Óriási munkahelyi hátrányban azok a nők, akik gyereket szeretnének

Óriási munkahelyi hátrányban azok a nők, akik gyereket szeretnének

Címlap / Hírek / Óriási munkahelyi hátrányban azok a nők, akik gyereket szeretnének

Azt hihetné az ember, hogy 2019-ben már nem kell olyasmivel foglalkoznia egy nőnek, hogy elmondja-e a munkahelyén: hamarosan gyereket szeretne, vagy sem. Egy brit kutatásból azonban kiderül: a munkáltatóknak igenis számít, hogy valaki olyat vesznek-e fel, aki a közeljövőben szülni akar, vagy olyat, akinek még nincs képben a gyerek.

Egy brit kutatása (aYouGov és a Young Women’s Trust közös kutatása) arra kereste a választ, vajon még mindig hátrányba kerülnek-e azok a nők a munkahelyen, akik gyereket szeretnének vállalni a közeljövőben.

A kutatáshoz 800 brit HR-est és döntéshozót kérdeztek meg a témában, és kiderült, hogy 12 százalékuk nem volt biztos abban, hogy felvenne valakit, aki a közeljövőben szülni szeretne.

Bármilyen rosszul is hangzik ez, még mindig fejlődés a néhány évvel ezelőtti helyzethez képest, 2018-ban ugyanis még a döntéshozók 16 százaléka gondolkozott így, 2017-ben pedig 18 százalékuk. Mégis, egyelőre még mindig minden kilencedik munkáltató hezitál, ha olyan nőt kellene felvennie, aki egyébként tökéletesen megfelel a munkára, csak éppen nemsokára szülni szeretne.

Érdekes, hogy a kutatás nem közvetlenül arra kérdezett rá, amikor a nő kijelenti, hogy szülni akar, hanem arra is, hogy mire asszociálnak a munkáltatók. A felmérésben megszólalok 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a munkahelye, ahol éppen dolgozik, figyelembe veszi, hogy valaki nagyjából abban az életkorban van-e, amiben jellemzően már szülni szoktak a nők, és ez alapján dönt a felvételről vagy az előléptetésről.

A briteknél szigorúan tilos valakivel máshogy viselkedni és hátrányba juttatni valamilyen személyes tulajdonsága miatt, mint amilyen a várandósság is.

Ennek ellenére az országban még mindig rengeteg helyen vannak úgynevezett “dinoszaurusz főnökök”, akik alkalmazáskor számításba veszik a jelenlegi vagy leendő alkalmazottak gyerekvállalási kedvét – de érdekes módon kizárólag a nőknél. A férfiaknál ez egyáltalán nem jelentkezik.

Habár Magyarországon még nem készült hasonló kutatás, de több, mint valószínű, hogy az itteni munkáltatók sem gondolkodnak másként.

Egy 2017-es, szintén Nagy-Britanniában készült kutatás azt is kimutatta, hogy a 30-as éveikben járó nők átlagosan 9 százalékkal keresnek kevesebbet az ugyanennyi idős férfiaknál a szakmájukban. A húszas éveikben ez a nemi különbség mindössze 5 százalék. Szakértők mindezt annak tudják be, hogy a főnökök kevésbé léptetik elő a nőket, mivel attól tartanak, hogy hamarosan szülési szabadságra mennek.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!