A narancsbőr valójában károsodásra utal, és nem függ a kilóktól

A narancsbőr valójában károsodásra utal, és nem függ a kilóktól

Címlap / Stílus / Test / A narancsbőr valójában károsodásra utal, és nem függ a kilóktól

A narancsbőr miatt korábban többnyire a zsírsejteket hibáztattuk, esetleg a súlyfeleslegünk számlájára írtuk. Ha ezek az álláspontok helyesek, akkor mégis miért látunk rengeteg karcsú és sportos hölgyön is narancsbőrt?

Évtizedek óta ebben a hitben éltünk, hibáztattuk magunkat, a testünket, utáltunk tükörbe nézni, viszolyogtunk attól, hogy levetkőzve mások előtt is feltár-ul a titkunk. De hiába ostoroztuk magunkat, „kínoztuk” a testünket, a probléma sokkal szívósabbnak bizonyult, mint reméltük. Ennek az egyik oka az, hogy eddig nem oda figyeltünk, ahol a rendellenesség gyökerezik.

Csak a felszínt néztük, illetve elhittük, hogy a gond a túltáplált zsírsejtek miatt alakult ki. A koplaláskúra, vagy a fogyás önmagában nem oldja meg a helyzetet, sőt esetenként ronthat is rajta. Sokkal többről van itt szó, mint az önbecsülésünket megtépázó néhány hepehupáról. Az egész testedről van szó, az egészségedről, és az életedről. 

Egy fenomenális szervrendszer

A fascia tartja össze a tested különböző elemeit, elválaszt és összeköt. Mindent behálóz. Sokkal jelentősebb hatású, mint valaha képzelted. Igazság szerint bizonyos tekintetben minden szervrendszered felett áll, mivel mindened bele van ágyazva. A legfőbb kötelessége az, hogy megvédjen az ártalmaktól, sőt gyakran még magadtól is (később erre még visszatérünk), a belső szerveidet biztonságosan becsomagolja, és kívülről is minden porcikádat finoman beburkolja.

Miatta nem kezdenek el súlytalanul lebegni, vagy összekoccanni a szerveid a belsődben, hanem szépen a helyükön maradnak, mert rögzítve vannak a fasciarendszerben. Ennek azonban vannak hátrányai is. Éppen e szoros kapcsolat miatt a problémák nem korlátozódnak kisebb pontokra, hanem az egész hálózatra kihatással vannak.

a narancsbőr enyhítése
arbobii/istockphoto.com

Mindent ő irányít

Ez a megdöbbentő felismerés alaposan felforgatta az ember korábbi elképzeléseit a testében zajló folyamatok működéséről. Azért rendkívül lényeges, hogy milyen állapotban van a fascia, mert nem a csontváz, vagy az izmok, hanem ez az, ami elsősorban felelős a formádért, a felépítésedért. Egy lágy, de mégis nagyon erőteljes anyagkonstrukció. Nem az izmok és a szervek határozzák meg a fascia helyzetét, hanem éppen fordítva, ő hat az izmaidra, az ízületeidre, a szerveidre.

Védeni akar, ezért korrigálni kénytelen

Négy fasciatípust különböztetjük meg: a strukturális, az interstrukturális, a zsigeri és a gerincfasciát.

Ezek közül jelen esetben az első kettő a lényeges, vagyis a közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő és az egész testet befedő strukturális fascia, és a hozzá minden irányban rögzülő interstrukturális fascia. És akkor most térjünk vissza arra, hogy mi konkrétan hogyan tudjuk szabotálni a fasciánk egészségi állapotát.

A lehető legegyszerűbb módja annak, hogy öntudatlanul és akaratlanul károsodást idézzünk elő benne, ha helytelen a testtartásunk vagy a mozgásunk, dehidratáltak vagyunk (mert akkor egyértelműen ő is az lesz), és mozgásszegény életmódot folytatunk. Ilyenkor ugyanis mikrokompenzációra kényszerül. Aminek következtében szerkezeti változások, torzulások és fájdalom keletkezik. Több tucat tünet jelentkezhet attól függően, hogy mennyire súlyos vagy tartós a kialakult állapot. 

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»