Ne ragaszkodj semmihez és minden a tiéd lehet! A lelki fejlődés evolúciója

Ne ragaszkodj semmihez és minden a tiéd lehet! A lelki fejlődés evolúciója

Címlap / Életmód / Lélek / Ne ragaszkodj semmihez és minden a tiéd lehet! A lelki fejlődés evolúciója

A ragaszkodás velejárója az életnek. Általa érezzük, hogy tartozunk valahová, ahol jó esetben viszonzásra kerül ez az érzés. Azonban van a ragaszkodásnak egy roppant kártékony változata is, amikor túlságosan nehezen engedünk el személyeket, dolgokat.

Nem birtokolhatsz mindent!

Legfőképpen személyeket nem. Sok párkapcsolatban gondol az egyik fél birtoktárgyként a másikra, megfosztva őt személyes szabadságától. De mégis miért akarhat valaki ennyire birtokolni valakit, vagy valamit? Mint oly sok lelki sérülés mögött, e mögött is félelem húzódhat. Félelem valaki fontos elveszítésétől, majd félelem a magánytól és egyedülléttől. Pedig egy bizalmon alapuló párkapcsolatban nem szabadna birtokolva szeretni a másikat.

Van abban valami nagy igazság, hogy, ha szereted a másikat, elengeded.

Ez nem szakítást jelent, csak szabadságot, ami pedig nem egyenértékű a félrelépéssel. Az esetek nagy százalékában a szabadság tudata miatt, esze ágában sincs elmenni az útnak engedett félnek. Pusztán jó érzés, hogy van saját élete és a társa bízik benne annyira, hogy ne akarja birtokolni. Aki, viszont túlságosan ragaszkodik valakihez, sokszor pont emiatt veszíthet el számára fontos embereket. 

Tárgyakhoz való ragaszkodás

Személyek mellett tárgyakhoz is ragaszkodhat valaki túlságosan, illetve ahhoz, hogy minél többet birtokoljon. Egy idő után már semmi nem lesz elég kielégítő és mindig csak több és több kell. A pénz egy jó eszköz a kényelmes élethez, de ennél több jelentőséget nem szabadna neki tulajdonítanunk.

Ennek ellenére képes az embert ragaszkodóvá, birtoklóvá tenni, majd egy idő után már a pénz birtokolja tulajdonosát.

A pénz sokszor nagyon rossz dolgokra készteti az embereket és ennek egész egyszerűen a ragaszkodás, birtoklásvágy az oka. Mert elhiteti a gazdájával, hogy egy új kocsival, órával, lakással minden szebb és jobb lesz az életében. Néha mindenkinek jó lenne feltenni a kérdést magának: „Ki vagyok minden vagyonom nélkül?” Ugyanis sokak ezáltal határozzák meg önmagukat és másokat is, miközben sokszor az a leggazdagabb, aki megtanult már ragaszkodás nélkül élni.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»