10 olcsó és mennyei egytálétel, karanténos hétköznapokra

10 olcsó és mennyei egytálétel, karanténos hétköznapokra

Címlap / Életmód / Receptek / 10 olcsó és mennyei egytálétel, karanténos hétköznapokra

Mivel bő egy hónapja tart a karantén, sokkal többet főzök, mint korábban. Bár azelőtt is rendszeresen készítettem főfogásokat a család számára, nagy terhet vett le a vállaimról az óvoda, és persze az, hogy nyitva voltak az éttermek. Ugyan alkalmanként most is szoktunk rendelni, sokkal inkább vacsorára, semmint ebédre. Mivel szeretek gyorsan, finomat tenni az asztalra, imádom az egytálételeket – ezek a mennyei finomságok villámgyorsan elkészülnek!

Rakott zöldségek

A rakott ételek talán a legegyszerűbb az egytálételek között, ráadásul gyakorlatilag a végtelenségig variálhatóak. Már csak azzal is változatos formában kerülhetnek az asztalra, hogy más és más zöldségeket használsz fel az elkészítésük során, de nyugodtan változtathatsz az alapon is: semmi sem írja elő, hogy mindig a megszokott rizst válaszd, vagy csak ugyanúgy rétegezve teheted a tepsibe a finom falatokat.

Mivel mi nem fogyasztunk húst, ezt a réteget kölessel szoktam helyettesíteni.

Hagymát dinsztelek, gazdagítom kolbászfűszerrel, esetleg gabonakolbászt is pirítok mellé, majd az egészet összeforgatom a megfőzött és lecsöpögtetett kölessel.

Változatosabb, tárolhatóbb, és mindenekelőtt olcsóbb ez az alternatíva.

 

Nokedlis finomságok

A házi tésztának nincs párja, és igaz ez a nokedlire is.

Ugyan mi tojásmentes változatot készítünk itthon, a hagyományos nokedlira is érdemes másként tekinteni, mert kiváló alapja lehet az egytálételeknek.

Változatossá teheted, ha teszel valamit a tésztába: ez lehet medvehagyma, petrezselyem, vagy valamilyen poralapú fűszer is.

Rendszeresen készítek úgy nokedlit, hogy valamilyen gazdagon fűszerezett szószt főzök hozzá, vagy akár avokádókrémmel, salsával öntöm nyakon, de a nokedlit is meg lehet sütni: összeforgathatod dinsztelt hagymával, majd növényi sajttal megszórva már ropogósra is sütheted.

 

Rizottó

A rizottó is aduász nálunk, nem csak azért, mert imádjuk a rizst.

Ez megint egy olyan fogás, amit el tudsz készíteni egyetlen edényben, villámgyorsan, ráadásul mindig a kedved szerint variálhatod, annak megfelelően, milyen alapanyagok vannak a kamrádban.

Nálunk az abszolút befutó a gombás rizottó, hiszen gombaport és szárított gombát mindig tartok a fűszerek között, és szinte kivétel nélkül van a fagyasztóban tisztított, aprított gomba is.

Ezekkel és néhány friss fűszerrel, esetleg kevés fehérborral feldobva mennyei rizottót lehet az asztalra varázsolni.

 

Paradicsomos-fokhagymás tészta

Karanténtól függetlenül rengetegszer kerül tészta az asztalra: imádom, hogy villámgyors, laktató és mindig mennyei.

Az egyik kedvencembe először fokhagymát pirítok, majd aprított paradicsomot dobok rá (ha nincs kéznél, a konzerv és a szósz is megteszi).

Ezután chilit szórok a szószba és alaposan meghintem friss bazsalikommal, amiből tálaláskor is teszek a tányérra.

Bármilyen tésztával isteni választás, de gnocchi mellé szintén tökéletes.

 

Rakott tészta

Ha már tészta, nem mehetünk el szó nélkül a rakott, tepsis változatok mellett sem.

Gyakran készül itthon lasagne növényi változatban, ami annyit tesz, hogy darált hús helyett főtt lencsét használok a paradicsomos szósz elkészítésekor.

Természetesen ez sem kőbe vésett aranyszabály, de a változatosság jegyében érdemes kísérletezgetni a zöldséges lasagneval is, hiszen mennyei a végeredmény.

Akkor sincs gond, ha nincs kéznél lasagne tészta: főzz egy adag tésztát és készíts egy zöldséges, krémes alapot. Forgasd össze az egészet, tedd tepsibe és süsd ropogósra a tetejét.

 

Pásztorpite

Régen ünnepi fogás volt nálunk a pásztorpite, de aztán rá kellett jönnöm, hogy semmivel sem jár több munkával, mint egy hétköznapi menü, viszont annál jóval különlegesebb.

Az alap ezúttal is valamilyen sűrű, zöldséges ragu, amit természetesen ízlésednek és étkezési szokásaidnak megfelelően variálhatsz.

A „feltét” a krumplipüré – ezt is a szokásos módon készítsd el. Jöhet a csavar! A zöldséges ragut tedd a tepsi alsó részére, majd halmozd rá az egészre a krumplipürét, és már mehet is a sütőbe ez a mennyei finomság. Akkor az igazi, ha a teteje ropogósra pirul!

 

Zöldségpörkölt

Pörkölt nem csak húsból készülhet, de nem is csak gombából – bár utóbbi is kiváló egytálétel lehet és nem is igényel semmilyen komolyabb előkészületet.

Gyakorlatilag bármilyen zöldség képezheti a pörkölt alapját, nálunk az abszolút befutó a borsós-gombás változat.

Ehhez elkészítem a pörkölt alapot a szokásos módon fűszerekkel, hagymákkal, majd ráöntöm a borsót és a gombát az egészre.

Ha kell, egy kis vizet teszek az ételre, majd egészet összefőzöm.

Általában főtt krumplival esszük, de hasábbal és tarhonyával szintén isteni.

 

Töltött rétes

A töltött ételek mennyeiek, és nagy előnyük, hogy ugyancsak végtelen variációjuk létezik.

Ha van időd, készíthetsz kelt tésztát alap gyanánt, és süthetsz akár töltött lángost is – sütőben és olajban egyaránt.

Ha kevesebb időd van, használj nyugodtan rizs- vagy réteslapot.

Előbbi hűtés nélkül, bármelyik kamrában eláll akár évekig is, utóbbiból vásárolhatsz mélyhűtött és hűtőbe való változatot is. A töltelék ezúttal is rajtad múlik, bár főétel gyanánt érdemesebb a sós ízek felé húzni: készíthetsz káposztás, spárgás, vagy akár gombás rétest is. Barnamártással nyakon öntve mennyei fogás, de tartalmas levesek mellé sem utolsó.

 

Chili sin carne

A chili sin carne a chilis bab vegán változata – ennél fogva jóval olcsóbb és bármikor elkészülhet tartós alapanyagokból.

Az elkészítése is nagyon hasonló a klasszikus chilis babéhoz: használhatsz konzerv, vagy házilag főzött babot is, és persze a kukorica is lehet fagyasztott, vagy konzerv változat.

Ügyelj a gondos fűszerezésre, ha van kéznél, szószalapot ugyancsak használhatsz, de paradicsomszósz, chili paprika, koriander, hagyma, fokhagyma és bors felhasználásával fantasztikus ízvilágot varázsolhatsz a tányérra.

 

Sült zöldségek

A „mindent bele” egytálételeknek megannyi előnyük van: remekül alkalmasak a maradékok felhasználására, és mivel ennyi íz keveredik egymással, általában nagyon jó dolgok sülnek ki belőlük.

A sült zöldségek tökéletesek egytálételként, messze nem csak köretként tekinthetsz rájuk.

Jó választásnak bizonyulnak akkor is, ha valami könnyed, de meleg vacsorára vágytok: elég egy tepsibe szórni, alaposan megfűszerezni és kevés olajjal meglocsolni a zöldségeket.

Amíg ropogósra sülnek, készíthetsz hozzájuk mártogatóst. A klasszikus ketchup sem rossz választás, de a fokhagymás avokádókrémet, a házi salsát, vagy éppen a sörélesztőre építő, hamis sajtos mártogatóst nehéz lepipálni.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást