Az okai, amiért a nárcisztikus emberek bántanak másokat

Az okai, amiért a nárcisztikus emberek bántanak másokat

Címlap / Életmód / Egészség / Az okai, amiért a nárcisztikus emberek bántanak másokat

Elég, ha csak egyetlen nárcisztikus személyiségű emberrel összetalálkozol életed során, és biztos, hogy onnantól kezdve igyekszel távol tartani magad tőlük. Ezeket az embereket viszont nehéz kiismerni, a cselekedeteik mögötti indokokat pedig még inkább. De egyáltalán miért olyan jó nekik, ha másokat bánthatnak, és miért viselkednek így sokszor épp azokkal, akiket a legjobban szeretnek?

Senkinek sem esik jól az, ha kap egy kellemetlen beszólást vagy negatív kritikát. Persze ilyenkor nem feltétlenül az az első gondolatod, hogy a beszélgetőtársad szándékosan akar megsérteni téged. Úgy tűnhet, mintha csak viccelődne, ilyen volna a stílusa, vagy őszinte akar lenni – legalábbis a többségük ezzel takarózik. Ám ez sosem csak ártalmatlan kritika. A legtöbb esetben észrevétlenül is veled maradnak a beszólások, csökken az önbizalmad, és elhiszed, hogy tényleg veled van a baj, holott erről szó sincs.

A nárcisztikus embereknek pont ez a céljuk. Azt éreztetik veled, hogy te vagy a hibás, kevesebb vagy, mint ők, és a negatív tulajdonságaidat igyekeznek kiemelni a jók helyett.

Egy nárcisztikus embert nem nehéz kiszúrni, elég néhány beszélgetés, és azonnal feltűnik, hogy valami nem stimmel vele. Ő az, aki mindig azt érezteti másokkal, hogy fontosabb, értékesebb, tehetségesebb, és emiatt jobb dolgokat érdemel az élettől, mint ők.

A külsejére nagyon sokat ad, mert rendkívül egoista, és az állandó tökéletességre törekszik. Nem fél kihasználni másokat a saját érdekében, az empátiát pedig csak hírből ismeri. Sosem képes beleképzelni magát egy másik ember helyzetébe, és úgy cselekedni, hogy az önzetlen legyen. A kritika a legerősebb eszköze, folyamatosan alkalmazza, hogy megbántson vele mindenkit.

A viselkedése mögötti indok

De miért teszi ezt? Miért olyan “” egy nárcisztikus embernek az, ha körülötte mások rosszul érzik magukat? Az ok sajnos nagyon egyszerű. Ez a személyiség ugyanis valójában kicsit sem magabiztos, ez csak a szerepéhez tartozik.

Azáltal próbálja magát jobb fényben feltüntetni, hogy közben másokat lealacsonyít, és erre szemtől-szemben is hajlandó.

Az elutasítás nagyon ijesztő számára, ezért ennek legapróbb jelére is agresszívvá válik. Ezért van az, hogy ha valaki például a randi után nem szeretne folytatást tőle, ő úgy adja elő a dolgot, mintha ő utasítaná el a másikat, és emiatt még akár lenéző stílusban is kritizálhatja a partnerét, mintha amúgy sem lenne elég jó számára. Az sem ritka, hogy néha olyan emberek önbizalmát is igyekszik derékba törni, akikkel egyébként nincs is közös ügyük, és ebből semmi előnye nem származik a későbbiekben. Ez az ő szemében szimplán a dominancia jelképe. Minél inkább felül tud emelkedni másokon, annál inkább ő lesz a vezér a szituációkban, és ezáltal senki sem közelítheti őt meg. 

Túlzott önbizalom is lehet

Azonban érdekesség, hogy a szakértők szerint nem csak azért viselkedhet így egy nárcisztikus ember, mert túl kevés az önbizalma. Van, hogy azért olyan ellenséges és lenéző másokkal, mert kimondottan magabiztos, és túl sokat gondol magáról.

Olyannyira egoista és elégedett külsőleg és belsőleg önmagával, hogy mindenkit kevesebbnek tart magánál, és ezt érezteti is velük. Ezért aztán a negatív kritikát még erőteljesebben éli meg, de ahelyett, hogy elgondolkodna azon, inkább rögtön támadó stílust vesz fel.

Ha ilyen emberrel sodor össze az élet, mindenképpen emlékezz arra, hogy ez valójában nem téged jellemez. Mindegy, hogy mit mond rád, az igazából róla árul el többet, és egyáltalán nem szabad hinned benne. Ha viszont te vetted észre magadon, hogy mostanában sokszor ok nélkül megsértesz másokat (túlzott őszinteséggel akár), lehet, hogy benned is van némi nárcisztikus jellem. Ez nem baj, a lényeg, hogy megtanuld kezelni!

Képek forrása: pexels.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást