Négy ok, amiért fájhat a térded – és amikor érdemes vele dokihoz menned

Négy ok, amiért fájhat a térded – és amikor érdemes vele dokihoz menned

Címlap / Stílus / Négy ok, amiért fájhat a térded – és amikor érdemes vele dokihoz menned

Ahogy telnek az évek, úgy találkozol egyre több testi problémával és fájdalommal. Van, ami ellen mozgással lehet csak felvenni a harcot, és akadnak olyanok is, amelyek cseppet sem természetesek. A térdnél pedig nagyon sokan megtapasztalják a kellemetlen érzést; elmondjuk, mi állhat a háttérben, és azt is, mikor kell orvoshoz menni!

1. Nyáktömlő gyulladás

Lehet, hogy most ismeretlenül hangzik ez a kifejezés, de valójában a nyáktömlő a tested számtalan pontján megtalálható. Ezek fedik a csontos kiemelkedéseket a térdednél, valamint még kb. hetven különböző testrészednél is. A gyulladás pedig elég nagy fájdalommal járhat.

Kialakulhat egy sérülést követően is, vagy több kisebb ütés után. De az sem ritka, hogy baktériumok szabadulnak fel itt, és nagy mennyiségű folyadék keletkezik benne, ami hozzátesz a fájdalomhoz. Ilyenkor beduzzad a térded feletti rész, piros lesz és forró.

Megesik, hogy egyeseknél ez fokozatosan erősödik, másoknál pedig egyik napról a másikra jelentkezik, különösen akkor, ha kálcium-hiánnyal küzdesz. Ilyenkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

2. Artrózis

Az ízületek legnagyobb betegségének tartják a porckopást, aminek kialakulása függhet a genetikától, valamint a mozgáshiánytól is, és a felnőtt lakosság közel 20%-át érinti.

Ilyenkor a porc állománya gyorsabban bomlik le, mint amilyen tempóval az visszaépül, így fokozatosan egyre több porcsérülés jelenik meg. A terhelést már nem bírja, így az alatta lévő csontra nagyobb nyomás helyezkedik, és ez nagy fájdalommal jár, ráadásul alulról is nyomja a porcot. Amennyiben nálad is ez a probléma, érdemes felkeresni egy szakértőt, mert a problémádtól függően eltérő kezelési módszereket ajánlhat. Sajnos önmagában a pihenés nem fogja megoldani a gondot.

3. Ízületi íngyulladás

Megesik, hogy a térdfájdalom oka nem kifejezetten a térdben keresendő, hanem azon inaknál, amelyek a hátsó combizmokat a térdhez rögzítik. Ha az utóbbi időben magadhoz képest sokat sportoltál, és úgy érzed, hogy ez lehet a probléma, fontos figyelmet fordítanod a kellő pihenésre, valamint orvoshoz menni, mert nagy eséllyel gyulladáscsökkentőre lesz szükséged.

Már csak azért sem szabad az idő múlására bízni a kezelést, mert egy gyulladt ín sokkal nagyobb eséllyel szakad el a kisebb megerőltetés hatására is, ami nem csak hatalmas fájdalommal jár együtt, de egyúttal sokkal hosszabb idő alatt gyógyul meg, és a hétköznapi tevékenységeidben is meggátol.

4. Különféle sérülések

Könnyen megesik, hogy egy sérülés okoz komolyabb fájdalmakat a térdben. Nem feltétlenül kell arra gondolni, hogy térdre esel, vagy sportolás közben kicsavarodik, hiszen néha tényleg apróságok is előidézhetnek nagyobb fájdalmakat. Ha rosszul fordultál, és beütötted az asztal sarkába, vagy egész nap guggoltál, és estére érzed a kellemetlen tüneteket, fontos, hogy pihentesd a lábaidat.

Adj magadnak egy napot, amíg nem csinálsz semmi aktívat, hanem fekszel, mert egy kisebb sérülés esetén már ez is sokat számít.

Ilyenkor nem feltétlenül kell orvoshoz látogatnod, hacsak nem érzed azt, hogy elviselhetetlen a fájdalom, és nem javul. Amennyiben már fél nap után jobb, úgy valószínűleg a pihentetés megoldja a gondokat.

Kép forrása: pexels.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást