Nyári szünet gyerekkel – 8 szuper ötlet az unalom ellen

Nyári szünet gyerekkel – 8 szuper ötlet az unalom ellen

Címlap / Életmód / Család / Nyári szünet gyerekkel – 8 szuper ötlet az unalom ellen

Az iskolai nyári szünet több mint 10 hét, de az óvodai is legalább egy hónap. Ez az időszak sok szülőnek okoz fejtörést, hiszen szeretné, ha gyermeke nem unatkozna nyáron, ám a munkahelyi szabadságok száma erősen korlátozott. A legjobb, ha a közösen öltött nyári napokban olyan élményekkel ajándékozzuk meg a gyermeket, melyre később is emlékezni fog, és amit persze mi magunk is szívesen bevállalunk.

Irány a víz!

A folyó vagy tóparti csónakázás minden gyermek álma. Ez egyszerre izgalmas kikapcsolódás és tanulási lehetőség is. Ha van rá mód, szabad vizet válassz, ahol sok féle madár, hal, béka, vízinövény található.

Tanítsd meg neki, hogy melyik micsoda, s közben figyeljetek a hangokra. Egy kis idő után a fül ráhangolódik a legapróbb neszekre is, melyeket az első percekben még észre sem vettetek.

A víz hullámzása, a csónak vízbe csapódásának hangja ösztönösen megnyugtatja a gyermeket. A parton pikniket is rendezhettek, gyűjthettek kavicsokat, melyekről otthon újra eszébe juthat ez a különleges élmény.

Ültess növényeket!

A természet megismerése a legkisebbeknek is hatalmas élmény. Engedd meg, hogy kedvére morzsolgassa a virágföldet, letépjen pár vadvirágot, kezébe vegyen apró rovarokat.

Ha teheted, vidd el egy kertészetbe, ahol ő maga választhat ki egy növényt, amit otthon átültethet és gondozhat majd.

A gyerekek ilyenkor aprócska kaktuszokat szoktak választani, melyekre sok helyen szemeket, színes kalapokat is tesznek az üzletben.

Sajnos sokszor ragasztóval teszik ezt vagy átszúrják a növényt, ezért magyarázd el neki, hogy bár elsőre nem létszik, ez is egy élőlény, aminek „fáj”, ha így bánnak vele.

Szerepjátékok

Sok gyerek első hallásra megrémül attól, hogy jelmezbe kellene öltöznie. Szerencsére azonban hamar rájönnek, hogy a színészkedés igazán élvezetes kikapcsolódás, ahol elszabadulhat a fantázia.

Beöltözve ráadásul sokkal izgalmasabb eljátszani, hogy egy étteremben vagytok, ahol ő a szakács, a pincér és a vendég is egyben.

Jó móka olyan felnőttes dolgokat eljátszani, mint egy vásárlás, bankkártyás fizetés a kasszánál vagy alkudozni a piacon. A fiúk már kisebb korban is imádnak fúrni, csavarozni. Minél gyakrabban hívjuk segítségül a kis mestert, aki pikk-pakk megszereli az elromlott széket vagy a nyikorgó fiókokat.

Minden nap gyereknap

Nézz körül a világhálón, milyen időszaki vagy állandó kiállítások vannak a közelben, amik érdekelhetik a kicsiket. Mesélj nekik ezekről és engedd meg, hogy ők válasszák ki, hová szeretnének elmenni.

Felajánlhatod a könyvtárat is. Még nem tud olvasni? Annyi baj legyen, a gyermek részlegen biztosan annyi érdekes dolgot fog találni, hogy legközelebb is menni szeretne majd.

Könyvtár, kiállítás vagy gyermekmúzeum után üljetek be egy cukrászdába, ahol egy sütemény vagy fagylalt mellett átbeszélhetitek, mi tetszett a legjobban.

Az egyediség hangsúlyozása az önbizalom kulcsa

Mindenki szép emlékeket őriz valamely gyermekkori közlekedési eszközéről, legyen az kisbicikli, roller, gördeszka, korcsolya. Különös élmények köthetők ezekhez, melyekre jó visszaemlékezni.

Tény, hogy minden barátunknak, ismerősünknek más-más járgánya volt, néha talán még irigykedtünk is néha, de ez természetes. Saját gyermekünk élménytárát is gazdagíthatjuk azzal, ha megengedjük neki egyedivé varázsolni a bringáját.

Vásároljatok együtt állatos vagy mesefigurás matricákat, apró kiegészítőket, csengőt, díszeket, lányoknak kis kosarat, amiket ő tehet fel a kerékpárjára és büszkén tekerhet vele ezután az utcán.

Csak kreatívan!

A nyári szünet a legjobb időszak arra, hogy megtanítsunk a gyermeknek egy olyan kreatív elfoglaltságot, amihez odafigyelés szükséges, kitűnhet vele a társai közül és látható eredménye van.

Lehet ez vadnövényekből font koszorú, de akár a varrás is, persze biztonsági tűvel és hímzőfonállal. Megtaníthatod egy kártyajátékra is, aminek egyszerű, de mégis koncentrációt igénylő szabályai vannak.

Mutass neki olyan alternatívákat a számítógép és a videojátékok helyett, melyek fejlesztik a kézügyességet és a gondolkodást.

Süssünk, süssünk valamit…

A fiúk is, lányok is szeretnek a konyhában tevékenykedni. Imádják kevergetni a sütemény hozzávalóit, sorra megkóstolnak mindent a porcukortól kezdve, a liszten át a sóig.

S persze így tanulják meg, hogy vannak dolgok, amik ehetőek és finomak és vannak, amik csak a süteményben ízlenek. Rengeteg olyan egyszerű recept létezik, amit gyermekekkel is elkészíthetsz.

A sütő előtt várakozva együtt izgulhattok, hogy mi lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy a gyermek étkészlettel megterítve a mini tányérokból, mini csészékbe töltött kakaóval kínált saját készítésű sütinél nincs is finomabb!

Barlangászás

Szerencsére Magyarországon nem kell nagyon messzire menni, ha barlangot szeretnénk látni.

A föld mélyére történő először nagyon furcsa lehet, hiszen nincsenek a megszokott hangok, minden hideg és nyirkos, ráadásul nappal is sötét van.

A kezdeti félelmeken túllépve azonban óriási élmény egy ilyen hely, ami sokakat emlékeztet a magzati létre vagy egy olyan helyre, ami eddig legfeljebb csak az álmaikban bukkant fel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást