Szórakozás / Otthon

7 optikai csalódás, amit a természet alkotott meg

Az optikai csalódások gyártására szinte egy egész iparág épült, ám olykor épp a természet teremti a legfurcsább, első ránézésre megtévesztő jelenségeket, formákat. Ezek közül is a legérdekesebbeket szedtük össze – hidd el, nem fogsz hinni a szemednek!

Faágak rajzolta női arc

A kihalt őszi erdőben néhány faág, falevél és madár jelenléte teljesen szokványos, ám ha ránézel erre a jól elkapott fotóra, biztosan látni véled a szomorkás női arcot.

Szándékosan se lehetett volna pontosabb, szebben ívelt körvonalakat komponálni.

Vízesés a vízben?

A UNESCO Világörökségek listáján is helyet kapott az az érdekes, Mauritius partjánál látható képződmény, ami látszólag egy vízesést formáz – a vízben.

A jelenség magyarázata igen egyszerű: a homok- és iszaplerakódások alakították ki ezt a furcsa illúziót, mely a légi felvételeken látványos csak igazán.

Titokzatos folyó… fából?

Mintha egy furcsa, hullámzó törzsű fát látnánk kiterülve a habok között, holott ezen a kaliforniai sivatagról készült légi fotón egy folyót látunk kanyarodni, melynek alakját az ár-apály váltakozásai alakították ilyen érdekesre.

Hova ugrik az a szegény gyerek?

A texasi Jacob’s Well elnevezésű fürdőhely igen népszerű, mely minden bizonnyal furcsa természeti képződményének is köszönhető.

Olvastad már?  5 indok, amiért optimistán nézhetünk 2019 elé

A sziklákkal körülvett tavacskába ugorva ugyanis olyan érzése lehet az embernek, mintha egy végtelen szakadék nyelné el.

Hegyoldalról lezúduló tűzfolyó

Első – vagy akár sokadik – ránézésre úgy tűnhet, mintha egy vékony lávafolyamot látnál a képen, mely a hegyoldalban zúdul alá.

Holott nincs szó semmiféle forró dologról, csupán a természet alkotja ezt az illúziót minden év februárjában, amikor a lemenő nap megvilágítja az olvadó hó által felduzzasztott hegyi patakot.

A jelenség Amerikában, a Yosemite Parkban található, és a Horsetail Firefall, azaz a Lófarok Tűzesés nevet kapta.

Kanyargó hegyi út

Ezt a légi fotót nézve az embernek olyan érzése támad, mintha egy hegycsúcson futó, kanyargós és meglehetősen veszélyesnek tűnő autóutat látna.

Holott a Colorado folyó kanyarulatait csodálhatjuk meg fentről, az optikai csalódást pedig a folyót körülölelő hegyes vidék érdekes bordázata teremti.

Lángoló tornádó

Egy tornádó, ami még lángol is? Szerencsére ilyen természeti katasztrófa nem létezik, még ha ezen a fotón úgy is tűnik.

Ám nem sokkal vidámabb oka van a Spanyolországban látható jelenségnek, ugyanis a Rio Tinto folyó elszíneződését a vízbe öntött bányászati hulladék okozta, magas nehézfémtartalma miatt lett a víz színe vörös – bizonyos szögből és magasságból fotózva pedig ilyen becsapós látványt nyújt.

Olvastad már?  Vehetsz fel embert arra, hogy lecserélje a gyereked pelenkáját: te fizetnél ezért?