Egészség / Életmód

Nikkelallergiád van? Ezeket kerüld!

Nikkelallergiád van? Ezeket kerüld!

Tárgyak és élelmiszerek, amelyeket kerülnöd kell, ha nikkelallergiád van:

Milyen tünetei vannak a nikkelallergiának?

A nikkelallergia érintkezés útján keletkezik néhány órával később a testnek azon a részén, ahol hozzáért a nikkelhez. Tulajdonképpen szerencse, ha a nikkel fülbevaló hordásától csak a fülcimpa lesz piros, nem pedig az egész test.
A problémás testfelületnél gyulladás jön létre, és ekcéma alakul ki, amely viszket, sőt, nyomásra, érintésre még fájhat is.

Mi a teendő, ha a tünetek jelentkeznek?

Amikor az allergia gyanúja fölmerül, akkor a szakorvos tesztet végez, és kiderül, hogy milyen anyag okozza a kellemetlen tüneteket. Nikkelallergia esetén a piros helyet kortizon kenőccsel kenik be, amely enyhíti és gyorsan megszünteti a panaszokat.
Mindemellett a nikkelt tartalmazó tárgyakkal való érintkezést a jövőben kerülni kell. A legtöbb embernél nagyobb mennyiségű fém hatására jelentkezik az allergia.

Ékszerek

Leggyakrabban nikkeltartalmú divatékszerek és egyéb, testünkön viselt dolgok okoznak nikkelallergiát: fülbevaló, karkötő, gyűrű, szemüveg, óra, cipőcsat, cipzár. Tipikus jelei a piros foltok a fülcimpán, az ujjakon vagy a nyakon.
Ha ilyen allergiád van, akkor érdemes lecserélned az ékszereidet nem nikkeltartalmúakra, hogy a panaszaid megszűnjenek. Ha még nem tapasztaltál ilyen tüneteket, akkor is elvégezheted a cserét, egészséged védelme érdekében.

Szemüvegek, protézisek

Még egy szemüveg is okozhat bőrallergiát, ha van benne nikkel. A fémszemüvegekben gyakran van. Legközelebb kérj tanácsot az optikusnál vásárlás előtt!
Nemcsak a fogprotézis, hanem bármilyen protézis előidézhet allergiát, ha tartalmaz nikkelt. Fogászati beavatkozások, operációk előtt tisztázni kell az orvossal, hogy milyen anyagot fognak beültetni a testbe.

Aprópénz

A kezek megdagadnak, bevörösödnek és viszketni kezdenek, ha aprópénz formájában nikkellel kerülnek kapcsolatba. Mivel a pénz használata elkerülhetetlen, utána azonnal moss kezet, ha allergiás vagy.
Amennyiben erre nincs lehetőség, hordj magaddal kézfertőtlenítő kendőt vagy gélt, és azzal tisztítsd meg a kezeidet. Még egy tanács, amin érdemes elgondolkodnod: a fizetéshez vegyél fel kesztyűt.

Hangszerek

A hangszerek is tartalmazhatnak nikkelt. A fúvósok fém fúvókája veszélyes lehet egy allergiás zenészre.
A tünetek elleni küzdelem sajnos némi pénzügyi befektetést igényel: a nagy értékű, ezüstözött fúvókával ellátott hangszer nem okoz kellemetlenséget.

Fémből készült játékok

A fém játékautók is okozhatnak nikkelallergiát! Sajnos, a gyártók nincsenek tekintettel a gyerekekre, és nikkelt „csempésznek” még a játékautókba is.
A legjobb megoldás az, ha a boltban vásárlás előtt ellenőrzöd a játéktárgy összetételét, vagy inkább biztosra mész, és fémmentes játékot veszel.

Élelmiszerek, evőeszközök és főzőedények

A konyha is megannyi nikkel-veszélyt tartogathat. A nikkelt az evőeszközök és főzőedények gyártásakor még a nemesfémekbe is belekeverhetik. Ne vegyél „saválló” felirattal ellátott terméket, mert azokban van nikkel! Vásárolj inkább rozsdamentes acélból készült tárgyakat, valamint fémmenteseket: kerámia és üvegedényeket.
Bizonyos élelmiszerekben szintén előfordul nikkel. Ezek csak kis mennyiségűek, így nagyon ritkán okoznak allergiát. A nagyobb mennyiségű nikkelt tartalmazókból viszont inkább csak keveset kell fogyasztani, ezek a következők: csokoládé, kakaó, kávé, tea, mogyorófélék, földieper, hüvelyesek, konzervek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást