Az önsegítő könyv: valódi segítség, vagy zsákutca?

Az önsegítő könyv: valódi segítség, vagy zsákutca?

Címlap / Életmód / Egészség / Az önsegítő könyv: valódi segítség, vagy zsákutca?

Az önsegítő könyvekkel Dunát lehet rekeszteni. Mégis van keletjük, mert egyre több a tanácstalan ember. Jobb híján azokat a könyveket vesszük meg, amik felkapottak, vagy épp amelyik könyv írójának neve ismerős valamennyire. Ha abból indulok ki, hogy úgy fog mindenki az olvasásához, hogy nyitott a világra, szelektálni tud a sok jó tanács közül – józan paraszti ésszel -, akkor van hasznuk ezeknek a könyveknek.

Közhelyek és alapigazságok

Az internetes oldalakon és a hétköznapi életben is rengeteg lélekgyógyító közhellyel találkozunk, némelyik még humoros is. Ezeket annyiszor halljuk, mondjuk, hogy elveszik a lényegi információ belőlük – illetve már mi nem látjuk azokat.
Emiatt szerencsések az önsegítő könyvek. Így az ilyen bölcs meglátásokat más szemszögből, bővebben taglalva be tudjuk építeni a mindennapjainkba, annak menetét megkönnyítve.

Önsegítés lépésről lépésre

Azt mondják, segíts magadon, az Isten is megsegít. Valójában nem a ,,de hogyan?” a kérdés, hanem az, hogy honnan kezdjük a dolgot. Sok ember azzal sincs tisztában, hogy életének mely része az, ami nem működik jól, hiszen az ember életének különböző síkjai fedik egymást.
Aki hónapok óta nem jut dűlőre, nem találja a fonal végét, amin elkezdhetné a kutakodást, gondolkodást, nagy valószínűséggel kevesebb dolgot fog majd fel egy önsegítő könyvből a saját életére vonatkoztatva, mint a többi ember. Ilyenkor kell a pszichológus segítsége, aki rámutathat a problémára – csak rámutat, helyettünk nem tudja megoldani.

Nagy probléma, kis probléma

Van, aki azért nem kezd el foglalkozni saját magával, az életét könnyítő, nehezítő dolgokkal, mert úgy véli, hogy ha nagy a probléma, azon csak orvos tud segíteni, a kis problémát meg valahogy orvosolja az idő. Nem jó ez a hozzáállás, mert a sok, kicsinek tűnő probléma egyszerre, komoly teher a mindennapokban, a nagyobb – mondjuk egy komolyabb depresszió – esetén pedig minden segítség jól jön.
Emellett az olvasás valamennyire eltereli a figyelmet a szorongásról.

Az pedig a legfontosabb, hogy akarjuk ismerni magunkat, hiszen ennek elkezdéséhez nem diploma kell, hanem sorsunk jobbítására irányuló akarat.

Amikor már meg van a probléma

Az önsegítő könyvek igyekeznek az ember életének egy bizonyos szeletét taglalni, de a témák bizonyos pontokon fedik egymást. Idő hiányában igyekszünk célirányosan olvasni, és a teljes megértéshez sincs időnk. Ez csak fél segítség. Jó, ha az olvasottakat valahol, valakivel át tudjuk beszélni.

Ha a környezetünkben, a munkatársaink, barátaink körében népszerűek ezek a könyvek, szerencsések vagyunk, de egy szakember többet tud segíteni. A cél a hatékonyság: az olvasott dolgok beépítése a mindennapokba, megkönnyítve azt.

Egyszerű módszer

Jó taktika – kipróbáltam – hogy egy füzetbe felírom azokat a bölcsességeket, idézeteket filmekből, könyvekből, a közösségi oldalakról, melyek valamilyen szinten megérintik a lelkem. Az embert csak azok a dolgok érintik meg, melyek foglalkoztatják.
Egy hónap után ezeket az idézeteket előszedve, átolvasva tisztábban láttam életem azon részét, ahol bizonytalan voltam. Voltak sokszor visszatérő témák – ezekkel volt dolgom. Ez a füzet azért is hasznos, mert ha nincs megfelelően megfogalmazott mondatunk egy probléma kapcsán, felhasználhatjuk őket.

Pár szó a pszichológusokról

Az emberek nagy többsége egy varázslónak tartja őket, akiről úgy vélik, hogy egy csapásra megoldja helyettük a problémát. Az emberek másik fele végeláthatatlan analízisekre asszociál, amikor a ,,kezelés” szó elhangzik. Ideje lenne eltérni ezektől a kliséktől.
A pszichológus egy magasan képzett életmód tanácsadó, aki háttértudása révén észre veszi az összefüggéseket, a problémát, és olyan irányt, utat mutat, amit nekünk kell végig járnunk, hiszen a mi életünkről, a mi életünk motivációiról van szó.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást