7 óriási karácsonyi baki, amivel az ügyeleten kötsz ki

7 óriási karácsonyi baki, amivel az ügyeleten kötsz ki

Címlap / Életmód / Egészség / 7 óriási karácsonyi baki, amivel az ügyeleten kötsz ki

Készen állsz az ünnepekre? A válasz teljesen mindegy, mert a következő veszélyek sajnos azokat is sújtják, akik a lehető legmegfontoltabban cselekszenek a hagyományos előkészületeket illetően. Mert nemcsak az a fontos, hogy rendben legyen a vacsora és az ajándékhalom… Eláruljuk, mire kell figyelned a családod biztonságához!

Romlott hal vagy hús

A karácsonyi vacsora főfogásaival két probléma is előfordulhat. Az egyik, hogy rossz minőségű az alapanyag. Ennek oka lehet az állatok nem megfelelő tartása, valamint a hibás szállítási és tárolási rutin is az előállító vagy a forgalmazó részéről.
Még a legnagyobb rohanás közepette is fordíts extra figyelmet a nyers áru színére és szagára, illetve a jégkristályok esetleges jelenlétére! Utóbbi ugyanis arról árulkodik, hogy a termék kiolvadt, majd visszafagyasztották – aminek csúnya emésztőrendszeri nyavalya lehet a vége!

Rossz világítás

Egy fára égőket tenni – még akkor is, ha műfenyőről van szó – tulajdonképpen a balsors kísértése. A baj leggyakoribb oka a túl régi, elhasználódott égők és vezetékek használata, melyek gyulladás- és áramütés-veszéllyel járnak. Gondold végig, mikor vásároltad az égősort, és cseréld mielőbb, ha szükségét látod!
Vásárlásnál ügyelj a „CE” szabványjelzésre, továbbá kerüld a megbízhatatlan, gyanúsan olcsó helyeket. Csábító lehet, hogy az aluljáróban egy ezresért tegyél szert a csillogó-villogó csodára, de később óriási árat fizethetsz a spórolásért!

Gyertyák

A gyertyagyújtás jóformán elengedhetetlen az ünnepi hangulat megteremtéséhez. Semmi baj nincs velük, ha körültekintően használod őket. A nagy jövés-menés közepette viszont előfordulhat, hogy elfelejted elfújni őket, esetleg elérhető közelükben hagysz gyúlékony tárgyakat: papírokat, textíliákat, könyveket.
Megelőzheted a balesetet, ha megfelelő tartóban elhelyezett teamécseseket vagy poharas gyertyákat használsz, amelyek akkor sem okoznak katasztrófát, ha esetleg néhány órára otthagyod őket.

Botlás és esés

A december eleje és közepe szó szerint a rohanásról szól. Ez már önmagában is növeli a balesetek veszélyét – hát még akkor, ha képbe kerülnek a téli időjárási körülmények, a csúszós járdával és a hóval együtt!
Mindig nézz a lábad elé, még akkor is, ha egyébként száraz az idő, s lehetőleg válassz olyan lábbelit, amelynek bordázott talpa megakadályozza az esést. Fordíts különös figyelmet idős szeretteidre és a gyerekekre: óvd őket a vakmerő manőverektől, ha lehet!

Mit nyelt le a gyerek?

A csemeték hajlamosak ízlelés útján ismeretséget kötni a körülöttük lévő dolgokkal. Karácsonykor erre különösen nagy kísértést éreznek, hiszen csábítóak az illatok, a fények és a színek – nagyon kellemes ízeket ígérnek.
Semmiképpen se hagyj apró tárgyakat számukra elérhető közelségben! Az ünnepek alkalmával ugyanis sokszorosára nő az ilyen probléma miatt ügyeletre cipelt porontyok száma; különösen azért, mert a szülőknek nincs lehetőségük minden percben odafigyelni.

Túlevés

Ne sajnáld, ha már képtelen vagy megkóstolni a sokadik főfogást vagy süteményt! A lakoma megvár holnap is. Sajnos az agyad körülbelül a valós jóllakás után 15-20 perccel érzékeli a teltségérzetet, tehát mire eljutsz odáig, hogy nem bírsz többet enni, valószínűleg már régen túl vagy az optimális mennyiségen.
Ez rövidtávon emésztőrendszeri panaszokhoz, hosszú távon pedig túlsúly lerakódásához vezethet. Ne gondold, hogy egy bélműködést támogató tablettával jóvátehetsz mindent!

Részegség

Az alkoholfogyasztás sok családban az ünnepi étkezések velejáróját képezi. A mértékletes – tehát nőknél napi egy, férfiaknál pedig kétegységnyi – szeszbevitellel semmi gond nincs, ennél több azonban könnyen megárthat! Nem szabad azt hinned, hogy a bőséges lakoma majd „felszívja” a többféle megkóstolt piát: a becsiccsentést túlevéssel kombinálva ugyanis még jobban kibabrálsz a szervezeteddel.
A legjobb, amit tehetsz, hogy udvariasan visszautasítod a második-harmadik pohárkát. Megéri, de tényleg! Ha a családodban kisgyermek, ápolásra szoruló beteg vagy demenciában szenvedő idős ember is van, érdemes az érintett kezelőorvosának véleményét is kikérned az ünnepi készülődéssel kapcsolatban.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást