Minden színben, méretben, anyagban sőt, eltérő formában is vásárolhatsz vágódeszkákat. Van a kínálatban fa, műanyag, bambusz, rozsdamentes acél és még márvány is – tudod, miért érdemes a jól bevált, természetes anyagoknál maradnod?
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
A természetes faanyagból készült vágódeszkák drágák, mindig alaposan le kell takarítanod őket és szükséges, hogy teljesen megszáradjanak annak érdekében, hogy sokáig jó szolgálatot tegyenek. Ehhez képest a műanyag vágódeszkák olcsóbbak, könnyűek és könnyen tisztíthatók, kézenfekvőnek tűnik a használatuk. Ugyanakkor könnyebben karcolódnak, gyorsabban használódnak, emiatt gyakrabban kell cserélni őket. Mellettük szól, hogy moshatóak mosogatógépben, ami meglehetősen erős sterilizálást jelent. Erre pedig szükség is van, mert a műanyag lapok máshogy, mélyebben karcolódnak, szinte „zsebeket” hoznak létre a baktériumok számára. Ezek a zsebek nehezen, vagy egyáltalán nem tisztíthatóak a hagyományos, kézi módszerekkel.
De más gond is van a műanyag vágódeszkákkal
A Himani Yadav által vezetett, North Dakota State University-n készült felmérése szerint, mikor műanyag vágódeszkát használunk, akkor jóformán gyártjuk a mikroműanyagokat: egy-egy alkalommal akár 5000-7000 darabkát is lehasítunk a vágódeszkáról és ezek mind a deszkához, a késhez, a felhasznált eszközökhöz, valamint az ételekhez tapadnak.
A kutatók rájöttek, hogy a mikroműanyagok folyamatosan jelen vannak mindennapi életünkben, beleértve a palackozott vizet, a tengeri élőlényeket és sajnos még a belélegzett levegőt is. A műanyagok szinte szó szerint beszivárognak az ételekbe is, pl. a műanyag dobozokban való szállítás, sütés-mikrózás hatására.
A cikk folytatódik, lapozz!