Elvárások vannak, támogatás nincs. Gyereknevelés manapság

Elvárások vannak, támogatás nincs. Gyereknevelés manapság

Címlap / Életmód / Család / Elvárások vannak, támogatás nincs. Gyereknevelés manapság

Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Manapság azonban minden feladat a szülők nyakába szakad, és még nekik sem csak ez az egyetlen bajuk…

Még mielőtt belekezdenék ebbe a témába, gyorsan szögezzük le: nyilván voltak az emberiség történetében borzalmas időszakok, háborúk, éhínségek, és napjainkban is vannak olyan országok, ahol a létminimum feltételei sem adottak. Hogy milyen lehet ilyen körülmények között gyereket nevelni, azt elképzelni sem tudom. Természetesen eszembe sem jutna a magam kihívásait ezekhez a kihívásokhoz mérni.

Ha viszont a „normális” időket vesszük alapul, azt gondolom, hogy a mai anyáknak és apáknak jóval nehezebb a dolga, mint akár néhány generációval korábban volt. Mindazzal együtt, hogy úgy érzem, gyereket vállalni az egyik legszebb, legörömtelibb és legnemesebb feladat, amit az ember az életben találhat magának.

AleksandarNakic/istockphoto.com

A modern kor problémái

Kezdjük mindjárt modern korunk egyik legjellemzőbb jelenségével, aminek vannak persze előnyei, de legalább annyi hátránya is, ez pedig az elmagányosodás. Nem kell sokat visszamenni az időben, amikor még normális volt, hogy több generáció él együtt. Így természetesen a gyereknevelés terhei is megoszlottak.

Manapság nem hogy egy háztartásban, de sokszor még egy városban sem élnek a nagyszülők vagy a rokonok. Nem ritka, hogy a gyereknevelés kizárólag anya és apa feladata. Meg kell oldani, hogy valaki odaérjen az oviba, szinte lehetetlen, hogy a szülők együtt menjenek el valahova. Mindegy, milyen rendkívüli helyzet adódik, legyen az munka, betegség vagy bármi más, nincs biztonsági háló, akit ugrasztani lehet.

Mindehhez hozzá jön, hogy magával a gyerekneveléssel kapcsolatban is sokkal magasabbak lettek a – jobb szó híján – elvárások.

Ma már sokkal többet tudunk és értünk a gyerekek, akár az újszülöttek igényeiből, és ez persze nagyszerű. Minden szülő a legjobbat szeretné a gyerekének. Számunkra már természetes, hogy nem hagyjuk sírva a gyereket, hogy nem etetjük cukorral, hogy reagálunk az igényeire, hogy nem ültetjük be egész napra a tévé elé.

A válaszkész nevelés, noha hosszú távon bizonyosan megtérül, mégis sokkal többet kíván meg a szülők idejéből és energiájából, mint betenni a járókába a kicsit két csörgővel, és elvárni, hogy elszórakoztassa magát, vagy megunja a bömbölést, amíg mi kitakarítjuk a lakást.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»