Életmód / Receptek / Táplálkozás

5 üde nyári süti kókuszlisztből – szénhidrátcsökkentett desszertek

Annyi finom, lédús gyümölcs kínálja most magát a boltokban, hogy mi sem tudjuk megállni, azonnal sütnünk kell belőle valami finomságot. De miért kellene, hogy ez valami elnehezítő szénhidrátbomba legyen? Mutatunk ötleteket mennyeien finom és egészségesebb édességekre!

Kókuszos-chia magos paleo pohárdesszert

Hozzávalók: 2 csésze erdei bogyós gyümölcs, fél kiló eper, 4 tojás, egy konzerv zsíros kókusztej, fél csésze tápiókaliszt, fél csésze kókuszliszt, fél teáskanál sütőpor, egy ek. vaníliaaroma, fél tk. almaecet, egy csésze kókuszolaj,  2 ek. chia mag, 170 g méz + 1 kanál.

Elkészítés: A tojásokból, a kókuszlisztből, a mézből, a kókuszolajból, az almaecetből, a vaníliaaroma feléből, a tápiókalisztből és a sütőporból állítsd össze a tésztát úgy, hogy előbb a nedves hozzávalókat kevered össze, majd hozzáadod a szárazakat is. 180 fokon süsd készre egy szögletes sütőformában, majd hagyd kihűlni és kockázd fel. Melegítsd fel a felkockázott epret, egy evőkanál mézet és a maradék vaníliaaromát, amíg az eper el nem kezd szétesni. Dobd bele a chia magokat és főzd még 1-2 percig, majd tedd félre és hagyd teljesen kihűlni. A kókusztejet alaposan hűtsd be, majd öntsd le róla a vizet és egy habverő segítségével verj belőle habot. Egy nagy tálba halmozd bele rétegenként a kókuszos piskótát, a bogyós gyümölcsöket, az epres chia szószt és a kókuszhabot.

Áfonyás-tejszínes pite

Hozzávalók: fél kiló áfonya, 1 csésze datolya, 2 csésze zsíros kókusztej, negyed csésze juharszirup, 3/4 csésze nyílgyökér liszt, egy csipet sütőpor, egy csipet só, 1/4 csésze kókuszliszt, 2 teáskanál vaníliaaroma, 1/4 csésze kókuszolaj, 1/2 csésze kókuszreszelék, 5 teáskanál zselatin.

Olvastad már?  Így készíts tökéletes sajttálat 6 lépésben

Elkészítés: A kétféle lisztet, a datolyát, a sütőport, a vaníliaaromát, a sót és a kókuszolajat egy robotgépben zúzd pépesre, majd nyomkodd bele egy sütőpapírral kibélelt piteforma aljába és 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranyszínűre körülbelül 15 perc alatt. Egy kis lábasban a kókuszreszelés és az áfonya kivételével keverd össze a többi hozzávalót majd folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik és sűrű krémet kapsz. Ekkor vedd le a tűzről és keverd bele a kókuszreszeléket is. Öntsd a krémet a tésztára és tedd hűtőbe 30-60 percig, amíg megdermed, majd a tetejét díszítsd az áfonyával.

Epres-áfonyás cobbler

Hozzávalók a töltelékhez: fél kiló eper felszeletelve, 250 gramm áfonya, 1 tk. citromlé, 2 evőkanál tápiókaliszt, 3 ek. juharszirup.

Hozzávalók a tésztához: 3/4 csésze mandulaliszt, 2 evőkanál kókuszliszt, 1 tk. sütőpor, egy csipet só, 3 ek. juharszirup, 1/4 csésze kókuszolaj, 2 ek. mandulatej, egy tk. vanília aroma.

Elkészítés: Az epret locsold meg a citromlével, majd keverd hozzá a többi alapanyagot is és egy sütőforma alján oszlasd el egyenletesen. Egy közepes tálban keverd össze a tészta hozzávalóit, majd egy kanállal halmozd a gyümölcs tetejére és 180 fokra előmelegített sütőben süsd körülbelül 30 percig. Tálald melegen, hideg fagylalttal! Ha szeretnéd, több kis sütőtálban is kisütheted, így gusztusosabban tálalhatod.

Áfonyás pite

Hozzávalók: 1 és 1/4 csésze mandulaliszt, 4 evőkanál kókuszliszt, 2 teáskanál sütőpor, egy csipet só, 1/2 csésze kókuszcukor, 1/4 csésze puha vaj vagy kókuszolaj, 2 tojás, egy csipet fahéj, 1 és 1/2 csésze áfonya, körülbelül 1 dl mandulatej (vagy amennyit felvesz).
A tetejére: 2-3 evőkanál vaj, 1/3 csésze mandulaliszt, 2 evőkanál kókuszcukor, 2 teáskanál fahéj, áfonya a díszítéshez.

Elkészítés: A száraz hozzávalókat keverd össze, majd egy robotgéppel dolgozd simára a vajat, a cukrot és a tojást. Apránként add hozzá a tejet amíg habos állagú nem lesz. Keverd hozzá a száraz összetevőkből álló mixet. Végül add hozzá az áfonyát és sütőpapírral bélelt sütőformában tedd félre. A tetejére való összetevőket  is dolgozd össze, majd morzsold rá az áfonyás mix tetejére, az ujjaiddal nyomkodd le egy kicsit. 180 fokos sütőben süsd készre. Tálaláskor szórd meg friss áfonyával.

Olvastad már?  5 aromás téli tea recept, ami ellazít és jó a légutaidnak

Gluténmentes epres-rebarbarás süti

Hozzávalók: 1/2 csésze + 2 evőkanál kókuszliszt, egy csipet sütőpor, 3 felvert tojás, 1/4 csésze juharszirup, 1 csésze édesítetlen kesutej (vagy más tejpótló), 1/2 csésze eper, 1/2 csésze apróra vágott rebarbara, egy evőkanál durvára vágott dió, 2 evőkanál kókuszcukor.

Elkészítés: Az epret, a rebarbarát és 2 evőkanál juharszirupot egy serpenyőben kezdd el főzni, amíg a rebarbara meg nem puhul. Keverd össze a kókuszlisztet a sütőporral, add hozzá a tojást, a maradék juharszirupot, a kesutejet és dolgozd simára. Öntsd hozzá az epres-rebarbarás szószt és töltsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A diót keverd el a kókuszcukorral és szórd a süti tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig.