővel teperhet le egy erőszaktevő? Tény, hogy lehet, sőt kell is védekezni, de ez sajnos nem minden esetben elég.

Az erőszakot élvezni lehet, valaki így szereti a szexet.

Ez a tévhit minden bizonnyal onnan ered, hogy kialakultak olyan különböző szexuális perverziók, amik az uralkodó és alárendelt kapcsolatára, esetleg a kínzásra épülnek. Egyénfüggő, kinek, mekkora a fájdalomküszöbe és az is teljesen egyedi, hogy egyáltalán élvezi-e valaki azt, ha erőszakosabban bánnak vele.
De az önként vállalt szerep és a ránk erőltetett sosem hasonlítható össze! Míg előbbit azért öltjük magunkra, mert élvezzük, olyannal folytatjuk, akit szeretünk, addig utóbbit szabad akaratunk megvonásával, vadidegenek erőszakolják ránk, ezért azt nem is élvezhetjük semmilyen körülmények között.

Nem beszélhetünk erőszakról, ha a nő nem védekezett.

Akadnak, akik annyira lebénulnak a félelemtől, hogy képtelenek védekezni, főleg, ha a bántalmazó gyilkossággal fenyegetőzik, esetleg egyből ütésekkel kezdi a támadást. Sokan ekkor nem bírnak még megmozdulni sem, nemhogy menekülésen törjék a fejüket.
Érthető módon a védekezés hiánya nem mentség az erőszakra, ahogy az sem, ha valaki annyira illuminált állapotban van, hogy nem tud dönteni sorsáról. Az együttlét két ember szabad akaratából jöhet létre, ellenkező esetben a közösülés erőszaknak számít.

Csak férfiak követhetnek el erőszakot

Ez egyértelműen tévhit, még akkor is, ha félretesszük a börtönökben elhíresült módszereket. Egy nő is meg tud erőszakolni egy férfit, nem csak eszközzel, az említett módon, hanem akkor is, ha közösülésre kényszeríti. A férfiakat aránylag könnyű izgalomba hozni, hiszen a merevedés nem teljesen agyban dől el, hanem javarészt testi reakció.
A kikényszerített erekció során (legyen az fenyegetés, vagy gyógyszerhasználat, visszaélés az illuminált állapottal) bekövetkező közösülés éppannyira erőszak, mint ha a nőkkel tennék ugyanezt. Ha pedig mégsem következik be a konkrét közösülés, csupán a nemi szervek érintkezése, akkor is olyasmi történt, amit a magyarországi szabályozás bűncselekményként könyvel el.

Az erőszak után minél hamarabb haza kell menni

Tény, hogy az otthon adhat megnyugvást, de létfontosságú jeleket tüntethetsz el magadról, ha első utad nem a rendőrségre vezet. Még nagyobb a baj, ha még le is zuhanyozol, amire teljesen érthető módon igényed van, de így ugyancsak olyasmi folyik le a lefolyón, ami a per alatt döntő fontosságú lehet.
Bármennyire is nehéz, hagynod kell, hogy leletet vegyenek rólad, még pedig azonnal, mert aligha lesz megnyugvásod, ha tudod, hogy ez a valaki még mindig szabadon garázdálkodik, és te nem is tettél ez ellen semmit.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást