Így nevelj borostyánt az erkélyeden vagy a kertedben

Így nevelj borostyánt az erkélyeden vagy a kertedben

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Így nevelj borostyánt az erkélyeden vagy a kertedben

A borostyán régies és romantikus motívuma a házaknak, a kerítéseknek, a parkoknak és a kerteknek.  Ha szeretnél az erkélyedre vagy a kertedbe borostyánt, cikkünkből ötleteket meríthetsz!

Próbáld ki!

Ezt a növényt még az is tudja gondozni, aki kétbalkezesnek hiszi magát a kertészkedéshez, mivel alig igényel törődést.

A virágüzletekben kapható cserepes borostyánok szobában és kertben is tarthatóak. Lassan telepszik meg a kertben, de miután meggyökeresedett, gyorsan terebélyesedik.

Dugványozás

A szaporításhoz szükséged lesz borostyánra, amelyről dugványt szedhetsz. Borostyánt mindenütt találhatsz, és ha csak néhány dugványt vágsz, nem teszel bennük kárt.

Készíts elő kis virágcserepeket, friss, porhanyós földet, valamint ültetőfát vagy botot is. Szedd le az alsó leveleket!

Csípj le egy 7 cm-es darabot egy hajtás végéről, és dugd a szárát a földbe! 2-3 hét múlva új levelek jelennek meg. Ekkorra a dugvány már gyökeret ereszt. A régi levelek továbbra is szépek.

Gondozás

Az ültetőbottal óvatosan emeld ki a borostyánt a cserépből és ültesd oda, ahová tervezted! Minél jobban nyesed, annál dúsabb lesz. A szárán apró léggyökerek nőnek. Ahogy ezek növekednek, bármihez odatapadnak, amire a borostyán felfut.

A nedves talajt és a párás klímát kedveli, de rendszeres öntözés mellett napfényes helyen is jól fejlődik. A tarka levelű fajták nagyobb fényigényűek, ezeket világosabb helyre is ültetheted.

Borostyán-szobrászat

A növények különleges alakúra nevelését növényszobrászatnak nevezzük. Növényszobrot borostyánból is készíthetsz. Sok levele és kúszó szára van, amit forma köré tekerhetsz. Szükséged lesz két vagy három gyökeres borostyándugványra, erős kerti drótra, egy nagy cserépre, friss, porhanyós földre és harapófogóra.
1. Töltsd meg földdel a cserepet, majd tervezd meg a kialakítandó formát! (pl. szív, koszorú, kettős koszorú)
2. Három-négy kerti drótot csavarj össze szorosan, és hajlítsd a kívánt formára!
3. A drót két végét jó erősen nyomd a földbe! Ha kell, tégy még hozzá újabb drótot, alakítsd ki a végső formát!
4. Minden drót végéhez ültess egy borostyándugványt! Ha már elég hosszúak, tekerd őket a drót köré! 
5. Ahogy növekszik a borostyán, szükség esetén kötözd a szárait a drótformához! 

Borostyánkerítés

Élő kerítést is készíthetsz belőle. A borostyánkerítés neveléséhez két-három év kell, ennyi idő alatt burjánzik el a rácsozaton. Kapható rácsozatra futtatott borostyán is, amit csak el kell ültetni otthon, a kertben.

15-20 méteres magasságig képes felkúszni. Ehhez megfelelő mennyiségű és minőségű talajra van szüksége, hiszen ekkora lombfelület ellátásához jelentős gyökérzet és sok tápanyag kell.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!