A nyelvtanulás jótékony hatása az agyra 

A nyelvtanulás jótékony hatása az agyra 

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A nyelvtanulás jótékony hatása az agyra 

Anyanyelv és idegen nyelv

Az anyanyelv elsajátítására nem áll végtelen idő a rendelkezésünkre, hiszen az agy csak egy bizonyos ideig képes arra, hogy megfelelően fejlődjön ahhoz, hogy megtanuljunk beszélni. A babák már egyhónapos koruk környékén elkezdenek gőgicsélni, melyekben nagyon sokszor utánozzák a velük foglalkozó felnőttek hanglejtését. 

Kutatások azt is bebizonyították, hogy nyelvtanuláskor az agy különböző területei növekedést mutatnak, azaz ahogy fejlődnek az ismereteink, az hatással van az agyunk méretére is. Ezeknek a hatását MRI készülékkel vizsgálták, mely minden esetben ugyanazt az eredményt mutatta, azaz az agy növekedését. Persze ez nem mindenkinél ugyanolyan léptékű, hiszen akik könnyen tanulnak nyelvet, azoknál gyorsabban nőtt a hippokampusz, míg azoknál, akik kicsit lassabban zárkóztak fel, nem volt ennyire látványos.

Ha te is tennél valamit a hatékony nyelvtanulás érdekében, akkor nézz körül az Agyserkentő.hu koncentrációt segítő termékei között és találd meg azt, amire szükséged van! 

Mindenképp megéri idegen nyelveket tanulni

Valószínűleg az senki számára nem hat újdonságként, hogy az idegen nyelvek tanulása minden esetben csupa pozitívummal jár. A megszerzett tudáson kívül természetesen szervi hatásai is vannak, így nem csak a különféle kultúrák és nyelvek ismerete az, amiért érdemes belevágni. Arról nem is beszélve, hogy minden egyes új nyelv ismeretével egy új világ tárul ki az ember előtt, és a személyiségének egy bizonyos része fejlődik. 

Minden új nyelv megtanulásával sokat tehetünk a mentális egészségünkért és az öregedés lelassításáért. Ezzel együtt javul az olvasási készség, a szövegértés, valamint a beszédkészségünk egyaránt. A memóriánk állandóan munkában lesz, aminek köszönhetően jelentősen javul minden hétköznapi tevékenység és időben kitolható a demencia. Arról nem is beszélve, hogy az időskori nyelvtanulás nagyon jó hatással van az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésére, így ha másért nem, ezért mindenképp megéri. 

A kétnyelvűség ma már egyáltalán nem ritka, valamint nagyon sokat fejleszt az agyon és a gondolkodásunkon, hiszen két nyelven kell tudni megfogalmazni a mondandónkat. Sokszor ez a két nyelv egymással nem is rokon, vagy nem is hasonlít, így igazi nehézségekkel nézhetünk szembe. Azok a gyerekek, akik kétnyelvű környezetben nőnek fel, sokszor jóval gyorsabban gondolkodnak és akár számolnak is, mint kortársaik. Ők azok, akik könnyebben váltanak a feladatok között, sőt akár a hanghatások is sokkal kevésbé zavarják őket, hiszen megszokták a különböző, ilyen jellegű terhelést.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást