Munkahelyi tech-etikett: 7 szabály, amit be kell tartanod

Munkahelyi tech-etikett: 7 szabály, amit be kell tartanod

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Munkahelyi tech-etikett: 7 szabály, amit be kell tartanod

A modern munkahely számtalan csapdát tartogat, amelyekbe ha beleesel, akaratodon kívül udvariatlannak tűnhetsz – és még szerencséd van, ha csak ezt a jelzőt kapod meg. A következők betartásával viszont megúszhatod a ciki helyzeteket.

Ne húzd ki más cuccát a konnektorból!

Előfordulhat, hogy valamelyik eszközödnek sürgős töltésre van szüksége, de sajnos nincs szabad konnektor a közeledben. Ilyenkor kézenfekvőnek tűnik, hogy kihúzol valamit – viszont ha az a kütyü nem a tiéd, nem túl ildomos megtenned!
Megelőzheted a kényes szitut, amennyiben mindig van nálad egy kisméretű elosztó, melyet a konnektorba dugva visszateheted töltőre a kollégád mobilját, mellé pedig a sajátodat is.

Fülhallgató: csak az asztalnál lehet!

A zenehallgatás nagyszerűen serkenti a munkakedvet, így a legtöbb helyen senki sem ellenzi, hogy a fej- vagy fülhallgatót viselj meló közben.
Az viszont kifejezetten taplóságnak számít, ha a közösen használt helyiségekben is ezzel közlekedsz, hiszen arról árulkodik: nem vagy kíváncsi mások mondandójára. Ez az érzékenyebb emberek számára bántó lehet – ami különösen gáz, ha éppen a felettesed lelkébe tiporsz vele.

Ne használd más gépét!

Kivételt jelent persze, ha az illető megengedi. Amennyiben viszont nem adja áldását a dologra, s nem ő maga árulja el a belépéshez szükséges jelszót, akkor a masina tiltott terület a számodra.
Oké, hogy munkahelyről van szó, de attól még simán ott felejthet egy-két személyes dokumentumot, fotót a fájlok között, amelyek láttán te is kényelmetlenül éreznéd magad. A belépve felejtett e-mail fiókról és közösségi média profilokról nem is szólva…

Töltsd újra, ami elfogyott!

Ha te használtad el az utolsó papírt a fénymásolóban, esetleg újratöltésre szorulna a patron vagy a toner, éppen olyan körültekintéssel járj el, mintha a vécépapír fogyott volna el! Nagyon kellemetlen tud lenni, ha valaki éppen sietni szeretne, de értékes perceket kell veszítenie a saját munkatársainak hanyagsága miatt.
Amennyiben összetett műszaki problémáról van szó, ne szégyelld, hogy nem tudod megoldani: azonnal tájékoztasd egy férfi kollégádat vagy a rendszergazdát!

Némítsd le a telefonod!

Még akkor is, ha a kedvenc számod a legújabb csengőhangod, és direkt egy kicsit később szoktad felvenni, hogy hallgathasd egy picit.
Gondolj bele, milyen zsibongó méhkassá válna az egész iroda, amennyiben senki sem némítaná le a mobilját! Ilyen környezetben képtelenség koncentrálni. Az pedig kifejezetten égő, ha mindenki másé néma, csak a tiéd kezd el fennhangon lalalázni olykor.

Figyelj oda a megbeszélésen!

A kütyük térhódításával a meetingek valóságos laptop- és telefon-bemutatóvá váltak. Akármilyen unalmas is az értekezlet, add meg a tiszteletet az éppen beszélőnek!
Ne nyomkodd folyton az előtted lévő kütyüket, mert ettől ordítani fog rólad, hogy mennyire herótod van ettől az egésztől.

Ne chatelj folyton!

Az azonnali üzenetküldő szolgáltatások – például a Skype, a Gmail chat és a Facebook-üzenetek – rendkívül hasznosak szakmai szempontból is, de érdemes korlátoznod a velük való időtöltést. Ha ugyanis nem vagy elég óvatos, órákra lekötheti a figyelmed a csevegés, holott mást is kellene csinálnod! Sőt, tuti, hogy előbb-utóbb valamelyik barátnőd is online lesz, és akkor lőttek a soron következő feladatnak…
A technológiai eszközökre vonatkozó illemszabályokat elég egyszerűen is össze lehet foglalni. Ne tegyél semmi olyat a munkatársaid társaságában, amit a helyükben te magad sem néznél jó szemmel, illetve tartózkodj az olyan magatartástól, ami főnökként ellenérzést keltene benned!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást