Napelem rendszerek teljesítménye: hogyan növelhető a hatékonyság?

Napelem rendszerek teljesítménye: hogyan növelhető a hatékonyság?

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Napelem rendszerek teljesítménye: hogyan növelhető a hatékonyság?

Minőségi napelem rendszer

Minden a napelemes cég kiválasztásával kezdődik. Számos napelem kivitelező van a piacon, nem mindegyik dolgozik azonban hasonló minőségű termékekkel. Kizárólag azok a napelem rendszerek tudnak hosszú éveken át hatékonyan és meghibásodás nélkül működni, amelyek már alapból magas minőségű alapanyagokból készültek. Emiatt persze az árak között is jelentős különbségek lehetnek. Érdemes inkább egy minőségi rendszerbe fektetni az olcsóbb termékek helyett, így az a következő 20-30 évben nemhogy kifizetődik, de termelés formájában hasznot is hoz.

A Soler napelem tervező és kivitelező cég például kizárólag piacvezető napelem gyártó cégek termékeit forgalmazza és telepíti ügyfelei otthonára, céges épületekre.

Megfelelő tájolás

Mivel a napelem a napsugárzásból állít elő villamos energiát, ügyelni kell arra, hogy olyan helyre és akkora dőlésszögben telepítsék a paneleket, amely lehetővé teszi, hogy azokat a lehető legtöbb napsütés érje a nap folyamán. Ez természetesen nem az ügyfél, hanem a kivitelező feladata.

Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy a napelem rendszerek déli tájolású tetőn tudják a legtöbb napsugarat begyűjteni. Magyarországon a legtöbb épület és ház teteje a megfelelő, 25 és 45° közötti dőlésszöggel rendelkezik. A lapostetőkön azonban egy tartószerkezet segítségével könnyedén megoldható, hogy a panelek megfelelő dőlésszöggel rendelkezzenek.

Rendszeres karbantartás

A jó minőségű napelem rendszerek csak minimális karbantartást igényelnek. Ez egyrészt azt jelenti, hogy néhány évente érdemes szakemberre bízni a rendszer átnézését. Másrészt pedig a panelek letakarítása is fontos, hiszen a por, szennyeződés kevésbé engedi át a napsugarakat.

A Soler magas tudású, tapasztalt szakemberei már az egyedi igényeknek megfelelő rendszer megtervezésénél is minden apró részletre odafigyelnek, hogy az épület energiaigényét a lehető leghatékonyabban tudja kielégíteni a napelem rendszer.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást