Ólom van a rúzsokban! De kell-e aggódnunk miatta?

Ólom van a rúzsokban! De kell-e aggódnunk miatta?

Címlap / Életmód / Egészség / Ólom van a rúzsokban! De kell-e aggódnunk miatta?

Valószínűleg te sem gondolsz arra, miközben a kedvenc rúzsoddal fested ki az ajkaid, hogy most épp ólmot kensz a szádra. Pedig így van, a rúzsokban ólom található, és valljuk be, ez elég ijesztően hangzik. Ha igazán egészségtudatosan élsz, minden bizonnyal a kozmetikumaidat is megválogatod, és semmi olyat nem viszel fel a bőrödre, amivel árthatnál magadnak – márpedig az ólom azért nem épp a legbőrbarátabb elem. De vajon valóban káros-e emiatt egy mezei rúzs? Egy amerikai kutatás adta meg rá a választ.

Én személy szerint nem vagyok igazán rúzsmániás, van egy kedvenc piros rúzsom, amit alkalmakkor használok, és egy barnás árnyalat, amit néha-néha például barátnős találkozókon vagy ha valamilyen napközbeni programra megyek. Szóval annyira nem ijedtem meg, amikor szembejött velem ez a kutatás, de azért kétségtelenül elkerekedett a szemem. Azért az ólom nem egy olyan dolog, amit szívesen kennék a bőrömre.

Ólmos csók?

Régen rengeteg kozmetikumhoz használták, a reneszánsz Európában például a púderek összetevője volt, mert ezzel sokkal jobb fedést lehetett elérni. Egy idő után persze elkezdett kisebesedni a nők bőre, majd olyan súlyos egészségkárosodást szenvedtek tőle, aminek nem ritkán halál volt a vége. Emiatt szerencsére szépen-lassan elvesztette népszerűségét…

Ólom van a rúzsokban, de kell-e aggódnunk miatta?

Viszont a rúzsokban még mindig van belőle – az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (továbbiakban FDA) egy 2011-es kutatásában 400 különböző márkájú rúzst vizsgált be, és megállapították, hogy kivétel nélkül mindegyik tartalmaz ólmot. Ugyanakkor a tanulmányukban azt is hangsúlyozták, hogy olyan alacsony mennyiségben, ami nem okoz semmilyen kárt az ember egészségében.

Az átlagos ólomkoncentráció a rúzsokban 1,11 ppm (part per million, azaz az egész milliomod része) volt, de a legmagasabb mért érték is csupán 7,19, a hivatalosan meghatározott küszöbérték pedig 20 ppm, aminek a közelébe sem értek a rúzsok. E szerint tehát nem kell aggódnunk.

A kutatást többen kritizálták

Néhány független kutató azért más véleményen van, szerintük ugyanis az ólomtartalom akár agyvérzést, vetélést és rákot is okozhat. Ráadásul azzal támadták az FDA kutatását, hogy csak a tesztelt mintában mérték a koncentrációt, nem az egész tubusban (nem vagyok vegyész, de szerintem a kutatók tudták, hogyan kell egy ilyen tesztet elvégezni, és a kapott eredmény az egész rúzsra érvényes…) Másrészt azt is felhozták ellenérvnek, hogy az FDA a kutatás elvégzését a Kozmetikai Összetevők Vizsgálóbizottságának delegálta, amelyet egy szépségipari lobbicsoport hozott létre, tehát az eredmény nem elfogulatlan.

Akárhogy is legyen, van még egy megnyugtató tényező a rúzsimádóknak. Az ólom nem hatol át egykönnyen a bőrön, a felnőttek bőre ráadásul nem is hajlamos azt elnyelni. Amíg a gyermekek bőre az ólom 50%-át is elnyelheti, addig a felnőtteknél ez csupán 8%. Tehát egyrészt a rúzsokban olyan kis mennyiségben van ez a nehézfém, hogy az nem veszélyes ránk nézve, másrészt a bőrünkön sem tud olyan egyszerűen áthatolni, úgyhogy megállapíthatjuk: nincs mitől tartanunk, bátran rúzsozhatunk továbbra is!

Kép forrása: belchonock/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást