7 nyomós érv: ezért ne vegyél okostelefont!

7 nyomós érv: ezért ne vegyél okostelefont!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 7 nyomós érv: ezért ne vegyél okostelefont!

Világszerte tombol az okostelefon-őrület. A fantasztikus kis eszköz látszólag gondoskodik róla, hogy mindenkivel folyamatosan kapcsolatban legyél, ám valójában akár el is szigetelhet a társadalomtól. Talán szokatlannak tűnik, de most összegyűjtöttünk néhány érvet, hogy miért nem érdemes ilyet beszerezned!

Az appok függőséget okozhatnak

Akármilyen platformról is legyen szó – Apple, Android vagy Windows Phone –, a rendelkezésre álló alkalmazások, azaz applikációk kínálata milliós nagyságrendű, tehát gyakorlatilag végtelen.
Hiszen egy élet is kevés lenne arra, hogy kipróbáld mindet. ezek sajnos nagyon könnyen függőséget okozhatnak, és fölösleges kiadásra csábíthatnak, ha nem vagy résen.

Mindennap tölteni kell őket

A legtöbb okostelefon, mindössze 24 órát bír ki egyetlen feltöltéssel, vagy még annyit sem. Ez annak tudható be, hogy rendkívül nagy felbontású és sok színt mutató kijelzőt kell táplálnia, mely sok energiát igényel.
A napi töltés óhatatlanul meglátszik a villanyszámládon, ráadásul estére azon kaphatod magad, hogy alig használtad, mégis lemerültél.

Lőttek a társasági életnek

Az okostelefon-használók gyakran beleesnek abba a hibába, hogy egymás vagy mások jelenlétében a mobiljukat nyomkodják ahelyett, hogy embertársukra figyelnének. Ez nem annyira zavaró, ha a közösségben mindenki ezt csinálja – de gondolj bele, kívülről milyen látványt nyújthat az ennyire elidegenedett közeg!
A személyes kommunikáció a leghatékonyabb és legbensőségesebb, nem helyettesítheti semmi sem.

Kevesebb alvást eredményeznek

Az okostelefon-tulajdonosok gyakran úgy alszanak, hogy a készülék a közelükben van. Sőt, elalvás előtt és ébredés után első dolguk általa ellenőrizni a világban történteket.
A kijelzővel járó fényhatás sajnos összezavarja az emberi idegrendszert, negatívan hat az alvás és az ébrenlét egyensúlyát szabályozó hormonok termelődésére, így kevesebb pihentető mélyalváshoz vezet.

Drágább fenntartani őket

Nincs okostelefon internet-előfizetés nélkül, ami máris fix havi pluszkiadást jelent. Minél jobban „ráfüggsz” a dologra, annál többet.
Bár a hűségnyilatkozatot igénylő akciós csomagok aláírása ésszerűnek tűnhet, gondolj bele, mennyivel kevesebbet fizetnél, ha az internetezést továbbra is a számítógépeden intéznéd. Tényleg szükséged van rá, hogy mindig, mindenhol online legyél?

Fokozott lopásveszély

Az okostelefon sokak számára annyira vonzó lehet, hogy akkor is akarnak egyet, ha nincs rá pénzük. Vagy éppen abból élnek, hogy eladják az eltulajdonított darabokat.
Amennyiben tehát egy ilyet veszel elő a táskádból, sajnos nagyobb rá az esély, hogy megtetszik egy ilyen beállítottságú embernek. Érdemes tehát biztosítást kötnöd az értékes készülékre, ami megint csak pluszköltséget jelent.

Kevésbé strapabíró

Az okostelefonok lényegében egyetlen óriási kijelzőből állnak, és iszonyú kevés gomb van rajtuk. Maga a kijelző – természeténél fogva – igen sérülékeny, hiszen már egy apró karcolás is örök nyomot hagy rajta. Az érintőgombok pedig könnyedén meghibásodhatnak. Ha mégis egy ilyen készülék mellett döntesz, hasznát veheted egy minőségi toknak és egy védőfóliának.
Eszünk ágában sincs feltételezni, hogy talán éppen a cikkünk hatására mondasz le az okostelefonod használatáról. Inkább csak annyi volt a célunk, hogy elgondolkodtassunk: mégsem olyan létfontosságú ez a kis gép, mint amilyennek tűnik.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást