Neveljünk otthon citromfát

Neveljünk otthon citromfát

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Neveljünk otthon citromfát

Növényeket sokan tartanak a lakásukban, de az már csak keveseknek adatik meg, hogy a saját gyümölcsüket falatozzák. Napjainkban a citromfa a legnépszerűbb az otthon tartható citrusfélék közül, amelyet szinte valamennyi kertészetben beszerezhetünk.

Története

A citromfa eredetileg Ázsiában és Ausztráliában honos, de ma már megtalálható minden melegebb éghajlatú, mediterrán országban. Az időszámításunk előtti IV. században terjedtek el egész Európában, és népszerűségük azóta is töretlen.
Fontos C-vitamin források, egy nagyobb adag egy felnőtt ember teljes napi szükségletét fedezi. A gyümölcsök eltarthatósága nagyon jó, a felfedezések korában a hajósok is előszeretettel vittek magukkal belőle, mivel így elkerülhették a C-vitamin hiánybetegségét, a skorbutot.

Tartása

A citromfát általában 50-60 centiméteres nagyságban érdemes beszerezni, mivel ekkor már termést is hozhat. Ha azonban szívesebben nevelünk növényt, akkor magról is szaporíthatjuk. Ehhez azonban inkább egy ismerősünk citromfájáról származó gyümölcsöt használjunk, mert ezzel az eredmény biztosabb. A magot áztassuk be langyos vízbe 2 napra, majd ültessük laza, homokos talajba.
A csírázás egyenlőtlen, ezért nem kell megijedni, ha nem csoportosan bújnak elő a növények a földből. Miután kihajtott, a citromfát ültessük tömörebb földbe, és használjunk úgynevezett pálmacserepet. Erre azért van szükség, mert a növény hosszú karógyökeret ereszt, így jut majd hely annak is.

Kiültetés

Sajnos, hazánkban nem bírja ki a téli klímát, ezért szabad fölbe ültetni csak melegházban érdemes, egyébként válasszunk hozzá kerekekkel ellátott cserepet, mivel a fa szép nagyra cseperedik, és a mozgatása gondot okozhat. Telente tartsuk 10°C-körüli hőmérsékleten, de ha csak lakásban 20°C körül tudjuk megoldani az elhelyezését, azt is ki fogja bírni.
Arra azonban figyeljünk, hogy nagyon hideget és a fagyokat nem viseli, ezek hatására könnyen tönkremegy. Mivel itthon csak cserépben nevelhető, fontos, hogy folyamatosan gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásról. Már az egészen kicsi fák is nagy gyümölcsöket nevelnek, így ha erre nem figyelünk oda, akkor bizony a növények képesek minden életenergiájukat beletenni a termés fejlesztésébe, és gyakorlatilag az összes levelüket eldobálják.

A szabadban

Amikor eljön a tavaz, szép fokozatosan kiszoktathatjuk a kertbe. Ez azt jelenti, hogy az első néhány napon vigyázzunk, hogy ne érje tűző nap vagy komolyabb szél.
Azután azonban kifejezetten kedveli a közvetlen fényt, így olyan helyet keressünk számára, ahol kedvére napfürdőzhet, és mi is gyönyörködhetünk benne. Ha árnyékosabb helyen tartjuk a fát, akkor a levelei nagyobbak lesznek ugyan ellenállóságuk azonban jelentősen csökken.

Metszés

A citromfát ősszel érdemes metszeni, hogy a növekedése szép és egyenletes legyen, és viszonylag könnyen elbírja a terméseket, ezért az ágak felső harmadát távolítsuk el.
Átültetni a kezdeti szakasz után elegendő 2-3 évente, attól függően, mennyire szeretnénk, ha megnőne a fánk.

Mire jó?

Hogy miért érdemes citromfát tartani? Nem utolsó sorban a termése miatt, amit ugyanúgy használhatunk, mint a bolti gyümölcsöt, hiszen tökéletesen képes beérni. De persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy látványában folyamatosan a mediterrán tavaszt és a nyarat idézi, ezért nagyon jó hatással van a közérzetünkre.
Örökzöld fa, emiatt egész évben élvezhetjük a szépségét, és nem utolsó sorban különleges illatát. A növénynek ugyanis nem csak a gyümölcse rendelkezik a citrom jellegzetes aromájával, hanem a levelei és a törzse is. Virágzáskor bódító illattal örvendezteti meg a hobbikertészeket, ami csak még tovább emeli a citromfa népszerűségét.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!