Életmód / Család

5 olcsó csináld-magad beltéri játék gyerekeknek, amit imádni fognak!

Minden kisgyerekes anyuka tudja, hogy amikor az időjárás miatt már lehetetlen lesz a szabadba menni, és házon belül, esetleg egy másfél szobás lakásban kell levezetni egy növésben lévő kis kalandor energiáit, az embert próbáló feladat lehet. Az alábbi ötletek segíthetnek az esős napok átvészelésében.

Akadálypálya

Ha van néhány négyzetméter nem szőnyeggel burkolt felület a lakásban, akkor már csak egy adag szigetelőszalag kell, és meg is alkothatjátok a kedvetek szerinti akadálypályát, amibe cikk-cakk, kanyar, különféle tereptárgyak is kerülhetnek.

A pályán aztán a gyerek korától, ügyességétől függően lehet például pingpong-labdát keresztül fújni egy szívószál segítségével, vagy egy teniszlabdával és egy ütőnek kinevezett seprűvel „golfozhattok” is.

A játék nagy előnye, hogy pillanatok alatt fel lehet takarítani utána, csak le kell húzni a ragasztócsíkokat, és akár minden nap újabb és újabb pályákat alkothattok, a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt.

Labdaterelés

Egy lapos kartondoboz tetejét vágd le, majd ragassz bele néhány wc-papír gurigát, és keressetek egy kis labdát, ami kényelmesen befér a papíralagutakba.

A gurigákra különböző színű papírokat is ragaszthattok, majd néhány kártyalapra szintén felírhatjátok, vagy felfesthetitek ezeket a színeket.

Olvastad már?  Felejtsd el a munkát! Lakberendezők tanácsai, hogy a hétvégére otthonodat „újnak érezd”

Ez után a gyerekek húzhatnak a kártyákból, és mindenki a neki jutó színű alagútba terelheti be a labdát, vagy a kártyák által meghatározott véletlen színsorrend szerint is terelgethetik a labdát egyik alagútból a másikba.

Csendes, kis helyigényű játék, ami ráadásul a finommotoros képességet is fejleszti!

 

Pohárfújó verseny

Egyre nagyobb a zsivaj a gyerekszobában, és érzed, hogy hamarosan el fognak szabadulni az indulatok?

Fordíts egymással szembe két széket és köss a támlájuk két oldalára egy-egy madzagot amire előbb ráfűztél egy kilyukasztott aljú műanyag poharat.

A poharakon akkora lyuk legyen, hogy kényelmesen lehessen mozgatni őket a madzagon.

A gyerekek feladata az lesz, hogy a poharakba fújva egyik széktől a másikig juttassák azokat. Az győz, aki előbb éri el a túloldalt a poharával.

Építőknek

Az építős játékok népszerűek, de meglehetősen drágák is, ezért nem mindig van belőlük annyi, amennyit szeretnénk.

Ez a lehetőség viszont új kapukat nyithat meg előttetek: csak néhány hurkapálcára vagy fogpiszkálóra és kisebb darabokra vágott pillecukorra van szükség hozzá, hogy a gyerekek „építkezni” kezdhessenek.

Amellett, hogy a játék hosszú időre leköti őket, fejleszti a finommotoros képességeket, javítja a térlátást és természetesen a kreativitásra is nagyon jó hatással van.

Olvastad már?  Az olcsó az új lakberendezési trend: így követheted te is!

Építsetek hóembert!

Készítsetek egy papír dobókockát – akár egy meglévő szivacs kockára is ráragaszthatjátok a rajzolt papírlapokat – amelynek oldalaira a hóember „alkotóelemei” kerülnek.

Ezeket az elemeket meg is rajzolhatjátok és kivághatjátok, hogy amikor például karokat vagy répaorrot dob valaki, akkor tényleg el is vehessen egyet, de az is lehet a feladat, hogy mindig csak éppen azt rajzolja fel a gyerek, amit kidobott.

Eleve mókás úgy hóembert rajzolni, hogy először például az orrot és a karokat kell felvázolni, és csak utána jöhet a test, biztos, hogy érdekes, vicces alkotások születnek majd.

Versenyezhettek is, hogy a szerencse kinek építi fel előbb a hóemberét – mivel ez teljesen a véletlenen múlik, a játékot egészen pici gyerekek is élvezni tudják.