Az elfojtott gondolatok megbetegítenek

Az elfojtott gondolatok megbetegítenek

Címlap / Életmód / Lélek / Az elfojtott gondolatok megbetegítenek

A pozitív gondolatok

Pozitívan szemlélni a világot annyit tesz, hogy más szemmel nézzük a körülöttünk zajló eseményeket, mert így akarjuk. Egyszerűen ez tesz boldoggá és vidámmá minket. Mondhatni ez döntés kérdése, mert nagyjából egy másodperc kellene ahhoz, hogy ez villámcsapásszerűen megváltozzon. Most talán ellene megyünk minden pozitív pszichológiáról szóló könyvnek, de mi van akkor, ha semmi kedvünk pozitív gondolatokat teremteni? Nem azért, mert nem akarjuk jól érezni magunkat, egyszerűen csak elfáradtunk, vagy éppen olyan dolog történt velünk, ami nem engedi elszaporodni a pozitív gondolatokat.

Nem gondolnám, hogy az önmagunk ellen intézett erőszak eredményes lenne, vagyis az, hogy valódi érzéseinket háttérbe szorítva, hamis pozitív élményeket teremtsünk.

Ez biztosan nem a boldog élet titka, sokkal inkább egy boldogtalan kezdete. Az ember nem arra lett teremtve, hogy csak a boldogságot, örömöt élje át élete során. Bizony a nehéz érzésekkel is szembe kell néznie, bár ott már valóban van választása. Dönthet úgy, hogy hosszú ideig belesüpped a rosszba, vagy egy idő után kikászálódik. Inkább azon dolgozz, hogy arányában több pozitív gondolatod legyen, de bármennyire is meghökkentően hangzik, engedj teret a negatívaknak is!

cottonbro/pexels.com

A negatív gondolatok

Amikor valami rossz történik veled, automatikusan érkeznek a negatív gondolatok. Ez minden rossznak a velejárója és egyben minden jónak is. Például egy szakításnál érezheted magad olyan szörnyen, hogy azt gondold, már soha nem találod meg az igazit és a macskáiddal együtt fogsz megöregedni. DE!!! Miután letelt a gyászidőszak, szedd össze magad és helyettesítsd ezeket a negatív, hamis gondolatokat pozitívakkal.

A lényeg, hogy fogadd el azt is, ha nem gondolsz jó dolgokra egy rossz esemény kapcsán. Kissé hitetlenkedve olvasok olyan önsegítő könyveket, melyekben a folyamatos jókedvre, pozitivitásra sarkallnak, mert valótlan. Az ember nem lehet folyamatosan önfeledt, mert ezzel elfojtja a benne lévő VALÓS érzéseket és helyettesíti valamilyen limonádészerű valótlannal. Legyen az a mantrád, hogy nincs rossz gondolat, mert mindegyik a saját valóságodat tükrözi.

Az elfojtott gondolatok

Leginkább akkor keletkeznek, mikor képtelenek vagyunk elfogadni valós érzéseinket és ezáltal a gondolatainkat is másik irányba akarjuk terelni. Még orvosok is elismerik, hogy roppant fontos része a gyógyulási folyamatoknak a pozitív gondolkodás. Ám ez nem azt jelenti, hogy minden mást elfojtunk és egész nap kéretlenül mosolygunk.

A pozitivitás annyit tesz, hogy elismerjük, ha félünk, dühösek vagyunk, reménytelenek és ezen érzések által a legrosszabb gondolatok is helyet kapnak az elménkben.

Mindezt elfogadva, viszont keményen dolgozunk azon, hogy a jóra koncentráljunk és lépéseket teszünk annak érdekében, hogy változás történjen, akár gondolati síkon. Voltaképpen a cselekvés fogja előidézni a változást az elmében is. Ne gondolj nagy dolgokra, egész apróságokon múlik az egész.

Mondjuk, ha például reményvesztettül érzed magad, mert elveszítetted a munkádat, párkapcsolatodat, vagy bármit, ami fontos számodra, akkor csak az hozhat ki ebből a helyzetből, ha cselekszel. Keresel egy új munkát, lezárod a régi kapcsolatodat és dolgozol magadon, hogy újra nyitott tudj lenni másokra. Majd miután megtetted a kellő lépéseket, megérkeznek a pozitív gondolatok is a fejedbe, miszerint nem is olyan reményvesztett minden körülötted.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást