Október 28: a nyári időszámítás vége

Október 28: a nyári időszámítás vége

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Október 28: a nyári időszámítás vége

Október utolsó vasárnapján, 28-án visszaállunk az eredeti időszámításra, vagyis visszaállítjuk az órákat egy órával. Hogy mindez megéri-e, az vitatott, de nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy honnan is ered mindez és hogy mely tünetek megjelenése várható az arra érzékenyek esetében.

Olajárak

Az 1970-es évek elején történt olajárrobbanást követően néhány évvel vezették be először Franciaországban, hogy tavasszal egy órával későbbre állítják az órákat.
Mindennek eredeti célja az volt, hogy a megnövekedett olajárak miatt megpróbáljanak egy kicsit lefaragni a világítási költségeken, ami akkor sikerült is. Néhány éven belül egész Európában bevett szokássá vált mindez, Magyarország 1980-ban csatlakozott a kezdeményezéshez.

Spórolunk?

Azt, hogy az átállítással ma is spórolunk-e, azt sokan vitatják. A legáltalánosabb vélemény az, hogy valószínűleg anyagilag már mindez nem jelent megtakarítást, mivel a közvilágítás a sötétséget érzékeli, és az órától függetlenül kapcsol be.
Az otthon használt híradástechnikai berendezések pedig valószínűleg lényegesen többet vannak használatban, mint 30 éve, és nem feltétlenül az óraátállítás miatt.

Mit kapunk?

Hogy mi az, amit biztosan kapunk az időátállítás rendszerétől, az nem a mostani, hanem sokkal inkább a nyári hónapokban érzékelhető. Az időátállításnak köszönhetően ugyanis úgy érezzük, hogy nyáron több időnk van délután, hosszabbak a napok, több időt tudunk eltölteni a természetes napfényben, amit szervezetünk egyértelműen igényel.
A hideg hónapokban pedig egy órával többet alhatunk, így néhány napig legalább, míg megszokjuk az új időt, elégedetten dőlhetünk vissza párnáink közé, és szundíthatunk még egy kicsit.

Tünetek

Az óraátállítás az arra érzékenyeknél gyakran okoz fejfájást, lehangoltságot, illetve az időérzék rövid ideig tartó felborulását. Ugyanezek az emberek általában érzékenyek a repülőútra is, és már néhány órás (akár csak 1 órás) időeltolódást is megéreznek.
Igaz, hogy az óraátállításhoz és az utazás okozta időzóna-változáshoz is néhány nap alatt hozzá lehet szokni, mégis ezek nagyban megnehezítik az érintettek körülményeit.

Téli depresszió

Sajnos az óraátállítás egyben a nyár egyértelmű végét is jelzi, és sok embernél éppen emiatt alakulnak ki a jellegzetes, óraátállítással kapcsolatos tünetek. Sokan lényegesen kisebb fordulatszámon élnek télen, és a hangulatuk ennek megfelelően a tél közeledtével sokat romlik.
A téli depresszió egyre több embert érint, és az óraátállítás sajnos nem csak felhívja a figyelmet a tél közeledtére, de gyorsítja az ilyen típusú depresszió kialakulását is.

Előnyök – hátrányok

Tény, hogy az óraátállításnak vannak előnyei és hátrányai egyaránt, de ezek egyike sem óriási jelentőségű. Mára mindez inkább csak egy szokássá vált, amely tavasszal felkelti a nyár utáni vágyunkat, ősszel pedig emlékeztet bennünket arra, hogy vége a jó időnek.
Próbáljunk meg nem negatívan reagálni az eseményre, és a legjobb, ha úgy éljük, meg, mint egy emléket, amely itt maradt a múltból – egyenesen a’80-as évekből!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!