Október 4 híres magyar szülöttje – Te ismered őket?

Október 4 híres magyar szülöttje – Te ismered őket?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Október 4 híres magyar szülöttje – Te ismered őket?

Október az ősz egyik legszebb hónapja, már sárgulnak a levelek, de még kellemesen meleg az idő. Természetesen az a hónap is sok híresség születésének hava, mi azonban most olyanokat gyűjtöttünk össze, akiknek a szülinapi bulijáról valószínűleg nem írnak vagy írtak a bulvár lapok, mégis joggal emlékezhetünk meg róluk. Boldog születésnapot nekik!

Október 8.: Csörnyei Marianna

Csörnyei Marianna matematikus neve talán nem köszön vissza minden bulvár magazin címlapján, pedig egy igazi magyar büszkeség.

A 39 éves matematikus 1975. október 8-án született, és a Fazekas Mihály Gimnázium elvégzése után az ELTE-n szerzett diplomát.

Már egyetemei évei alatt is bezsebelt néhány nemzetközileg is elismert szakmai díjat, volt ösztöndíjas a Princeton-on, jelenleg pedig a University of Chicago professzora, és a London Mathematical Society folyóirat szerkesztője. Elsősorban valós analízissel és geometriai mértékelmélettel foglalkozik, 2002-ben pedig elnyerte a Royal Society Wolfson Research Merit Award-ot és a Whitehead Prize-t is.

Október 18.: Orsovai Valéria

Október 18. Szent Lukács napja, aki az orvosok és a festők védőszentje, ezért ezen a napon ünnepeljük a magyar festészet napját.

Stílusosan erre a napra egy magyar festőt, Orsovai Valériát választottuk, aki 1943. október 18-án született Pilisvörösváron, jelenleg pedig Pesthidegkúton él.

Érdekesség, hogy a festőnő édesapja szobafestő volt.

Noha őt magát is érdekelte a művészet, végül a festészet iránti tehetség és szenvedély lányában teljesedett ki: Orsovai Valéria 1973-ban kezdett rajzolni, tanult a Ferenczi Körben, elvégezte a Képző- és Iparművészeti Iskola reklámgrafikai kurzusát, 1995. óta pedig főleg selyemfestéssel foglalkozik.

A kortárs alkotónak rendszeresen vannak külföldi megrendelései, és volt már kiállítása Hollandiában, Németországban és Olaszországban is.

Október 22.: Robert Capa

Listánk talán leghíresebb szülötte a magyar származású fotográfus, Robert Cappa, eredeti nevén Friedmann Endre, aki 1913. október 22-én született Budapesten.

A 20. század egyik legjelentősebb fényképésze tudósított a spanyol polgárháborúról, a kínai-japán háborúról, a világháború idején Afrikába kísérte az amerikai katonákat, és ő volt az egyetlen fotós, aki a Normandiai partraszálláskor az első vonalban volt.

Az elhívatott fotóst halála is munkája közben érte: miközben az indokínai függetlenségi háború szörnyűségeiről készített képeket a világnak, a parancsnok szigorú tiltása ellenére elhagyta az alakulatot, amit kísért, hogy egy dombra mászva látképet készíthessen. Taposóaknára lépett, és azonnal szörnyet halt. 40 éves volt.

Október 31.: Dallos Sándor

Dallos Sándor magyar író, újságíró, forgatókönyvíró 1901. október 31-én született Győrszentmártonban. Írói pályáját 1925-ben újságíróként kezdte, a ’30-as években pedig már szépirodalmi műveivel is feltűnt.

Legismertebb művei a Munkácsy Mihály életét feldolgozó regények, A nap szerelmese, és az Aranyecset, emellett azonban számos helyen jelentek meg publikációi, és több könyvet, elbeszélést, novellát és forgatókönyvet is írt.

Gyakran visszatérő témája a szegénység és a nélkülözés, sokszor naturalista eszközökkel írja le a nincstelenek világát. 1964-ben, 62 évesen hunyt el.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!