Ez okozza, hogy mostanában furcsákat álmodsz

Ez okozza, hogy mostanában furcsákat álmodsz

Címlap / Életmód / Egészség / Ez okozza, hogy mostanában furcsákat álmodsz

Rengetegen beszélnek arról, hogy a koronavírus-járvány miatt sokkal rosszabbul alszanak, ráadásul furcsa, sokszor félelmetes álmaik is vannak. Ez egyáltalán nem egyedi dolog, sőt, még csak nem is ritka, és szakértők szerint nem is feltétlenül jelent rosszat – az agynak ugyanis szüksége van az álmokra ahhoz, hogy fel tudja dolgozni a napi történéseket. A napi történések pedig a koronavírus-járvány miatt mostanában igencsak szokatlanok.

Az álom képek, gondolatok, hangok és érzelmek összessége, amely az agyon fut át alvás közben. Bár teljesen még nem tisztázott, hogy hogyan, de annyi biztosnak tűnik: az álmoknak szerepük van abban, hogy feldolgozzuk a napi történéseket, ezen kívül szerepük van az emlékezésben, problémamegoldásban.

Éppen ezért nem csoda, hogy egy világjárvány kellős közepén, a kijárási korlátozások és a munkahelyek, gyerekek miatti stressz hatására rengetegen egyre rosszabbul alszanak, és egyre furcsábbakat is álmodnak. Hiába élünk információs társadalomban évek, sőt, évtizedek óta, igazán csak az ilyen helyzetekben kezdünk el nagy mennyiségben híreket fogyasztani, aminek bizony van látszata az éjszakai pihenésünkön is.

A járvány szinte mindenkit érint valamilyen szinten, és mindenki számára plusz stresszt jelent, az ilyen élményeket pedig hajlamosak vagyunk tudat alatt átvinni az álmainkba – ezt a jelenséget álombeépítésnek nevezzük. 

Szakértők szerint az is hozzájárul a jelenséghez, hogy az emberek többet és hosszabban alszanak, mint a karantén előtt, ez pedig nyilvánvalóan több és hosszabb álommal is jár. Ez az orvosok szerint nem is olyan nagy baj, mert nagyon sokan nem alszanak eleget a mindennapokban.

Lina Kivaka/pexels.com

A járvány negatív hatásai és az ezekkel járó stressz a gyerekeket sem kíméli, náluk is előfordul, hogy rosszabbul alszanak, és rosszabbakat álmodnak, mint egyébként. Ez azonban nem feltétlenül probléma: szakértők szerint annak ellenére, hogy a rémálmok ijesztőek, segíthetnek felkészíteni az agyat a negatív élményekre, ezért valamilyen szinten még szükségesek is az egészséges fejlődéshez.

Szülőként érdemes lehet tudatosítani a gyerekekben, hogy ezek az álmok nem kellemesek ugyan, de megerősítik őket lelkileg – így könnyebben megbirkózhatnak velük.

Jó tudni azt is, hogy képesek vagyunk bizonyos szinten hatni is az álmainkra, így egyáltalán nem mindegy, hogy napközben mit teszünk, vagy milyen a lefekvés előtti rutinunk. Az álmok szempontjából a leginkább az számít, hogy lefekvés előtt hogyan érezzük magunkat, így inkább ekkor tudunk javítani a helyzeten. Hogyan? Szakértők szerint az alábbi tippeken érdemes végig menni:

  • gyújts gyertyát, vagy indíts be illatosítót, hogy az agyad felkészüljön a pihenésre és relaxálásra – válassz egy nyugtató illatot, például levendulát, hogy aromaterápiával is hozzájárulj a nyugalomhoz,
  • meditálj lefekvés előtt, vagy próbálj ki néhány légzőgyakorlatot, amelyek lenyugtatnak, és megszabadítanak legalább a stressz egy részétől,
  • tereld el a figyelmedet: hallgass zenét, olvass, vagy ha minden kötél szakad, nézz meg egy filmet – a lényeg az, hogy ne a napi történéseken kattogj. Egy horrorfilm persze nyilvánvalóan nem fog segíteni, de valami könnyed, vidám történet feloldhatja a feszültséget,
  • írj naplót – ha kiírod magadból a stresszt és a szorongást, akkor könnyebben engeded el a napi történéseket. A naplóírás egyébként is stresszmentesít, terápiás céllal akkor is maradhat, ha már vége a világjárványnak, és visszatérünk a normális mindennapjainkhoz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást